Na zadarskom području Vigens i Vrana nose ovih osam milijuna litara i tu ne trebamo očekivati nikakve poremećaje. Nadalje, ovčarska i kozarska proizvodnja zasnovana je na potpuno drugačijim temeljima nego intenzivna proizvodnja kravljeg mlijeka, te se cijene stočne hrane ne odražavaju na tu proizvodnju, kazao je ravnatelj HPA, mr. sc. Zdravko Barać
Mljekarska proizvodnja u Hrvatskoj već je duže vrijeme često u žarištu interesa javnosti. Proizvođači mlijeka su prije dva dana ponovno izrazili svoje nezadovoljstvo otkupnim cijenama i tražili njihovo povećanje, obzirom na stalna poskupljenja stočne hrane. Istodobno, nedavno je Hrvatska poljoprivredna agencija objavila redovita statistička izvješća o mliječnoj proizvodnji u RH iz kojih je razvidno da je u protekloj godini došlo do pada u ukupnoj proizvodnji kravljeg mlijeka.
Pad proizvodnje kravljeg mlijeka
Također, broj isporučitelja mlijeka prerađivačima pao je u protekloj godini s 20.527 na 17.655. Od ovih trendova nije u potpunosti izuzeta ni Zadarska županija u kojoj je zabilježen pad od približno sedam posto što odgovara kretanjima na državnoj razini.
– Bitno je naglasiti da su dva velika subjekta u Zadarskoj županiji, farma Vigens i farma Vrana, i dalje nositelji proizvodnje kod kojih ne bilježimo padove, tako da određeni pad možemo tumačiti kao pad broja proizvođača. No ono što je bitno je da će se ova količina između sedam i pol i osam milijuna kilograma godišnje u Zadarskoj županiji i dalje zadržati uslijed dobrog poslovanja ovih dviju velikih farmi koje izuzetno dobro posluju, kazao nam je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, mr. sc. Zdravko Barać koji je uvjeren da u 2011. neće biti nekih većih odstupanja od dosadašnje razine proizvodnje kravljeg mlijeka na zadarskom području te smatra da su te količine vrlo zadovoljavajuće.
Perspektivna ovčarska i kozarska proizvodnja
Na prostorima Zadarske županije vrijedi međutim, posebno istaknuti proizvodnju ovčjeg mlijeka koje čini četrdeset posto od ukupne proizvodnje cijele Hrvatske.
– Premda bilježimo određeni pad u odnosu na 2009. godinu, Zadarska županija je i dalje zadržala apsolutni primat u proizvodnji ovčjeg mlijeka što je, naravno, vezano uz proizvodnju na otoku Pagu gdje je najveća populacija ovaca u Hrvatskoj, i najbrojnija populacija koja se muze, oko dvadeset i šest tisuća grla, a proizvodnja se kreće oko milijun kilograma, ističe Barać.
Posebno pozitivni pomaci bilježe se na području Zadarske županije kad je riječ o kozjem mlijeku.
– Bilježimo značajno povećanje. Prema podatcima prikupljenima od mljekara sa zadarskog područja, imali smo porast sa 123 tisuće na 233 tisuće, što znači devedeset posto povećanja, kaže ravnatelj Barać.
Statistički pokazatelji o proizvodnji svih triju vrsta mlijeka u Zadarskoj županiji govore da u ovom sektoru ne treba očekivati neke poremećaje u ovoj godini, a to je mišljenje i Zdravka Baraća.
– U proizvodnji kravljeg mlijeka imamo dva dominatna subjekta, vrlo stabilna. Neki trendovi koji se u zadnje vrijeme spominju kao što su pad broja proizvođača ili smanjenje količine mlijeka na razini države, izraženiji su u onim krajevima gdje je prozvodnja kravljeg mlijeka tradicionalna. Tamo jedan broj manjih proizvođača jednostavno više ne pronalazi sebe i gase svoju proizvodnju. I zato imamo taj trend pada broja proizvođača i proizvodnje. Na zadarskom ppodručju Vigens i Vrana nose ovih osam milijuna litara i tu ne trebamo očekivati nikakve poremećaje. Nadalje, ovčarska i kozarska proizvodnja zasnovana je na potpuno drugačijim temeljima nego intenzivna proizvodnja kravljeg mlijeka i cijene stočne hrane ne odražavaju se na tu proizvodnju. Životinje se hrane u jednom poluekstenzivnom načinu i tako se radi godinama što se pokazalo izrazito dohodovnim i profitabilnim. Po mom mišljenju ne možemo ni tu očekivati poremećaje, odnosno smanjivanje proizvodnje. Tu nemamo ni neki veći pad proizvođača i generalno gledajući što se tiče mljekarskog sektora u Zadarskoj županiji u kravljoj prozvodnji ne treba očekivati ništa dramatično, a u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji postoje realne osnove da se uz jednu dobru organizaciju ta proizvodnja i poveća, zaključio je ravnatelj HPA, mr. sc. Zdravko Barać.
Ima proizvođača koji su i prerađivači
– Ovi podatci su podatci o mlijeku puštenom u promet prema registriranim siranama. Te podatke skuplja naš laboratorij za mlijeko i temeljem njih se isplaćuju državne novčane potpore. Postoji sigurno, osobito na otoku Pagu, određen broj gospodarstava koja proizvode mlijeko i prerađuju ga izravno na svom gospodarstvu. Postoji isto tako određen broj gospodarstava na području Bukovice i Ravnih kotara koji proizvode mlijeko ili sir za vlastite potrebe ili se javljaju na tržištu, tako da ovo nisu apsolutno konačne brojke iako je glavni dio proizvodnje koja se odvija u njima sadržan, kazao je mr. sc. Zdravko Barać.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira