Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BOLEST S TISUĆU LICA

Oboljeli se boje da će dobiti otkaz ukoliko kažu da imaju MS

Autor: Nikolina Lucić

03.10.2023. 19:57
Oboljeli se boje da će dobiti otkaz ukoliko kažu da imaju MS

Foto: Ispred biogradske gradske uprave oboljeli »ispisali« MS - OOMSZŽU organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i udruga članica, Nacionalni dan multiple skleroze obilježen je ovog vikenda u Biogradu na Moru ispred gradske uprave snimanjem zajedničke fotografije s preko 170 osoba oboljelih od multiple skleroze.


Predavanja stručnjaka


Kroz druženje s građanima informirali su javnost o multipli sklerozi, »bolesti s tisuću lica«. Na javnom događaju poručili su da javnost često ne vidi što se zbiva iza relativno normalnog izgleda oboljelih. Oboljeli od multiple skleroze skrivaju bol, vrtoglavice, probleme s vidom, kognitivne probleme, seksualne probleme, inkontinenciju, depresiju i niz drugih simptoma. Mnogi zbog njih imaju problema sa zadržavanjem radnog mjesta i nerazumijevanjem okoline pa je važno pokazati da postoje, te da im je potrebno osigurati kvalitetu života istovjetnu s ostalim građanima. Snimili su i zajedničku fotografiju u narančastim majicama sa znakom supermena i slogana »Borim se s multiplom sklerozom, a koja je tvoja supermoć?«


Nakon snimanja zajedničke fotografije u centru Biograda u hotelu Adria održan je XIII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze kroz niz edukativnih predavanja vodećih stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom u Hrvatskoj, kao što je profesor Mario Habek iz KBC-a Zagreb i profesor psihologije Boris Blažinić.
Oboljeli od multiple skleroze više informacija o bolesti od vodećih stručnjaka za multiplu sklerozu mogu pronaći kroz mobilnu aplikaciju MSTV-a- prve online televizije za oboljele od multiple skleroze.


Podizanje svijesti o bolesti


Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna. Time su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.


U Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 7.000 osoba, te taj broj nažalost svakim danom raste. Multipla skleroza je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba sa MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju »bolest s tisuću lica«. Svaka osoba sa multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti, suočava se sa nizom »nevidljivih« simptoma. Mnoge osobe s multiplom sklerozom skrivaju svoju bolest, te se boje da će ukoliko kažu da imaju MS dobiti otkaz, ostati bez obitelji ili izgubiti prijatelje.