Uz brojne zlatne medalje, dva puta zaredom u Bruxellesu je dobio nagradu “Superior Taste”, a Međunarodna udruga “San Fortunat” dodijelila mu je odličje “Za doprinos kvaliteti ljudskog življenja”. No najveće priznanje dobio je na Svjetskom prvenstvu sireva u Birmingemu u Engleskoj gdje je dobio tri zlatne medalje, a njegov je paški sir uvršten na listu deset najboljih sireva na svijetu
Vijest o dobivanju županijske nagrade obradovala je Ivana Gligoru, mljekarskog tehnologa i jednog od najuspješnijih otočnih poduzetnika.
– Od brojnih priznanja koje sam dobio ovo mi je posebno drago jer dolazi iz najužeg okruženja, a poznato je kako se najteže dokazati u svome mjestu, u svome kraju, kaže Ivan Gligora.
Trnovit put do uspjeha
Gligora navodi kako je “Sirana Gligora” županijska sirana jer se nalazi na područje Zadarske županije, a s područja županije otkupljuje mlijeko kao sirovinu za proizvodnju sireva. Za proizvodnju paškog sira otkupljuje ovčje mlijeko otočnih ovčara, a za proizvodnju ostalih sireva otkupljuje mlijeko iz Ravnih kotara.
– Prije petnaestak godina prvi smo počeli otkupljivati mlijeko iz Ravnih kotara i kada sam došao i predlagao otkup mlijeka ljudi su me gledali u čudu i govorili su da od toga neće biti ništa, ali ubrzo se pokazalo kako će ipak biti nešto, priča Gligora.
Ivan Gligora je rođen 1950. godine i nakon završetka osnovne škole u Rijeci je upisao Pedagošku gimnaziju. No, školovanje je morao prekinuti jer mu siromašni roditelji nisu mogli pomagati. Školovanje je mogao nastaviti samo uz stipendiju i kada je doznao kako “Zagrebačka mljekara” traži učenike za kadrove u mljekarstvu i daje stipendije, Gligora se javio, dobio je stipendiju i nastavio školovanje u Mljekarskoj školi u Kranju.
– U to vrijeme su u Mljekarsku školu dolazili učenici iz Slavonije tako da sam nakon završetka škole bio jedan od samo nekoliko mljekarskih tehnologa koji nisu došli s kontinentalnog dijela Hrvatske, navodi Gligora.
Kao stipendist “Zagrebačke mljekare” Gligora je očekivao posao u Zagrebu, ali u to je vrijeme “Paška sirana” bila dio “Zagrebačke mljekare” i poslali su ga na Pag, u “Pašku siranu”. Radio je na pasterizatoru i u prodaji, a 1995. godine je, zbog neslaganja s upravom “Paške sirane” dobio otkaz. Našao se u teškoj situaciji jer nije imao nikakvih prihoda. Odlučio je pokrenuti vlastitu proizvodnju, no nije imao novaca za opremu i za otkup mlijeka. Podigao je kredit, međutim, dobio je manje od potrebnog za nabavu opreme. Ipak, nije odustao. Uporno je radio, a u poslu mu je pomagala supruga Marija. Zarađivali su malo, a najveći dio prihoda obitelj je odvajala za školovanje sina Šime koji je danas izvršni direktor “Sirane Gligora” i kćeri Marine. Nakon nekoliko teških godina osnovao je “Sirenu – Malu siranu”. Prvi put je svoj paški sir izložio 2002. godine na sajmu u Varaždinu i dobio je zlatnu medalju. Nakon toga je dvije godine za redom pobijedio u grupi mliječnih proizvoda na Zagrebačkom velesajmu, a onda je u Italiji, u konkurenciji najboljih sireva iz cijelog svijeta dobio dvije zlatne medalje.
Zaslužena odličja
– Nakon svega što sam prošao to je bilo veliko zadovoljstvo, veliko priznanje i tada sam prvi puta dospio u medije, navodi Gligora.
Od tada je Ivan Gligora sa svojim sirevima osvajao najviša odličja koja krase uredski prostor “Sirane Gligora”. Uz brojne zlatne medalje, dva puta za redom u Bruxellesu je dobio nagradu “Superior Taste”, a Međunarodna udruga “San Fortunat” dodijelila mu je odličje “Za doprinos kvaliteti ljudskog življenja”. No, najveće priznanje dobio je na Svjetskom prvenstvu sireva u Birmingemu u Engleskoj gdje je dobio tri zlatne medalje, a njegov je paški sir uvršten na listu deset najboljih sireva na svijetu.
Uz pomoć sredstava iz SAPARD programa prošle godine je u Kolanu izgradio “Siranu Gligora” koja je jedan od najbolje opremljenih prehrambenih pogona u Hrvatskoj i Europi. U novom pogonu prerada mlijeka povećana je od 500 na 5.000 litara dnevno. U “Sirani Gligora” je zaposleno 25 radnika, a mlijeko se otkupljuje od 160 otočnih ovčara. Ivan Gligora je upornim radom i dubokom vjerom u vlastite sposobnosti postigao ono što se uobičajeno naziva američkim snom, no sve se ipak događalo u Hrvatskoj. Od siromašnog otpuštenog radnika postao je najuspješniji mljekarski tehnolog u Hrvatskoj, poduzetnik koji je svojim sirevima proslavio svoj rodni Kolan, otok Pag i Zadarsku županiju.
najnovije
najčitanije
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Hrvatska
VELIKI PROSVJED
Tisuću vatrogasaca na Markovom trgu, zapalili baklje: “Lažima se vatre ne gase”
Nogomet
Nakon 12 godina
Legenda Borussije Dortmund objavila kako napušta klub na kraju sezone. Sada ima samo jednu želju
Zadar
"MATIJINO STOLJEĆE RATA"
Predstavljena epska povijesna priča o stradanju jedne hercegovačke obitelji kroz četiri generacije
Crna Kronika
MATERIJALNA ŠTETA
Prometna nesreća na A1 kod Benkovca, vozi se uz ograničenje brzine
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
WINGS FOR LIFE