Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tužiteljstvo: Nema dokaza da je dr. Dinko Kulišić kriv

02.10.2011. 22:00
Tužiteljstvo: Nema dokaza da je dr. Dinko Kulišić kriv


– Nakon provedene istrage zbog nedostatka dokaza koji bi upućivali na kazneno djelo nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom, odustali smo od kaznenog progona protiv istog – potvrdila je Marijana Stipić, općinska državna odvjetnica i glasnogovornica ODO-a


Zadarski ginekolog dr. Dinko Kulišić oslobođen je sumnje za nesavjesno liječenje rodilje A. M. (26) koja je u rodilištu Opće bolnice u Zadru prošle godine rodila mrtvu bebu. Općinsko državno odvjetništvo nakon detaljne istrage, koja je temeljem njihova naloga provedena u Istražnom centru Županijskog suda u Zadru, odustalo je od kaznenog progona protiv mladog specijalista ginekologije.
– Nakon provedene istrage zbog nedostatka dokaza koji bi upućivali na kazneno djelo nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom, odustali smo od kaznenog progona protiv istog – potvrdila je Marijana Stipić, općinska državna odvjetnica i glasnogovornica ODO-a.
Podsjetimo, tada 25-godišnja rodilja A. M., kojoj je to bila treća trudnoća, 2. travnja 2010. godine, pola sata nakon ponoći, primljena je s kontrakcijama na Odjel ginekologije. Porod, kako je tada istaknuo dr. Branko Dukić, šef Odjela zadarske ginekologije, u trenutku prijema rodilje na Odjel, još nije bio započeo. Pojasnio je da je majka bila podvrgnuta CTG pregledu koji je očitao uredne otkucaje djetetova srca. No, svega dva sata kasnije rodilji, koja je tri dana ranije s istog Odjela otpuštena s urednom dokumentacijom, ponovljen je CTG pregled, a zbog dodatne sigurnosti i ultrazvuk. Nažalost, tada je utvrđeno da beba ne daje znakove života pa je ona na osobnu inicijativu carskim rezom na svijet donijela mrtvo dijete. Njezina obitelj slučaj je prijavila policiji, a već pet dana potom nadležno je Ministarstvo javnost izvijestilo kako njihova komisija nije pronašla ništa što bi upućivalo na liječničku pogrešku. Tada je ispitan kompletan tim koji je dežurao u vrijeme zaprimanja trudnice na Odjel, no istražni postupak kasnije je državno odvjetništvo pokrenulo samo protiv specijalista ginekologije, dr. Dinka Kulišića iako je on radio pod nadležnošću svog mentora.