Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tomasova ozljeda mogla se izbjeći

09.09.2011. 22:00
Tomasova ozljeda mogla se izbjeći


Zašto, zaboga miloga, skrivati bolove igrača u zadnjoj loži i od koga? I tko će se ubuduće odazvati akcijama? Kad postoji realna opasnost da se s njih vrati u – horizontali


I meni ponekad treba  malo duže, nikako  da se naviknem na  to kako bi se novinar trebao baviti  i nekim špijunskim radom.  Lako je zbrajati dva i dva, ali  je teže vaditi druge i treće  korijene… Kako čovjek išta  pipne oko ove protekle reprezentativne akcije, akcije Litva, tako zasmrdi poput septičke jame. Recimo, Marka  Tomasa već smo zaboravili i  prežalili, dečko je operiran u  Münchenu, na štakama će  provesti mjesec i pol dana, pa  će potom prolaziti rehabilitaciju i priključiti se matičnom Feneru – tko zna kada.  Sjetit ćemo se iz te priče onog  vizualno najdojmljivijeg, njegove burne reakcije nakon  ozljede u posljednjoj četvrtini  utakmice s tadašnjim autsajderom, a sadašnjim četvrtfinalistom Makedonijom, koja  je izazvala zvižduke u dvorani, i sjedanja u prvi red tribina, bez odlaska na klupu  reprezentacije. I, jasno, time  od šume nećemo vidjeti drvo.
Vratimo se malo onom londonskom turniru koji je prethodio Eurobasketu, i prizvat  ćemo u sjećanje Tomasov izlazak iz igre nakon otvaranja  utakmice s Francuskom, koja  je kasnije uvjerljivo izgubljena. Tomas je idući dan propustio i utakmicu s Kinom,  službeno objašnjenje je glasilo “viroza”. Mislim, da je viroza bila u pitanju, ne bi se ni  skidao protiv Francuske,  teško da bi osjetio nemoć i da  bi mu temperatura narasla u  prvih pet minuta utakmice,  tako da je bilo jasno kako nije  u pitanju viroza. Osobno sam  to povezao s petom koja ga je  prethodno mučila, Tomas mi  je kasnije kazao da nije u pitanju viroza, ali me i zamolio  da ne kopam po tome, jer će  biti OK za natjecanje. Dobro,  nema problema…
Liječnička udruga
Eto, post festum, odvrtilo  se to da ga je već u Londonu  počela zatezati ta zadnja loža,  koja je u Alytusu pukla. Tu  već ulazimo u priču o špijunaži i kontrašpijunaži.  Zašto, zabogamiloga, skrivati  bolove igrača u zadnjoj loži i  od koga? Zbog ugovora s Fenerbahčeom, koji ga je u  slučaju obznanjivanja mogućnosti ozbiljnije ozljede  mogao povući s priprema?  Zbog “mira u kući”? Kojeg  mira, u kojoj kući? Tomas je  obavio pregled tijekom pauze  nakon Londona, pregled nije  otkrio nikakvu patologiju i  nadležni su ga uvjerili da  može igrati Eurobasket bez  problema.
Sad dolazimo do toga tko  su bili ljudi nadležni za zdravlje igrača tijekom priprema i  samog Eurobasketa. Nažalost, liječnik reprezentacije bio  je izvjesni abdominalni kirurg  iz Slavonskog Broda, u čiju  stručnost na specijalističkom  području ne sumnjam, i apsolutno ne treba sumnjati.  No, njegovo područje djelovanja sigurno nisu zadnje  lože igrača… Uz sportske ekipe su u pravilu fizijatri ili ortopedi. Pa na sve to možemo  dodati i činjenicu da taj liječnik, a pogotovo praktikanti koji su ga mijenjali kad je  bio odsutan, nije član liječničke Udruge koja već 25  godina djeluje pri HKS-u, i  ima sva svoja tijela, kako to  već i HKS ima i traži, te je  pratila reprezentaciju u proteklim akcijama. Zašto ta  Udruga mora organizirati prisustvo kompetentnog liječnika na svakoj košarkaškoj  utakmici u Hrvatskoj pod prijetnjom kazni organizatoru, a  nije mogla, smjela ili trebala  organizirati prisustvo kompetentnog liječnika za zadnju  ložu Marka Tomasa u reprezentaciji – nitko normalan ne  može procijeniti.
Casting
Vratimo se još malo unatrag, Tomas je bio skinut s  reprezentativnog popisa za  Poljsku 2009. zbog – problema  sa zadnjom ložom. Liječnik  koji je to tada učinio doslovce  je rekao da se “ne smije kockati sa zdravljem igrača, i ne  smije preuzeti takvu odgovornost na sebe”. Tomas je propustio to natjecanje, potom je  odigrao odličnu sezonu u Ciboni, kojom je revitalizirao  stagnirajuću karijeru, jer je u  Realu uglavnom služio kao  “mantinela” i potpisao je lukrativni ugovor s Fenerom.
Ne očekujte poantu, ova  pričica je nema, i ne može je ni  imati. Ovo je samo još jedan  prilog filmu koji smo netom  odgledali po scenariju Danka  Radića, u režiji Josipa Vrankovića. Je li scenarist loš, ili je  režiser promašio izbor posla,  u konačnici nije ni bitno. Bilo,  prošlo, nije bilo ni Oscara ni  Zlatnog lava ni Srebrnog  medvjeda kao nagrada. Osnovni problem sad postaje  “casting”, tko će se od potencijalnih glumaca, važnih glumaca, nemojmo govoriti o  epizodistima, oni će se uvijek  naći, ubuduće odazvati reprezentativnim akcijama? Kad  postoji realna opasnost da se s  njih vrati u – horizontali.


