Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

školski radio

Zaplovio Radio val u OŠ Valentin Klarin u Preku

Autor: Vesna Benić

04.10.2023. 13:13
Zaplovio Radio val u OŠ Valentin Klarin u Preku

Foto: Vesna BenićOdlična vijest stiže iz OŠ Valentin Klarin u Preku. Zaplovio je Radio val, a više o samom projektu »Veliki-mali modro-zeleni« saznali smo od Linde Kolega Babajko, profesorice hrvatskog jezika koja je održala prvi radni sastanak školskog radija na kojem je sudjelovao i veliki broj učenika.


Ekološko-medijska priča


– Ovaj naš školski radio nazvali smo Radio val. Već nekoliko godina imali smo ideju kako bismo u školi trebali pokrenuti radio. Međutim, nismo imali sredstva niti smo mogli dobiti sredstva da bismo ga mogli pokrenuti. Prošle godine smo se uključili, tj. Alfa radio iz Bjelovara pozvao nas je da sudjelujemo u projektu »Veliki-mali modro-zeleni«.zajedno s OŠ Ivanska u blizini Bjelovara.


To je bio ekološko – medijski projekt u kojem su oni bili kod nas u posjetu, potom mi kod njih, a konačna ideja odnosno rezultat projekta, bio je taj da se našoj školi donira radijska oprema kako bismo mogli pokrenuti radio, ispričala je Linda Kolega Babajko i dodala kako je projekt »Veliki-mali modro-zeleni« spojio učenike OŠ Valentin Klarin Preko i učenike OŠ Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije.
– Ivanački školarci prošle jeseni posjetili naš otok, ovoga svibnja naši su učenici posjetili općinu Ivanska u Bjelovarsko-bilogorsku županiji. U tim susretima stvorila se pozitivna suradnja dviju županija.Ujedno su učenici u sklopu ove jedinstvene ekološko-medijske priče učili o macaklinu i smilju te važnosti zaštite mora, učili o flori i fauni pojedinih dijelova Hrvatske, upozorili na važnost očuvanja okoliša, te se medijski i novinarski opismenjavali. Od White Shark dobili smo svu potrebnu opremu kako bismo mogli pokrenuti radio, naglasila je Kolega Babajko te dodala kako je donirana oprema u vrijednosti od 5 tisuća eura.


– Oprema se sastoji od mikrofona, slušalica, mixeta, programa i svega onoga što je potrebno radiopostaji. Ivan iz Alfa radija tu opremu je donio i montirao te smo označili početak emitiranja. Cjelokupan projekt ne bi bilo moguće realizirati bez Alfa radija Danijele Vusić, Slavice Trgovac Martan i snimatelja Ivana, istaknula je Kolega Babajko dodajući kako je sada pred njima još uvijek veliki posao.


Radioemisije svaki dan


– Osmislila sam da se radioemisije emitiraju svaki dan od ponedjeljka do petka, a trajale bi 20 minuta. Puštali bismo ih tijekom velikog odmora s time da bi neke emisije bile snimane unaprijed. Za početak bismo išli samo jedanput tjedno uživo, da se učenici malo više s time upoznaju.


Bavili bismo se s različitim temama, školskog života, otočnog života, pozivali goste s time da bi u dogledno vrijeme snimali za You Tube kanal.Otvorit ćemo i Facebook grupu preko koje će roditelji moči slušati te emisije, ali za sada to sve samo treba posložiti, otkrila je Kolega Babajko dok je učenica 8. a razreda, Gabrijela Franov, ispričala kako je sudjelovala s ostalim učenicima u projektu »Veliki-mali modro-zeleni« i jedva dočekala dan kada će on i zaživjeti.


– Ova donacija radijske opreme pomogla nam je da možemo ostvariti davne dogovore za naš školski Radio val i vjerujem da ćemo naučiti puno toga novoga. Iskreno jako se veselim što ćemo snimati naše radio emisije, zadovoljna sam s opremom i velikim brojem učenika koji su se prijavili da zajedno s nama snimaju.


Kroz radioemisije voljeli bismo prenositi glazbeni program, informativni program, sve aktualne događaje u školi, kazala je Franov dok je Monika Blaslov, učenica 8. a razreda rekla kako odbrojava sate kada će kroz eter Radio Vala školskim hodnicima »zaploviti« prva emisija.


Projekt su podržale i Općina Ivanska i Općina Preko, Jadrolinija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Vatrogasne zajednice općina Ivanska i Štefanje, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Daruvarske toplice, Zavičajni muzej Daruvar, Bjelovarski robotički centar te Kulturni centar »Mato Lovrak« iz Velikog Grđevca.