Foto: Sebastian GOVORČIN
Tvornicu kruha na Relji svih nas 250 zaposlenih vječno će nositi u srcu, rekao je pomalo sjetno pekar Niko Perović, čiji je otac Šime, također bio u početku pekar, a potom i službeni vozač u poduzeću dok mu je djed Ante u prvim danima rada Danila Štampalije, karom razvozio kruh po gradu
Još 1953. godine osnovano je poznato zadarsko poduzeće za preradu i promet žitarica i žitnih proizvoda pod nazivom “Danilo Štampalija”. Isto ovo poduzeće je 1964. godine krenulo s proizvodnjom na zadarskoj Relji. No, ovih je dana tvrtka s dugom tradicijom kao “Tvornica kruha Zadar” (to ime nosi nakon uspostave neovisne države Hrvatske), sa svojih 250 djelatnika promijenila mjesto boravka.
Tvornica kruha zbog nezaustavljive urbanizacije grada pozdravila se s Reljom i potražila novu lokaciju na periferiji grada Zadra. Skrasila se u novim suvremeno, opremljenim pogonima neposredno na ulazu u zadarsku luku Gaženica i to u prostoru nesuđene nove zadarske tvornice duhana.
Kako bi se na najljepši mogući način oprostili od stare lokacije, gdje je većina njih “ubrala” više od 30 godina radnog staža i to uglavnom onog noćnog, tridesetorica pekara zadnje radne noći na rastanku od “stare” Tvornice kruha organiziralo je prigodnu feštu.
Inicijativa za sve ono lijepo što se događalo nakon odrađenog posla u dva sata nakon ponoći potekla je od Nike Perovića i Tonćija Bugarije. Pekari su zajedno s Antom Mamićem u krušnoj peći ispekli dva odojka. Atmosfera je dodatno podgrijana domaćim bijelim i crnim vinom, a naravno ni pjesme nije nedostajalo. Za štimung se pobrinuo Emil Kuzmar, a vrijedni i radišni pekari pored brojnih dalmatinskih napjeva često su pjevali i ponavljali refrene pjesme Bijelog dugmeta “Da sam pekar”.
– Jednostavno su nas ponijele emocije. Ovo je bila ujedno i prilika da međusobno evociramo brojne uspomene i dogodovštine koje smo proživjeli radeći noću, pripremajući kruh našim Zadranima i žiteljima na prostoru od Šibenika do otoka Paga i šire. Zadovoljstvo nam je da idemo u nove suvremeno opremljene radne prostore, ali našu Tvornicu kruha na Relji svih nas 250 zaposlenih vječno će nositi u srcu, rekao je pomalo sjetno pekar Niko Perović čiji je otac Šime, također bio u početku pekar, a potom i službeni vozač u poduzeću, dok mu je djed Ante u prvim danima rada “Danila Štampalije”, pedesetih godina prošlog stoljeća, karom razvozio kruh po gradu.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas oblačno, mjestimice kiša
Style
Manje kalorična
Svibanjska dijeta pomaže gubiti kilograme, ali treba se pridržavati 10 savjeta
Gastro
Uživanje u okusu
Hrskav i osvježavajuć: Mladi kupus u četiri varijante
Zadar
izvrsni rezultati
Predsezona donijela porast dolazaka stranih i domaćih gostiju u Zadar. Evo za koliko
Zadar
još bez dogovora
BEZ DOGOVORA Radnici Čistoće Zadar sve bliže početku štrajka!
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Scena
JEDINA HRVATSKA EUROVIZIJSKA POBJEDNICA
Zadranka Emilija Kokić prisjetila se čuvenog dočeka: ‘Od Zemunika do trga bilo je auto na autu…’
Zadar
PREDIVNO
PRIMJER ZAJEDNIŠTVA Natalija i njena razrednica Marija nastupile zajedno na Wings for Life utrci
Županija
Zavjetna svetkovina