Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ravnice u realizaciji prije Šepurina

28.09.2010. 22:00
Ravnice u realizaciji prije Šepurina


Koliko znam u ovom trenutku prioritetne šanse imaju Ravnice budući da je već donesena odluka o prodaji ove lokacije. Procjenjujem da će se prodaja realizirati vrlo skoro. U pripremi je natječaj, a znam da postoje i zainteresirani strani investitori. Šepurine će ići nešto sporije budući da su tamo nepotpuno definirani imovinski odnosi, kazao je gradonačelnik Vrančić
Investicije u Hrvatskoj su gotovo zamrle, izjavio je nedavno ministar financija Ivan Šuker, istaknuvši da je država ta koja treba dati primjer onima koji zaziru od investicija. Hrvatska vlada tako je prošli tjedan prihvatila prijedlog sa 30 investicijskih projekata od interesa za državu u javnom sektoru, a ukupna vrijednost tih projekata u području energetike, turizma, vodnoga gospodarstva i prometne infrastrukture iznosi 13,85 milijardi eura.
U većini tih projekata nositelji su javna poduzeća, pa je Vlada sa sjednice mjerodavna trgovačka društva u vlasništvu države obvezala da joj u roku od 20 dana dostave prijedloge financiranja i dinamiku realizacije svakoga pojedinog projekta.
Šepurine će još čekati
Lokalne jedinice Vlada je pak obvezala da prikupe ponude zainteresiranih investitora u turizmu i u roku od mjesec dana dostave ih Vladi.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić informirao nas je da je Grad u komunikaciji s Vladom u svezi s projekatom Šepurine i Ravnice.
– Koliko znam u ovom trenutku prioritetne šanse imaju Ravnice budući da je već donesena odluka o prodaji ove lokacije. Procjenjujem da će se prodaja realizirati vrlo skoro. U pripremi je natječaj, a znam da postoje i zainteresirani strani investitori. Šepurine će ići nešto sporije budući da su tamo nepotpuno definirani imovinski odnosi, kazao je gradonačelnik Vrančić, dodavši da su ova dva projekta prezentirana i velikobritanskim partnerima na nedavno održanom investicijskom forumu u Zadru.
Podsjetimo da je prema idejnom rješenju Nikole Bašića, s kojim je pobijedio na arhitektonskom natječaju, na Ravnicama predviđena izgradnja hotela, garaže, trgovačkog centra, kazališta te prokop kanala.
Poznato je i da je za Šepurine zainteresirana grupa zadarskih gospodarstvenika koji su osnovali dioničko društvo Aenona d.d. te su tamo spremni investirati između 200 i 300 milijuna eura te nekadašnju vojarnu pretvoriti u turističko-rekreacijski centar visoke kategorije s hotelima i golfskim terenom.
Mijenja se poslovni optimizam
Glavni tajnik HGK – Županijske komore Zadar Denis Ikić napominje da država osim u turističkom sektoru na zadarskom području ima puno prostora i u energetskom sektoru. Posebno kad je riječ o obnovljivim izvorima energije sunca i vjetra.
– Dobro je da se država odlučila na investicijski ciklus, ali će, kako je riječ o velikim projektima, proći dosta vremena na njihovoj pripremi kao i do trenutka dok se na njima ‘zakopa prva lopata’. Idealno bi bilo da je ova odluka donesena na proljeće te da su projekti sad već u fazi viskog starta, mišljenja je Ikić.
Iako se još konkretno ne zna hoće li i koji projekti sa zadarskog područja ući među prvih 30 u koje će biti uloženo oko 14 milijardi eura, Denis Ikić napominje da će investicije u bilo kojem dijelu zemlje pridonijeti općoj živosti gospodarstva u svim dijelovima države pa tako i na zadarskom području.
– Investicijski ciklus države promijenit će poslovni optimizam. Kad se velike investicije jednom pokrenu, to je poduzetničkom sektoru znak da se mijenja sustav obzirnosti. Veliki projekti osim direktno gospodarskog uvijek imaju i važan psihološko-socijalni moment. Oni su, naime, impuls poduzetnicima da se pokrenu i vade iz čahura straha i opreza, reći će Ikić.
Državne investicije, dodaje on, događaju se lakše od privatnih prvenstveno zbog riješenih imovinskih odnosa, a od njih uvijek koristi ima i privatni sektor koji će na razne direktne ili indirektne načine biti uključen u projekte.
– U svakom slučaju, investicijski ciklus države trebao bi u gospodarstvu pokrenuti okvir sigurnosti i pozitivnog ozračja, zaključuje Ikić.