Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hofman: Napokon su obrtnici dobili prednost ispred mafije

29.09.2011. 22:00
Hofman: Napokon su obrtnici dobili prednost ispred mafije


Godišnje za zakup dajemo goleme iznose. Time smo dosad mogli kupiti nekoliko ovakvih prostora. Zakon je trebao doći puno ranije, ali gradovima su zakupnine “zlatne koke” koje nisu htjeli ispustiti, govori poznati zadarski fotograf Vijeko Surać koji je prostor pokraj mosta prvi put zakupio davne 1951. godine


Dvadeset i jednu godinu nakon što je tadašnje zadarsko Udruženje zanatlija na čelu s fotografom Vjekom Suraćem uputilo zakonski prijedlog o mogućnosti kupnje poslovnih prostora u vlasništvu županija i jedinica lokalnih samouprava, Vlada je usvojila konačni prijedlog Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora kojim se obrtnicima otvaraju vrata izlaska iz “vječnog” zakupa. Zakon se pred Vladom našao u trećem čitanju, a prema riječima predsjednika Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Kneževića, bit će implementiran do ulaska Hrvatske u EU.
Troškovi veći, posla manje
Prema zakonskom rješenju, korisnici će dobiti pravo otkupiti poslovni prostor ako su u posjedu najmanje pet godina, uredno su podmirivali sve obveze i protiv njih se ne vodi postupak za iseljenje iz prostora. Poslovni prostori prodavat će se po tržišnim cijenama uz uvažavanje eventualnih ulaganja koje je zakupnik ili korisnik imao u tom prostoru. Priznat će se ulaganja do najviše 30 posto od cijene prostora.
– Mi iz zadarskog Udruženja znatlija bili smo prvi koji smo tako nešto predložili, ali je naš prijedlog, nažalost, vrlo bro stavljen ‘pod stol’. Naravno da će mi biti drago ako se taj zakon konačno usvoji, iako je šteta da su mnogi obrtnici u zakupu utrošili tolike godine. Znate, kad niste sigurni hoće li vam zakup biti produljen, ne isplati se ulagati u poslovni prostor. To je šteta i za grad, a i za nas koji smo novcem od zakupnina svoje poslovne prostore dosad mogli otkupiti barem tri ili četiri puta, govori poznati zadarski fotograf Vjekoslav Surać koji poslovni prostor na ulazu na Poluotok u zakupu ima već 60 godina. Danas posao vodi njegova kći Dolores, ali barba Vjeko ni u mirovini ne miruje pa u radnju navrati svaki dan, barem na nekoliko sati. A i u probleme obrtnika upućen je jednako dobro kao i kad je sam vodio obrt.
– Godišnje za zakup dajemo goleme iznose. Obrtnicima je danas puno teže nego ranije. Poskupjeli su i materijal i prostor, a posla je sve manje. Moja je procjena da će mjesečna rata za kredit biti manja nego mjesečna zakupnina što će sigurno dobro doći. A i drugačije je kad znaš da je prostor tvoj. Zakon pozdravljam, ali je trebao doći puno ranije. Naravno, gradovima su zakupnine ‘zlatne koke’ pa je i jasno zašto su nas tako čvrsto držali, rekao je barba Vjeko.
Urediti status obrtnika
Vinko Pavlović, vlasnik fotokopirnice pokraj Narodnog trga, u zakupu je već 45 godina.
I on priželjkuje da se mogućnost otkupa poslovnih prostora u vlasništvu jednica lokalne samouprave što prije zakonski uredi.
– Tad će mi biti odriješene ruke da oplemenim i moderniziram prostor, govori Pavlović koji slično kao i fotograf Surać procjenjuje da je novcem koji je dosad potrošio za zakupninu mogao kupiti barem tri poslovna prostora.
Zakon pred donošenjem pozdravlja i poznati urar Davor Hofman. Iako je poslovni prostor pokraj Četiri kantuna u vlasništvu njegove obitelji već 40 godina, dobro razumije probleme svojih kolega u zakupu.
– Htjeli smo da se ovo dogodi puno ranije. S obzirom na to da obrtnici ulažu u prostore te ujedno plaćaju i najamnine, trebali bi imati status kakav su prilikom otkupa imali korisnici stanova, govori Hofman koji pojašnjava i zašto su neki obrtnici tako dugo ostali u zakupu.
– Bilo je lokala u privatnom vlasništvu, ali je malo tko imao gotovog novca. Jer, ne zaboravimo, u komunizmu su do kredita mogli samo oni koji su radili u državnim firmama. Mi privatnici bili smo državni neprijatelji. Od Domovinskog rata naovamo je, kao što je poznato, bilo puno poslovnih prostora u vlasništvu države koji su privatizirani, podsjeća Hofman te zaključuje:
– Ali tko je mogao doći na red od mafije koja je državnim novcem ili čak bez novca podijelila svu imovinu?!