Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Stanovi neće imati pogled na groblje

Autor: Katina Vrsaljko

19.01.2010. 23:00
Stanovi neće imati pogled na groblje

Foto: Tomislav JERAK



Pri projektiranju će se nastojati da se groblje ne vidi niti iz jednog stana, pa stanovi na Belafuži ipak neće biti “s pogledom na budućnost”
Na Belafuži je nedavno očišćena veća površina zemlje koja se priprema za izgradnju stambenog kompleksa s poslovnim prostorima. Radi se o projektu tvrtki Jadran Investa d.o.o. i Platinuma d.o.o. za koji je još u tijeku izrada projektne dokumentacije i urbanističkog plana uređenja, a javna rasprava je zakazana za dva dana.
Kako doznajemo od Mladena Ninčevića, direktora i vlasnika tvrtke Jadran Invest koja se bavi gradnjom i prodajom stambenih i poslovnih objekata u Zadru, na Belafuži će se izgraditi pravo urbano naselje.
– Na površini od 100.000 kvadrata izgradit će se urbano naselje sa stambenim zgradama do 16 metara. Imat će i trgovački dio, banke, poštu, vrtić pa i starački dom. Zapravo imat će sve sadržaje potrebne stambenom naselju, namijenjene za jedan ugodan urbani život, rekao je Ninčević te otkrio kako je cijela investicija vrijedna oko 100 milijuna eura, a zemljište je kupljeno isključivo od privatnih vlasnika.
Kako ističe, stanovi u tom kompleksu će po kvadraturi i po cijeni biti dostupni velikoj većini Zadrana, a nada se da bi izgradnja mogla započeti iza ljeta.
Ninčević dodaje da je u Gradskom urbanističkom planu ucrtana prometnica koja bi prolazila kraj naselja i izlazila na Žmirićima, dakle spajala bi istok i zapad grada, čime bi ovo naselje, a i cijeli Zadar, dobilo bolju prometnu povezanost.
Pri projektiranju će se nastojati da se groblje ne vidi iz niti jednog stana, pa stanovi na Belafuži ipak neće biti “s pogledom na budućnost”.
– 20 posto zemljišta nalazi se iznad groblja Belafuža, a ostatak je izvan dometa groblja, tako da će stambeni kompleks biti okrenut prema Boriku, a ovaj komercijalni bliže groblju, rekao je Ninčević.
Kad je iznad groblja Belafuža tek očišćena površina predviđena za gradnju, neki anonimni stanari su se pobunili kako se djeca više nemaju gdje igrati jer su “lijepe livade pretvorene u kamen”.
U obilasku terena naišli smo na dva “starosjedioca” s Belafuže koji su istaknuli kako to nikome ne bi trebalo smetati.
– Ovaj predio grada ima i druga igrališta namijenjena baš za djecu. Kako nekome može smetati to što se nešto gradi na zemlji koja je u nečijem vlasništvu, pita se jedan od njih.