Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

EVN obećao besplatne priključke, a sada ih naplaćuje i prodaje sedam posto skuplji plin!

28.05.2012. 22:00
EVN obećao besplatne priključke, a sada ih naplaćuje i prodaje sedam posto skuplji plin!


Ako se ne zna što će biti s plinom, onda gradonačelnik Vrančić jamči da će s vodom ove sezone sve biti u redu. Njegov zamjenik Darko Kasap, inače bivši direktor Vodovoda, objasnio je da je napravljena pumpa na Pudarici koja dodatno napaja vodospremu Čubrijan koja pak napaja visoke zone grada Zadra


Zašto koncesionar za plin, tvrtka EVN naplaćuje 7.000 kn po priključku na plinsku mrežu, zanimalo je na jučerašnjem aktualnom satu 32. sjednice Gradskog vijeća Zadra vijećnicu SDP-a Sabinu Glasovac. Iako je koncesijski ugovor u domeni Zadarske županije, Glasovac podsjeća da je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine u prošlom mandatu usvojena odluka da EVN Croatia bude distributer plina u Zadru jer je obećala besplatne priključke. Sad, kaže Sabina Glasovac, ne samo da naplaćuje priključke nego će cijena plina biti u prosjeku sedam posto skuplja od ostalih distributera u Hrvatskoj. SDP-ovka se pita, ima li još “praznih crta” u ugovoru između EVN-a i Zadarske županije a koji idu na štetu građana Zadra. Odgovor gradonačelnika Zadra je bio da će se Zadarskoj županiji tek poslati dopis s molbom da im objasne odredbe koncesijskog ugovora s EVN Croatiom jer rješavanje plinske problematike nije u domeni Grada Zadra.
S vodom neće biti problema
Ako se ne zna što će biti s plinom, onda gradonačelnik Vrančić jamči da će s vodom ove sezone sve biti u redu. Njegov zamjenik Darko Kasap, inače bivši direktor Vodovoda, objasnio je da je napravljena pumpa na Pudarici koja dodatno napaja vodospremu Čubrijan koja pak napaja visoke zone grada Zadra. Štoviše, da prošle godine nije bilo isporuke vode Biogradu, veće od ugovorene, Zadar ne bi imao problema s opskrbom visokih zona. Ove godine, problem se počeo rješavati u veljači, a problem Biograda će se riješiti u sklopu interventnih mjera Vlade RH i Hrvatskih voda i to dodatnim istraživanjima na vodocrpilištu Kakma. Kasap je naglasio da je Grad Zadar prema Vladi RH nominirao 18 infrastrukturnih projekata vrijednih 120 milijuna kuna. Također, prema fondovima EU nominirani su projekti energetske učinkovitosti koji obuhvaćaju svih 10 područnih škola i 18 vrtića. Zajedno sa Centrom za otpad u Biljanima Donjim, solarnim osvjetljenjem u gradskim parkovima, vrijednost tih projekata dostiže 950.000 kn.
Mnogi pokušavaju prevariti Grad i dva puta se naplatiti
Slabo povlačenje sredstava iz EU fondova zabrinulo je europsku zastupnicu SDP-a Ingrid Antičević Marinović kojoj je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić obećao skoru prezentaciju svih projekta koje gradski tim u suradnji s Razvojnom agencijom Zadarske županije, priprema za apliciranje prema EU. Nije se, naime, s tim projektima htjelo ići u javnost, sve dok njihova realizacija nije postala koliko-toliko izvjesna. Vijećnicu Antičević-Marinović zanimalo je i kad će Grad početi plaćati građanima novac za oduzetu zemlju. Posebice se to odnosi na predjel Crvene kuće gdje su neki građani već dobili sudske presude. Gradonačelnik Vrančić je odgovorio da mnogi pokušavaju prevariti grad i dvaput se naplatiti zbog činjenice da se u starom sustavu oduzeta zemlja knjižila pod općenarodnu imovinu. Neki su, kaže zadarski gradonačelnik, u prošlosti na tome napravili dobre poslove, ali će on inzistirati na zaštiti javnog interesa. No, isplata za zemljište u Crvenim kućama, kaže gradonačelnik, je pri kraju.
Uzurpirali cestu na Smiljevcu?
Omerka Šarić ga je upozorila na tvrdnje građana iz Ulice Petra Skoka koji upozoravaju da su pojedinci uzurpirali dijelove ceste i uknjižili se kao vlasnici baš na trasi prolaska budućeg kolektora visokih zona. Darko Kasap joj je odgovorio da je svo zemljište na trasi u toj ulici otkupljeno jer se u protivnom ne bi mogla ishoditi građevinska dozvola. Kasap je u odgovorima na nekoliko vijećničkih pitanja na temu ove ulice rekao kako se očekuje da već ovog ljeta počne gradnja kolektora jer ne smeta turizmu, ali da će se okoliš ove ulice tek djelomično urediti, napose uz stranu do zgrada POS-a. No, ako građani imaju problema gradonačelnik Vrančić ih je pozvao da mu se obrate. Problem u otkupu zemljišta jest što svaki vlasnik svoje zemljište cijeni “u nebesa” pa tako izostaje i npr. kvalitetno rješavanje biciklističkih staza.
Na inicijativu vijećnika HSU-a Duška Vukovića, Grad Zadar će nadležnim institucijama, prvenstveno resornom Ministarstvu zaštite okoliša uputiti zahtjev za očitovanjem o tome hoće li se 10.000 tona otpada iz šibenske Crnice, deponiranog u Biljanima Donjim, ugraditi kao kameni kongregat u gradilište novog trajektnog pristaništa. Vuković se požalio da na to pitanje, kao i na pitanje o štetnosti otpada u Biljanima Donjim koji se odlaže na privatnu parcelu, nije dobio odgovor niti u jednoj nadležnoj instituciji.
Nije li bolje da posao dobiju domaće tvrtke?
Na drugu stranu, kongregat koji je proizvodio “Franto” na Višnjiku, upotrijebit će se za ponovno zatrpavanje ulice Domovinskog rata kojom prolazi kolektor visokih zona. Odgovarajući na pitanje SDP-ovke Irene Dragić, gradonačelnik Vrančić je rekao da nije problem u tome što je Franto privremeno odlagao iskopanu zemlju i kamenje nedaleko na zemljištu pored bazena Višnjik, već je problem što je meljavom kamenja proizvodio prašinu i buku, a što je Grad prijavio nadležnim institucijama. Time je odbacio svaku pomisao na kolaboraciju s “povlaštenim” zadarskim graditeljima, u koje neki svrstavaju i Franto. Franto, naime, samo ima ugovor za održavanje nerazvrstanih cesta Grada Zadra, a koji istječe sljedeće godine. Na poslu oko kolektora, Franto je tek podizvođač tvrtke Cestar Split. Gradonačelnik je pritom rekao da proteklih godinu dana na natječajima poslove dobivaju i tvrtke izvan Zadra, ali se intimno pita nije li bolje da posao dobiju domaće tvrtke u kojima rade Zadrani.
— cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista