Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ubojici poštara 15 godina zatvora

30.09.2010. 22:00
Ubojici poštara 15 godina zatvora


Vukelić je presreo poštara na šumskom puteljku, zaprijetio puškom i tražio novac. Kada ga je Šestan pokušao uvjeriti da novca nema, Vukelić ga je vezao lisicama, odvukao u šumu, ispalio mu u glavu dva metka iz puške, a potom još jedan metak iz pištolja
Deset godina nakon okrutnog ubojstva 36-godišnjeg poštara iz Zemunika Ivice Šestana, njegov ubojica Goran Vukelić (39), u ponovljenom je postupku na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora.
– Nedvojbeno je utvrđeno da je Vukelić počinio ovo kazneno djelo te da je iz koristoljublja, ciljano i promišljeno usmrtio drugu osobu. Bez obzira na njegovu tešku i neizlječivu psihičku bolest, on je sve unaprijed isplanirao; kupio specijalne rukavice, sašio dvije potkape od ženskih čarapa, pripremio maskirnu uniformu, nabavio oružje i to pušku, streljivo i pištolj s šest, sedam metaka u cijevi. Osim toga, prethodno je u nekoliko navrata nazivao poštanski ured u Zemuniku raspitujući se o tome kada će biti isplata mirovina – rekao je u obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman, koji je Vukeliću izrekao i obaveznu trogodišnju mjeru psihijatrijskog liječenja za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne do čije će pravomoćnosti Vukelić biti u zadarskom pritvoru.
Vukelić je bio ubrojiv
Pojasnio je kako takav zaključak proizlazi djelomično iz njegova priznanja, a djelomično iz vještačenja sudskog vještaka dr. Josipa Škavića. Prvu presudu od 12 godina zatvora koju mu je sudac Radman izrekao prije dvije godine, Vrhovni je sud prošle godine vratio na ponovno suđenje kako bi se otklonile nedoumice oko Vukelićeve ubrojivosti u trenutku počinjenja ovog teškog kaznenog djela. Četvoro sudskih vještaka tada je dalo kontradiktorna mišljenja, a sud je uvažio ono dr. Klementine Ružić i Tije Žarković-Palijan koje su Vukelića procijenile kao neznatno smanjeno ubrojivog, dok je procjena dr. Miroslava Gorete i Miroslava Bojića bila da je smanjeno ubrojiv. Na jučerašnjoj glavnoj raspravi čiji se glavni dio odvijao daleko od očiju javnosti, koja je izuzeta zbog zaštite obiteljskog života osobe narušenog zdravlja, upravo dr. Goreta je kazao kako smatra da je Vukelić raspravno sposoban, odnosno da je u stanju shvatiti svrhu postupka, sporazumjeti se s odvjetnikom te da upravlja voljom. Stoga je to bio i ključni element za donošenje presude i potvrda kako je ipak, iako teško bolestan, svirepo ubojstvo počinio svjesno.
– Kazna od 15 godina stoga je sasvim primjerena počinjenom djelu, zdravstvenom stanju počinitelja, te zbiru olakotnih i otegotnih okolnosti koje mu je Sudsko vijeće uzelo u obzir, rekao je sudac Radman odmjerivši visinu izrečene kazne.
Usmrtio dugogodišnjeg prijatelja
Okrutno ubojstvo tada 36-godišnjeg poštara Ivice Šestana, koji je usmrćen s dva hica iz puške, a potom mu je iz neposredne blizine ispaljen još jedan u vrat iz pištolja. Ubijen je u borovoj šumi na predjelu Dubrave, između Mostara i Galovca, 21. ožujka 2000. godine oko 8.30 sati, nakon što ga je Vukelić presreo na šumskom puteljku kojim je svakodnevno prolazio svojim mopedom. Vukelić mu je najprije zaprijetio puškom i zatražio od njega novac, a kada ga je Šestan pokušao uvjeriti da novca nema preklinjući ga da ga ne ubije, vezao mu je lisičinu na lijevu ruku i odvukao u šumu. Tamo mu se nesretni poštar uspio otrgnuti, a on je hladnokrvno ispalio dva metka prema njemu pogodivši ga u glavu. Svu svoju okrutnost i bezosjećajnost pokazao je kada je, iako mu je već nanio smrtonosne ozljede, prema njemu ispalio još jedan metak iz pištolja i pogodio ga u vrat. Nakon toga je pobjegao, a uhićen je nakon intenzivne potrage četiri dana kasnije i to u svom domu na predjelu Novi Bokanjac u Zadru.
Najšokantnija u cijeloj tragediji bila je činjenica što su se Vukelić i Šestan dobro poznavali, pa čak bili i kućni prijatelji. Vukelić ga je presreo misleći da nosi mirovine jer je navodno upao u dugove iz kojih se nije znao izvući.
Na ovu presudu obje strane u postupku imaju pravo žalbe.
 


Još tri godine liječenja


Suđenje Vukeliću od počinjenja djela pa do izricanja prve presude prije dvije godine, odgađalo se zbog njegova teško narušenog duševnog zdravlja. Većina zakazanih rasprava tijekom osam godina odgađala se jer je on gotovo svo to vrijeme bio stacioniran u psihijatrijskim bolnicama na Rabu i u Vrapču. Od presude 2008. godine nalazi se u zadarskom pritvoru, a tu će ostati sve do pravomoćnosti presude ili najkasnije do 26. lipnja 2011. Vukelić će tijekom izvršavanja zatvorske kazne biti podvrgnut psihijatrijskom liječenju koje može trajati najdulje tri godine.