– I slador i kiseline u grožđu upućuju na dobru kvalitetu grožđa, koje bi trebalo dati i kvalitetno vino. Visoki slad grožđa povećava i kvalitetu vina. Zapravo, možemo reći da je vino zrcalo vinogradara i vinara, poručuje Nikola Milošević, ističući da se u Hrvatskoj uzgaja više od 30 sorti vinskoga grožđa
Mjesec je rujan, velike su suše, a sunce i dalje “žestoko”. I nije više za čekati. Digao se Sukošan na noge. Krenulo se u trganje grožđa u sukošanskom vinogorju poviše brda. Dakako, i onih vinograda ispod brda.
– Ove je godine zbog suše znatno manje grožđa, ali će vino biti izuzetno kvalitetno i pitko, komentira Šime Rogoznica ovogodišnji urod.
Na Virini, Vrbi, Kaštelinama, Brižinama, Dugi, Rudama, Lesinama, Raliću, Prljanama, Dolcu, Cibibu, Rišinama, Kalebinama, Dragama, Frnjadama, Krču, Slancu, Tratici, Makarskoj, Umu, Lascu, Vrljici, Budinu, Kulini i u drugim sukošanskim vinogradima ne tako davno bilo je pjesme i djevojaka koje visoko zadignutih suknji gaze grožđe u koševima. Danas nema ni koša niti maštela, badnja, koslate, mišina, burila, kara… Nema ni tovara.
Marenda u vinogradu
– Bez brige, uvijek će biti tih malih vinograda i vinogradara poput Tona Vanjaka, Zorana Raše, Damira Devića, Šime Rogoznice, Guste Vanjaka, Neđe Brkića, Guste Raše, Bore Vanjaka, Nevena Torbarine, Rajka Martinca, Zdravka i Šime Brkića, Bože Dijana, Nikole Miloševića, Jose Krešana, Ante Pavića, Darka Kerana, Augustina Dijana, Ante Labusa, Mile Grdovića, Ante Grginovića, Ive Vezilja, Nike Protića, Ante Nadinića, Zorana Raše, Tonća Franića, Velimira Kezmića i drugih Sukošanaca koji se mogu podičiti vinogradima do tisuću, dvije ili pet tisuća čokota vinove loze. U njima će se i dalje odvijati susreti obitelji i prijatelja koji slave život i vino te veselo trgaju “grozje”, govore nam sukošanski vinogradari.
Grožđe se bere, sprema u posude ili PVC vreće, a tu je obitelj i rodbina, tu su i prijatelji, obilje hrane i pića. U vinogradima se osjeća živost, razigranost, užurbanost. Treba trgati prije kiša, koje nikako da stignu. Vrijeme je i za marendu u vinogradu. Lijepa obiteljska tradicija u kojoj se ugodno na najljepši način s korisnim spaja.
– Vino je dio naše kulture i civilizacije. S druge strane, berba je i nevjerojatan ritual, govori Bore Vanjak dok sa suprugom Julijom, šurjacima Nevenom i Božom Kezmićem te brojnom obitelji u hladovini hrasta bogato blaguje. Hrane je kod obitelji Vanjak već tradicionalno za najmanje dvostruko više berača, neka se nađe.
Trganje, berba, jematva… Kako kod ga nazvali najveseliji je to i najljepši događaj u vinogradu kao nagrada za cjelogodišnji trud oko loze, koja, inače, može nestati u trenutku. Zbog bolesti, krupe, vremenskih nepogoda, ptica…
Starinski uzgoj i nove tehnologije
– Veliki broj čimbenika utječe na kvalitetu vina, koje nije teško zadovoljiti ako pratimo vinograd od rezidbe do vrenja, a potom i do zrelog vina. Samo tako možemo proizvesti vino visoke kvalitete, poručuje Nikola Milošević dok degustiramo božansku kapljicu, merlot berbe 2009., vino lagane strukture i bogatog bukea.
Vino je piće koje, otkako su ljudi upoznali vinovu lozu, dakle od pamtivijeka, krijepi tijelo i razgaljuje dušu te ljude čini veselima i druželjubivima. Stoga vinogradari i podrumari žive za berbu i vino, a profesionalni proizvođači i od vina.
– I slador i kiseline u grožđu upućuju na dobru kvalitetu grožđa, koje bi trebalo dati i kvalitetno vino. Visoki slad grožđa povećava i kvalitetu vina. Zapravo, možemo reći da je vino zrcalo vinogradara i vinara, poručuje Nikola, ističući da se u Hrvatskoj uzgaja više od 30 sorti vinskoga grožđa.
Nove tehnologije, nove sorte vina koje dolaze sa svih strana svijeta i stalna želja za poboljšanjem vlastitih sorti tjeraju vinogradare i vinare da neprestano osluškuju svjetske trendove.
– Rad u prirodi i starinski uzgoj u kombinaciji sa znanošću i modernim tehnologijama proizvodnje i skladištenja vina – to je recept za kvalitetna vina, tvrde sukošanski vinogradari i vinari.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcija trenera
DANIJEL JUSUP NAKON SLAMANJA CIBONE: ‘Moramo ostati skromni i nastaviti raditi’
KK Zadar
ABA liga, 1. kolo
Nezaustavljivi Gegić i granitna obrana slomili Cibonu u Draženovom domu
Nogomet
Serie A
Torino pobjedom u Veroni izbio na čelo Serie A, Borna Sosa igrao cijeli susret
Svijet
IZVJEŠĆE
Raspoloženje europskih potrošača poboljšano u rujnu
Crna Kronika
DORH
Poljaku koji je ostavio svoju ženu kod Benkovca određen pritvor
INFOteka turizma
KAMENI LEDENJAK
Goran Katuša iz Zadra se vratio u svoj rodni kraj kako bi djedovinu obnovio i otvorio turistima
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA PAGU
Čovjek pao s opasne stijene na Pagu i poginuo, drugi zarobljen na litici
INFOteka turizma
obitelj žampera
Katica i Nikica u djeci i unucima vide budućnost svog gospodarstva i sirane
Scena
RAGAZZI
VIDEO Mladi zadarski reperi objavili novu pjesmu: ‘Spot kida. Bravo Zadrani’
INFOteka turizma
MICE TRŽIŠTE