Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Unatoč kišama, cvijeta soli 20% više nego lani

28.09.2013. 22:00
Unatoč kišama, cvijeta soli 20% više nego lani


Ovih su dana radnici Solane d.d. s morskih bazena u skladišta dopremili posljednje prikupljene kilograme soli, čime je i službeno okončana berba soli ovogodišnjeg roda. U čuvenim ninskim bazenima neprekidno se već skoro punih 60-ak godina sol proizvodi starim izvornim prirodnim načinom pa je zbog toga u posljednje vrijeme niska sol sve traženija kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. To se posebno odnosi na cvijet soli koji se počeo proizvoditi unatrag nekoliko godina i koji se uglavnom izvozi na strana tržišta i to u najvećoj mjeri u Japan. Tamošnji potrošači zbog njezinih prehrambenih, a uz to i ljekovitih svojstava, kako se može čuti, jednostavno su »poludjeli« za njim.
Za razliku od prethodnih godina zbog nepovoljnih vremenskih prilika čestih kiša i proloma oblaka s procesom kristalizacije, a onda i s poslovima prikupljanja soli umjesto sredinom lipnja krenulo se sa zakašnjenjem od petnaestak dana. No nasreću, ljeto je bilo vruće i toplo. Pogotovo se to odnosi na konac srpnja i početak kolovoza. Solarima je tako pošlo za rukom prikupiti nešto manje od prošlogodišnjih četiri tisuće kilograma obične soli, dok su cvijeta soli prikupili 20 posto više od lanjskih 15 tona.
– Već smo krenuli s pripremama za narednu godinu. Naši djelatnici sada upravo u specijalne bazene deponiraju solnu salamuru koja nam je ostala od ovogodišnje berbe, a koja će nam poslužiti za početak procesa kristalizacije naredne godine. Ona se kreće u rasponu od 9 do 20 bomea. Nadalje, radi se na detaljnom izvidu stanja bazena i njihovoj obnovi, uređenju postojećih i izgradnji novih turističkih staza uokolo bazena, na pakiranju jedne i druge soli… Strateški cilj Solane za 2014. godinu i plan investicija usmjerit ćemo prema razvoju novih tehnologija, novih proizvoda, otkrivanju novih tržišta te planiranju novih aktivnosti vezanih za turističku 2014. sezonu, kaže direktor Solane Damir Oštrić i nastavlja.