Ovčari navode kako je seljenje stada početak priprema za sezonu janjenja koja je još daleko, ali do tada ovce moraju imati kvalitetnu hranu, a najkvalitetnija hrana je svježa trava koja je izrasla tijekom ljeta. Na pašnjacima koji se napuštaju, s vremenom će izrasti nova trava i stada će se opet seliti
Prvih dana jeseni otočni ovčari sele svoja stada s pašnjačkih površina na kojima su ovce provele proljeće i ljeto na pašnjake na kojim će provesti jesen i zimu. Seljenje stada ima praktičnu svrhu jer na pašnjacima na kojima su ovce boravile nekoliko mjeseci više nema trave. Otočni ovčari ne raspolažu velikim zemljišnim površinama kao ovčari na kontinentu i zbog toga su prisiljeni jedan dio pašnjaka čuvati za jesen i zimu.
Stada se sele prometnicama što je slika koju mnogi prolaznici, a osobito turisti, ako se slučajno nađu u blizini, rado fotografiraju. Ovčari navode kako je seljenje stada početak priprema za sezonu janjenja koja je još daleko, ali do tada ovce moraju imati kvalitetnu hranu, a najkvalitetnija hrana je svježa trava koja je izrasla tijekom ljeta. Na pašnjacima koji se napuštaju, s vremenom će izrasti nova trava i stada će se opet seliti. Tijekom ljeta bilo je dosta kiše i ovčari su zadovoljni jer trave ima dovoljno.
Ovčarstvo se na Pagu stalno razvija i sve je više ovaca, ovčara i ovčarskih udruga. Prije tridesetak godina na Pagu je bilo oko dvadeset tisuća ovaca, a sada ih ima oko trideset pet tisuća, a prema nekim procjenama i četrdeset tisuća. Mnogi smatraju kako je do povećanje broja ovaca i ovčara došlo zbog dobro organiziranog otkupa mlijeka, a da otkup mlijeka znatno utječe na otočno ovčarstvo dokazuje i to što su ovčari posljednjih godina ili prestali proizvoditi paški sir ili su proizvodnju sira znatno smanjili.
Kažu da im je isplativije proizvoditi mlijeko i prodavati ga siranama. Proizvodnjom mlijeka smanjuje se zarada, ali se smanjuju i rizici jer paški sir treba proizvesti, čuvati u odgovarajućem prostoru i što je najvažnije, sir treba prodati. Ovčari nemaju stalnog otkupljivača i sir mogu prodavati samo u svojim konobama, a takva prodaja nije sigurna. Mlijeko se otkupljuje po cijeni od 13 kuna po litri, a jedna ovca u dvije dnevne mužnje, ujutro i navečer, daje oko 0,7 litara mlijeka.
Mlijeko mora biti kvalitetno, a da bi bilo kvalitetno, ovce moraju jesti svježu travu, a seljenje stada je način na koji se ovcama kroz cijelu godinu osigurava kvalitetna hrana.
najnovije
najčitanije
Zadar
“Paško podmorje”
DV Latica na poklon dobio fotografije podmorskih motiva Đanija Iglića
Crna Kronika
MARKO VUKOVIĆ
Suvlasnik HS produkta Amerikancu pokazivao prototip pištolja pa ranio i sebe i gosta
Scena
suigrači
Modrić čestitao Kovačiću: ‘Brate, volim te!’
Gastro
Uživanje u okusu
Hrskav i osvježavajuć: Mladi kupus u četiri varijante
Hrvatska
SLAGANJE VEĆINE
Počela nova runda pregovora Domovinskog pokreta i HDZ-a: “Zanimaju nas četiri ministarstva”
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Nogomet
LIVI KOD KNJAZA
Livaković o nogometnim počecima u Zadru: ‘Budući da je mama kasnila po mene na treninge…’
Scena
JEDINA HRVATSKA EUROVIZIJSKA POBJEDNICA
Zadranka Emilija Kokić prisjetila se čuvenog dočeka: ‘Od Zemunika do trga bilo je auto na autu…’
Županija
Zavjetna svetkovina