Sve se radi po pravilima HACCAP – sustava, imamo svoj pogon, domaće svinje, a slavonski kulin radimo po zaštićenoj tradicionalnoj recepturi koju propisuje Udruga kulen-kulin. To su sol, paprika, bijeli luk i meso i to bez aditiva i pojačivača okusa, rekao je Bošnjaković
Uz pravo proljetno promjenjivo vrijeme jučer su na Narodnom trgu započeli proljetni Dani sunca u organizaciji udruge Eko-Zadar. Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda po 23. put je opravdao svoje postojanje – promocija malih proizvođača autohtonih ekološki uzgojenih proizvoda te poticanje njihove konzumacije. Kako je to ukratko sročeno u motu sajma – “Živjeti dobro!”.
Kameni suveniri
Bilo je vrlo zanimljivo jučer na kišnim Danima sunca – svaki put bi sa suncem na sajam trenutačno izašli i brojni građani i turisti, kao da su se skrivali u “mišjim rupama” dok pljusak ne prođe. S novim pljuskom, sakrili bi se opet i tako iznova nekoliko puta.
Tako i izlagači – pokrij proizvode, otkrij proizvode… Igra vremena sa ljudima na sajmu jučer kao da je održavala nestabilnu situaciju u gospodarstvu, proizvodnji, ponudi i potražnji. Ali, kao i u gospodarstvu, ni na Danima sunca najuporniji se nisu dali smesti.
Brojnim turistima proizvodi su predstavljeni na raznim jezicima, a i sami proizvodi sto jezika govore.
Ovog puta na Danima sunca nema maslinovog ulja, ali ima kamenih uljanica iz novog zadarskog obrta Kamen-dizajn. Kako je rekla Barbara Pletikosić na štandu Kamen-dizajna i Ljekovitog bilja Jerkin, uljanice su na 2. Festivalu suvenira Zadarske županije bile suvenir grada i suvenir županije.
– Prvi put smo na Danima sunca i to nam je jako dobro za prezentaciju, posebno zato što smo relativno novi. Svi proizvodi su ručno rađeni u takozvanoj kućnoj manufakturi, a istovremeno su uporabni i ukrasni, rekla je Barbara, supruga Marija Pletikosića, vlasnika obrta.
Uz uljanice, tamo su i kameni mužari, prstenje za salvete, vaze, svjećnjaci, križevi, satovi, kamene sličice…
Sve je to zainteresiralo i grupu dječice iz DV Galeb, Radost koja su jučerašnju šetnju upotpunila posjetom sajmu. Kako su rekle njihove odgojiteljice teta Milica i teta Danijela, zadnjih dana u vrtiću, uoči Dana planeta Zemlje, puno pričaju o ekologiji.
Na štandu do Kamen-dizajna, smjestila se prirodna kozmetika Kasiopea koja u Zadru već ima brojne obožavatelje.
Gazdarica Maja Škrinjar pojasnila nam je kako sa ženskim dijelom obitelji Škrinjar, majkom Katicom i sestrom Anom, brzo napreduju sa svojim gospodarstvom.
– Otvorili smo jednu trgovinu u centru Zagreba, sad otvaramo još jednu na Korčuli, gdje imamo i svoje masline. Izgradili smo veliki pogon kod Bjelovara, povećali broj košnica, imamo svoje orahe i kamilicu, planiramo još povećati nasade ljekovitog bilja, imamo novu web-stranicu, šestero zaposlenih i niz novih proizvoda. Može se reći da je to progresivni napredak za jedno obiteljsko gospodarstvo, ali to je tako kad radiš nešto što voliš. Nas vodi upravo vjera u to što radimo, kazala je Maja Škrinjar.
Mirisi bilja i kobasica
Uz već popularni prirodni dezodorans, ulje za tijelo i kreme za lice, Kasiopea je izložila i nove proizvode, poput tonika za lice od metvice, kadulje i kamilice, kremu za bebe i ulje za kosu.
Ljekovito bilje mirisalo je i na štandu Sapunoteke iz Šibenika. Losioni, mirisne soli, ali prvenstveno sapuni raznih vrsta, boja i oblika, rađeni od maslinovog ulja na tradicionalan način, stigli su iz Šibenika, a prezentirao ih je Ivan Milišić. Proizvode Sapunoteke krase oznake: “eko ambalaža”, “nije testirano na životinjama”, “vegan proizvod”, “ručno rađeno” i “domaći sastojci”.
Kao i obično, velika gužva je vladala na štandu Kulin iz Piškorevaca kod Đakova.
Kulin, kulinova seka, dimljena pečenica, čvarci, dimljena slanina i slavonske kobasice… Mirisi i okusi Slavonije Zadrane sve jače privlače, a Mato Bošnjaković iz Piškorevaca već 6. put sudjeluje na Danima sunca.
Njegova se obitelj već 20 godina bavi proizvodnjom suhomesnatih slavonskih proizvoda, a zadnjih 5 godina imaju registriran obrt.
– Sve se radi po pravilima HACCAP – sustava, imamo svoj pogon, domaće svinje, a slavonski kulin radimo po zaštićenoj tradicionalnoj recepturi koju propisuje Udruga kulen-kulin. To su sol, paprika, bijeli luk i meso i to bez aditiva i pojačivača okusa, rekao je Bošnjaković.
Degustirali su se i kupovali i domaći keksi i likeri Drage i Jolande Drmić, smokvenjaci Eugena Novakovića, cvjetna sol Solane Nin, likeri i rakije Branke Aralice, Bokunovi voćni sokovi i džemovi te cetinski sir Alkar.
Sajam se nastavlja i danas od 8 do 15 sati, a ova dva dana ukupno sudjeluje 12 izlagača – OPG Drago Drmić, Ljekovito bilje Jerkin i Kamen – dizajn iz Zadra, OPG Eugen Novaković iz Posedarja, Solana Nin d.o.o. i OPG Julijan Lonić iz Bibinja te OPG Aralica i Sapunoteka iz Šibenika, Bokun d.o.o. iz Splita, Batlan d.o.o. iz Otoka kod Sinja, Kulin iz Piškorevaca kod Đakova i Kasiopea iz Bjelovara.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Hrvatska
NOVI UDAR