Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Povjerenstvo će sprečavati eventualne manipulacije prilikom dodjele socijalnih stanova

28.09.2010. 22:00
Povjerenstvo će sprečavati eventualne manipulacije prilikom dodjele socijalnih stanova


Za predsjednika Povjerenstva imenovan je Mario Pešut te članovi Nada Gauta iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Romilda Rogulja i Mare Redžepagić iz Centra za socijalnu skrb te Mirjana Tadić iz Caritasa Zadarske nadbiskupije
Sukladno novom zakonu, Grad Zadar smanjuje spomeničku rentu. Umjesto dosadašnjih tri do 10 kuna, spomenička renta iznosi od jedne do sedam kuna po metru četvornom. Takva, izmijenjena Odluka o spomeničkoj renti donesena je na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika.
O smanjenju spomeničke rente, koju plaćaju svi koji posluju na području kulturno-povijesne cjeline ili u nepokretnom kulturnom dobru, dakle na zadarskom Poluotoku, govorio je Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport. Kako je pojasnio pročelnik Dunatov, visina spomeničke rente dijeli se u tri kategorije.
– Prva kategorija, u koju spada većina gospodarskih djelatnika na Poluotoku, dakle ugostitelji, trgovci…, plaćat će se dvije kune. Četiri kune izdvajat će oni koji spadaju u drugu kategoriju, odnosno trgovine na veliko, građevinari, distributeri električne energije, plina… Najskuplja je treća kategorija, ona iznosi 7 kuna, a u nju spadaju banke, kladionice i kockarnice, govori Dunatov, pojašnjavajući da je prvoj i drugoj kategoriji spomenička renta tako smanjena za jednu kunu, a trećoj za tri kune.
Smanjena spomenička renta
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, govoreći o novoj odluci o spomeničkoj renti, istaknuo je da su banke do sada plaćale 10 kuna po metru četvornom, a sada je to, zahvaljujući novom državnom zakonu, smanjeno na sedam kuna. Stoga, dr. Vrančić nije najzadovoljniji ovakvom odlukom jer su banke, kako kaže zadarski gradonačelnik, u mogućnosti plaćati takav iznos.
U nastavku jučerašnjeg Kolegija, donesena je i odluka o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra u zakup. Kako je pojasnio Rajko Jurin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, u najam, odnosno zakup Grad Zadar daje osam prostora među kojima su i dvije garaže. Među njima zasigurno je najatraktivniji prostor na Narodnom trgu, do Gradske lože. Prostor, veličine 70 metara četvornih, vraćen je Gradu Zadru početkom rujna i to bez dugova.
– Početna cijena za taj prostor na Narodnom trgu je 30 eura za četvorni metar. Kako je riječ o atraktivnom prostoru, njegova cijena spada među najskuplje najamnine gradskih prostora, kaže Jurin, pojašnjavajući da se namjena prostora neće mijenjati, dakle računa se na novu trgovinu odjećem, odnosno obućom.
Među prostorima koje Grad Zadar daje u zakup je i prostor Mjesnog odbora Maslina gdje je godinama bio fitness klub. Namjena prostora, veličine 304 četvorna metra i dalje ostaje ista, no cijena je dvostruko manja od dosadašnje te iznosi 1,5 eura za četvorni metar.
Pravedna dodjela socijalnih stanova
Na Kolegiju je donesena i odluka o osnivanju Povjerenstva za procjenu socijalne anamneze podnositelja za dodjelu stanova u vlasništvu Grada Zadra. Za predsjednika Povjerenstva imenovan je Mario Pešut te članovi Nada Gauta iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Romilda Rogulja i Mare Redžepagić iz Centra za socijalnu skrb te Mirjana Tadić iz Caritasa Zadarske nadbiskupije.
– Vjerujem da će ovo Povjerenstvo dati svoj doprinos za pravednu dodjelu socijalnu stanova. To znači da će ispravljati dosadašnje greške i sprečavati eventualne manipulacije prilikom dodjele socijalnih stanova, ističe dr. Vrančić, kojem će pročelnik Mario Pešut izravno odgovarati za pravednost dodjele socijalnih stanova.
Nakon što je krajem srpnja donosena odluka o poništenju postupka javne nabave za građevinske radove na dogradnji Dječjeg vrtića “Bokanjac”, koji pripada odgojno-obrazovnoj ustanovi “Radost”, na jučerašnjem Kolegiju otvoren je novi natječaj. Podsjetimo, odluka o poništenju postupka javne nabave donesena je jer su sve pristigle ponude bile veće od natječajem procijenjene vrijednosti radova. Stoga, Grad Zadar raspisuje i otvara novi postupak javne nabave za građevinske radove na dogradnji Dječjeg vrtića “Bokanjac”.
Počinje uređenje dječjeg vrtića na Višnjiku
– Kako sada stvari stoje, za nekoliko tjedana počinje adaptacija vojarne na Višnjiku, nasuprot trgovačkog centra Kaufland, gdje će se urediti dječji vrtić s pet dnevnih boravaka. Kada to bude završeno, računamo do veljače, počet će rekonstrukcija Dječjeg vrtića “Bokanjac”, najavljuje dr. Vrančić.
Na Kolegiju donesena je i odluka o usvajanju i objavljivanju izjave o politici energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Grada Zadra te imenovanju EE tima za provedbu projekta Sustava gospodarenja energijom i suradnju s UNDP/EE. Također, donesen je i zaključak o osnivanju Povjerenstva za pregled i odabir prijava pristiglih na Javni natječaj za podnošenje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava.
 


Vrančić najavio rekonstrukciju Bihaćke ulice


Na jučerašnjem Kolegiju donesene su odluke kojima se Grad Zadar oslobađa od plaćanja komunalnog doprinosa za rekonstrukciju dijela Bihaćke ulice, raskrižja Ulice Benka Benkovića i Ulice Domovinskog rata s Ulicom Nikole Tesle te za izgradnju gradskog kolektora visoke zone grada, što je peta faza izgradnje u Zadru crpne stanice Maslina.
Kako je najavio pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Matko Segarić, paralelno s izgradnjom kolektora ići će i uređenje infrastrukture u tom dijelu grada. Sve zajedno, kako očekuje Segarić, moglo bi početi u studenom ove godine.
Što se tiče rekonstrukcije Bihaćke ulice, za izvođača radova izabrana je tvrtka “Asfaltne ceste Split”. Dr. Vrančić najavljuje da će rekonstrukcija Bihaćke ulice ubrzo krenuti.
U suradnji s Hrvatskim cestama, kako ističe dr. Vrančić, priprema se rješenje i za križanje Put Biliga i Ulice Hrvatskog sabora.




 


Izbori za vijeća mjesnih odbora


Pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i upravne poslove Dolores Grdović Kalmeta govorila je o izmjenama i dopunama Odluke o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora. Ako te izmjene prođu na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u utorak, 5. listopada, zadarski gradonačelnik dr. Vrančić, raspisat će izbore za vijeća mjesnih odbora. Izbori će se održati 7. studenog ove godine.