Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

manji urod

Loše vrijeme prigušilo očekivanja u vezi uroda jabuka

Autor: Hina

24.08.2023. 11:26
Loše vrijeme prigušilo očekivanja u vezi uroda jabuka

Foto: Arhiva ZLNjemački uzgajivači jabuka ove godine očekuju ispodprosječan urod zbog loših vremenskih uvjeta tijekom proljeća i ljeta. Procjene objavljene prije nekoliko dana predviđaju da će ovogodišnja berba jabuka biti 17 posto slabija u odnosu na prošlogodišnji bogat urod, koji je iznosio 1.071 tisuću tona, prema njemačkom statističkom uredu Destatisu.


Voćari predviđaju da će urod njemačkih voćnjaka u 2023. biti oko 889.000 tona jabuka.


Očekuje se da će ovogodišnji urod u odnosu na 10-godišnji prosjek, prema prvim procjenama, biti manji za 92.000 tona, odnosno za 9,4 posto, navodi Destatis.
Vlažno i hladno vrijeme u vrijeme cvatnje imalo je negativan utjecaj na oprašivanje i u nekim je slučajevima prouzročilo štete od mraza, kažu u statističkom uredu. Vrućina i suša u rano ljeto također su naštetile stablima jabuke.


Jabuke su voće koje se najviše bere u Njemačkoj i ove se godine uzgajaju na površini nešto manjoj od 33.000 hektara. Njemačka je četvrti najveći proizvođač jabuka u Europskoj uniji, prema statistikama koje je prikupila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).


Njemačka u proizvodnji jabuka u EU zaostaje za Poljskom, Italijom i Francuskom. Kina je daleko najveći svjetski proizvođač jabuka.


Destatis je prije nekoliko dana također objavio da se ove godine očekuje urod šljiva od 45.100 tona, što je oko 3,7 posto manje od prošlogodišnjeg, ali blizu dugoročnog prosjeka.