Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PREMA BRDU

Zadarski fotograf Marko Lorenzo Blaslov izlaže u zagrebačkoj knjižnici Dugave

Autor: Jana Šolman

06.04.2023. 14:44
Zadarski fotograf Marko Lorenzo Blaslov izlaže u zagrebačkoj knjižnici Dugave

Foto: Osobna arhiva



Poznati zadarski fotograf Marko-Lorenzo Blaslov donosi čaroliju velebitskog krajolika u svijet fotografije sa svojom novom izložbom »Prema Brdu«, koja će se održati u srijedu, 12. travnja, u zagrebačkoj knjižnici Dugave.


Njegova izložba dio je kreativnog Festivala knjiga i planina »Brdo knjiga«, kojeg organizira izdavačka kuća Libricon, u suradnji s Gradom Zagrebom i Knjižnicama grada Zagreba.


Ovaj jedinstveni kulturni događaj okuplja kreativce svih generacija koji pronalaze inspiraciju u planinama i prirodi te vole čitati pisati, slušati, izvoditi, režirati ili pogledati djela koja se bave ovom temom.


Trenutak u vremenu




U ovom opisu pronašao se i zadarski fotograf Blaslov, koji je inače poznat po oduševljavajućim fotografijama sa svojih mnogobrojnih planinarskih pohoda.


– Moja izložba će obuhvatiti 18 fotografija koje su nastale u periodu od nekoliko godina. Sve fotografije su snimljene na Velebitu te su neke od njih zabilježene tijekom istog izleta. Izložene fotografije bit će podijeljene u šest tema, s tri fotografije po temi.


Iako teme neće biti naznačene, one su bile moj vodič za odabir fotografija. Također, naziv izložbe »Prema brdu« nosi dvosmisleno značenje, odnosno moja izložba je dio najave festivala »Brdo knjiga« te sam nazivom htio poručiti da se približavamo samom početku festivala, kaže Blaslov.


Zadranin Blaslov svoju strast prema fotografiji pretvorio je u stalni i jedni posao, a ono što ga najviše oduševljava kod fotografiranja je, kako kaže, mogućnost da zauvijek sačuva neki trenutak u vremenu.


– Fotografijom se uspješno bavim već neko vrijeme. Nisam planirao postati fotograf, već se to dogodilo nekako spontano. Naime, ono što je počelo kao hobi, razvilo se u povremeni izvor prihoda, a potom i u stalni posao.


Za mene je fotografija način da sačuvam neke posebne trenutke i da im se uvijek mogu vratiti. Volim imati tu moć da mogu zauvijek zabilježiti neki trenutak u vremenu, objašnjava Blaslov.


Voli i planinarenje


Osim što se bavi fotografiranjem, Blaslov rado provodi svoje slobodno vrijeme i u prirodi, a nošenjem svog fotoaparata na planinarenje, otkrio je savršeni spoj ovih dviju strasti. Tako je kroz osam godina aktivnog bavljenja fotografijom, ostvario više samostalnih i grupnih izložbi, od kojih su tri bile posvećene upravo prirodi i planinarenju.


– Jedna od mojih strasti je planinarenje, a posebno me privlači Velebit. Kako sam iz Zadra, imam veliku sreću što živim u blizini Velebita, koji nudi brojne mogućnosti za istraživanje i uživanje u prirodi. Zadarska županija obiluje raznolikim i nevjerojatnim prirodnim ljepotama, koje je šteta ne iskoristiti i povezati s fotografijom, zaključuje Blaslov.


Svečano otvorenje ove zanimljive izložbe bit će u srijedu, 12. travnja 2023. godine u knjižnici Dugave u Zagrebu, s početkom u 18 sati, a u programu otvorenja sudjelovat će i Željko Žarak, osnivač izdavačke kuće Libricon i jedan od organizatora Festivala »Brdo knjiga«.