Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vatrena fešta u selu sabunjara

07.08.2011. 22:00
Vatrena fešta u selu sabunjara


Za najvjernije goste koji već neprekidno 30 godina i više ljetuju u Privlaci, proglašena je obitelj Zvonka Pignala iz Maribora
“Svatko mjesto svoju feštu ima”, ali onakvu kakvu je doživjela Privlaka zasigurno malo tko može ponoviti. Više od 10 tisuća posjetitelja, među kojima se uz domaćine okupilo mnoštvo Ninjana, Vršana, Virana, Zadrana te znatan broj domaćih i stranih turista, doslovce je okupiralo privlačke ulice i trgove te obalni pojas od Punte do Škrapavca. Feštu čija su se događanja uglavnom odvijala na Loznici više nego uspješno je uz financijsku potporu te uz sudjelovanje djelatnika općinskog Komunalnog poduzeća “Artić” te potporu vjernih sponzora organizirala i u djelo provela općinska Turistička zajednica s direktoricom Ivom Zorić.
Specijaliteti uz miris mora
Već u suton kada je sunce bilo pri zalasku u Privlaku su se sa svih strana započele slijevati rijeke posjetitelja i automobila. Ni najstariji Privlačani ne pamte kada se u njihovu mjestu okupilo toliko domaćeg i “fureštog” svijeta željnog zabave i “ludog” provoda. Bogat glazbeni i zabavni program otvorila je zagrebačka predgrupa “Joy”, a nešto potom na pozornicu su izašle pljeskom popraćene članice domaće ženske klape “Libar” koje su izvede dvije skladbe “Uvik ću te svojim zvati” i “Brkica”. Članovi domaćeg KUD-a “Privlaka” otpjevali su također dvije pučke skladbe, “Oj Privlako selo sabunjara” i “Ljubovali ja i moja dika”.
U isto vrijeme na obali je vrvjelo kao u košnici. Uz miris mora kuharski trio u sastavu Nikola Durut, Ivan Grubić i Rafael Kršlović gladnom i žednom puku u velikom loncu pripravili su i podijelili preko 150 kilograma daganja na buzaru. Malo podalje nova atrakcija za sve – Mario Jukić zvani “Super Mario” naočigled svih uhvatio se rezanja i pripremanja 55 kilograma teške tune, koja je pripremljena na gradelama nestala za čas.
Naravno, živo je bilo i na pozornici i uokolo nje gdje je u glazbenom dijelu, uz podršku grupe “Romantik” iz Zagreba, s posebnom pozornošću među okupljenim fanovima čekan dolazak poznatog i popularnog zadarskog pjevača Mladena Grdovića. Kada se Grdović konačno popeo na binu i počeo sa svojim uspješnicama “Kalelarga”, “Večeras je naša fešta” “Dite mora” i ostalima nastao je pravi urnebes koji je potrajao sve do sitnih noćnih sati.
Najljepši vrt i najvjerniji gost
Feštu koju je vodila mlada voditeljica Josipa Zubak pratile su brojne nagradne igre te uručivanje nagrada i priznanja. Tako je direktorica TZ-a Iva Zorić uručila nagradu (fontana) Vinki Skoblar za najuređeniji vrt i okućnicu obiteljske kuće u Skoblarima. Za najvjernije goste koji već neprekidno 30 godina i više ljetuju u Privlaci, proglašena je obitelj Zvonka Pignala, Zvonko, supruga Savina te djeca Matica, Blaža i Monio iz Maribora. Njima je predsjednik TZ-a, načelnik Surić, uručio bogatu paletu privlačkih suvenira te darove sponzora ove manifestacije.
Ovogodišnje privlačko feštanje okončano je impozantnim i raskošnim vatrometom, čijim je svjetlom i pucnjavom u trajanju od desetak minuta na opće zadovoljstvo i divljenje okupljenih još više zablistalo zvijezdama obasjano privlačko ljetno nebo.