Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Poskupljenje kave rastjeralo bi goste

07.03.2011. 23:00
Poskupljenje kave rastjeralo bi goste


Ima različitih vrsta kava koje se razlikuju i po kvaliteti i po cijeni. Raspon cijena kilograma kave kreće se od 70-ak do 200-tinjak kuna. Većina ugostitelja često zna miješati kavu pa iskombiniraju malo manje kvalitetne kave s kvalitetnijom i na taj način također uštede, pojašnjava Stipe Knežević, predsjednik zadarske Obrtničke komore


Unatoč najavama i  crnim prognozama o ponovnom  poskupljenju kave, izgleda da se  mnogi Zadrani ipak neće morati  odreći jutarnjeg rituala ispijanja  kave u kafiću. Naime, kako doznajemo od nekoliko zadarskih  ugostitelja, oni još ne planiraju  podignuti cijene kave.
Stipe Knežević, predsjednik  zadarske Obrtničke komore,  smatra da nema razloga za poskupljenje kave.
 – Ima različitih vrsta kava koje  se razlikuju i po kvaliteti i po  cijeni. Raspon cijena kilograma  kave kreće se od 70-ak do 200-tinjak kuna. Većina ugostitelja  često zna miješati kavu pa iskombiniraju malo manje kvalitetne kave s kvalitetnijom i na  taj način također uštede, rekao  je Knežević. Dodao je da ugostitelji nemaju razloga za poskupjenje kave, a posebno oni  koji “žive” od njezine prodaje.  Oni bi, smatra Knežević, trebali  paziti da ne poskupe kavu kako  ne bi izgubili mušterije.  Knežević je pojasnio da je od  jednog kilograma kave moguće  napraviti od 120 do 130 kava,  tako da ugostitelji gotovo uvijek  imaju zaradu.
 – Možda će ugostitelji koji  rade na frekventnijim lokacijama i gdje plaćaju više cijene  najma morati podignuti cijene  kave kako bi pokrili troškove  najma prostora i štekata i ostalih  davanja lokalnoj samoupravi,  zaključio je Knežević.
 – Iskreno ne znam hoću li  dizati cijenu kave jer ne znam  koliko bi mi se to u konačnici  isplatilo. Naime, meni je cijena  kilograma kave jako porasla,  puno više nego u drugim kafićima. Ipak, ne znam koliko mi  se isplati dizati cijenu kave jer  bih možda na taj način izgubio  promet zbog jeftinije konkurencije, rekao je jedan ugostitelj  koji ima cafe bar u kojem poslužuje Illy kavu, koja je jedna  od najkvalitetnijih, ali i najskupljih kava na tržištu.
U drugom kafiću su nam isto  rekli da ne planiraju dizati cijene kave.
 – Nama je u nabavi kava poskupjela za desetak kuna po kilogramu, ali ne mislim dizati  cijene kave. Naime, ovdje nam u  većini slučajeva dolaze studenti  i kad bismo podignuli cijenu  kave, mislim da bismo izgubili  velik dio gostiju, rekao je Hrvoje  Butić, vlasnik Petit Cafea. Dodao je da je ovo osjetno poskupljenje, ali da neće utjecati  na cijenu kave kod krajnjeg potrošača.
Brojni Zadrani zahvalni su  što neće doći do rasta cijena  kave jer, kako kažu, ne mogu  zamisliti jutro bez ispijanja tog,  mnogima “čarobnog” crnog napitka. Uz skuplji kruh, šećer,  povrće, benzin i ostale osnovne  namirnice, bar će kava ostati po  istoj cijeni.