Španjolska – Srbija 84:59




U susretu 2. kola skupine E na Eurobasketu košarkaša  u Litvi banitelji naslova Španjolci uvjerljivo su sa 84:59  (23:14, 20:18, 27:17, 14:10) svladali Srbe. Ovom pobjedom Španjolci su kolo prije kraja natjecanja u skupini osigurali nastup u četvrtfinalu. U istoj skupini  Njemačka je svladala Tursku sa 73:67 (6:13, 17:13,  25:20, 25:21). Kolo prije kraja natjecanja u skupini i  Njemačka i Turska imaju jednu pobjedu i tri poraza,  kao i Srbija te još uvijek imaju izglede za plasman u  četvrtfinale.


Podmićivanje sudaca na Eurobasketu


Nevjerojatno ali izgleda istinito – član grčke delegacije u Litvi Stavros Elianidis pokušao je podmititi njemačkog suca Lottermosera uoči utakmice prve faze natjecanja Grčka – Crna Gora s 15 ili 20 tisuća eura (ovisno o izvoru informacije). Grk da podmiti Nijemca? Baš svašta… Lottermoser je sve to prijavio nadležnima, a Grci su tekmu dobili i bez mita. Kad bismo pokrenuli neku ozbiljnu kampanju, možda bi se našoj reprezentaciji upisala pobjeda nad Grcima, Grci otpadnu, na brzinu se vratimo na Eurobasket, uključimo u natjecanje, i uđemo u dodatne kvalifikacije za London. Ma šta za London, za Rio, i povratimo izgubljenu čast. Grci su, inače, stari žmukleri, na EP-u u Poljskoj elegantno su pustili Francuzima kako bi izbjegli Španjolce u četvrtfinalu, i uredno su osvojili broncu, a na SP-u u Turskoj su pustili Rusima, ali su ih ostali ishodi centrirali “na volej” na Španjolcima, koje su ponovo htjeli izbjeći, i ovi su ih izbacili u osmini finala. Spomenuta utakmica Grčka-Crna Gora malo je “protresla” i iz regionalne lige dobro nam poznatog crnogorskog suca Šutulovića, koji je navodno pokušao uticati na srpskog suca Jovčića, kako bi navlačio za njegove. To  su pak plasirali Turci, i to nakon što je Šutulović sudio tekmu Turska-Poljska, koju su Turci izgubili, pa ne treba uzimati ozbiljno tu konstrukciju. Ne bi Šuco, pa znamo se dobro, kud baš na njega!