Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Šesto Zadrana u šibenskoj katedrali

17.11.2013. 23:00
Šesto Zadrana u šibenskoj katedrali


Svetom Nikoli Taveliću, prvom proglašenom hrvatskom svecu, rodom iz Šibenika, koji je umro mučeničkom smrću u Jeruzalemu 1391. godine s još troje braće franjevaca, Zadrani posljednjih 30 godina tradicionalno hodočaste.
U nedjelju je, dakle, bilo jubilarno 30. hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije susjednom Šibeniku, odnosno svetom Nikoli Taveliću. Jubilarno hodočašće u Šibeniku je okupilo 600-tinjak vjernika iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije, odnosno županije koji su u Šibenik u nedjeljno poslijepodne pristigli s čak 15 autobusa.
Hodočasnici se po dolasku u Šibenik već tradicionalno najprije okupe u crkvi svetog Frane, Nacionalnom svetištu Nikole Tavelića, a u 17 sati zajedno sudjeluju na euharistijskom slavlju u šibenskoj katedrali sv. Jakova. Misno slavlje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić u koncelebraciji sa šibenskim biskupom Antom Ivasom i 20-ak zadarskih svećenika.
Nakon što je zadarski nadbiskup zahvalio Zadranima što svake godine u velikom broju hodočaste prvom hrvatskom svecu, koji nas, naglasio je Puljić, svake godine tako lijepo sakupi u Šibeniku, propovijed je održao domaći biskup Ante Ivas. Podsjetio je na dane kada je Crkva bila otjerana iz javnog života, kada su ljudi morali odlaziti u tuđinu, ostavljajući, dodao je biskup Ivas, rane na dušama koje kao da još nisu ni zacijelile, a već se otvaraju nove.
– Nitko za to nije odgovarao. To je stil vlastodržaca, kako onda tako i dan danas. I onda smo molili svetog Nikolu: “Mučeniče Kristov jeruzalemski, sav te evo moli narod hrvatski: čuvaj, štiti, brani nas, izmoli nam Božji spas, da nam usred zlobe svijeta, jača vjera sveta!” Molimo tako i danas, jer da Gospodin nije bio za nas, bili bi nas žive progutali! Zagovorom naših svetaca prošli smo taj put ustrajnim molitvama i hodočašćima vjernika, zahvaljujući upravo tom čudesnom zajedništvu hrvatskog naroda izvede Gospodin narod svoj iz ropstva na slobodu. A slobodan čovjek može raditi i graditi svoj obiteljski i društveni život, a sve na temelju zakona kojeg je Bog ugradio u ljudsku narav, prirodu i cijeli svemir. Bogoljubljem, čovjekoljubljem i domoljubljem trudio se hrvatski narod graditi svoju budućnost. Morali smo proći i muke Domovinskog rata: Vukovar, Škabrnju, Zadar, Šibenik…
Danas smo ponosni i Bogu zahvalni što ima puno onih koji žive upravo na tim, kršćanskim temeljima i koji su spremni javno svjedočiti svoje kršćanstvo čuvajući time ponos svoga naroda. Ponosni smo na povijest svoga hrvatskog naroda uza sve svoje propuste i grijehe, istaknuo je biskup Ivas u propovijedi zadarskim hodočasnicima.