Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

NATJEČAJI

Županija osigurala 100 tisuća eura kućanstvima za sunčane elektrane

Autor: Nikolina Lucić

17.02.2024. 10:16
Županija osigurala 100 tisuća eura kućanstvima za sunčane elektrane

Foto: LUKA JELIČIĆUpravni odjel za gospodarstvo i turizam Zadarske županije raspisao je natječaj za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima i za vlastitu potrošnju, a Odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Javni poziv udrugama za sufinanciranje projekata iz sektora poljoprivrede, ribarstva i zaštite životinja u okviru raspoloživih sredstava s pozicije »Potpore ulaganjima u poljoprivredi i ruralnom razvoju«.


Predmet Javnog poziva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju je dodjela sredstava Zadarske županije fizičkim osobama, građanima za izgradnju nove sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na postojeće obiteljske kuće. Cilj ovog Poziva je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području Zadarske županije te smanjenje emisija stakleničkog plina CO2, a sve u skladu sa Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.


Ukupni troškovi opreme i ugradnje fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva instalirane snage do 10 kW bit će sufinancirani nepovratnim novčanim sredstvima u iznosu od 40 posto ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do maksimalnog iznosa od 4 tisuće eura po kućanstvu. Za ostvarenje sufinanciranja potrebno je izraditi energetski certifikat. Ukupno raspoloživa sredstva Zadarske županije za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća u okviru ovog Javnog poziva iznose 100.000,00 eura, a osigurana su u ovogodišnjem županijskom proračunu. Javni poziv otvoren je za podnošenje prijava do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. svibnja 2024. godine.
Što se tiče potpora za poljoprivredu i ruralni sektor, potpora se može odobriti udruzi za projekte od interesa za opće dobro u Zadarskoj županiji i to za područje poljoprivrede, ribarstva i zaštite životinja. Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva je 15 tisuća eura, a novac se može iskoristiti i za poticanje osnivanja novih poljoprivrednih udruga i klastera koji se bave proizvodnjom i/ili agroturizmom, ribarstvom ili zaštitom životinja, edukacijama, radionicama i organizacijom stručnih skupova, te za potrebe sudjelovanja na manifestacijama i događanjima koje promoviraju taj sektor.


Udruge se za sufinanciranje mogu javiti do kraja godine. Najmanji iznos traženih sredstava je tisuću eura, a pojedinačna udruga može dobiti najviše tri tisuće eura. Natječaj je otvoren do 11. ožujka.