Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SIMBOLI DALMACIJE

Zabava uz domaću hranu i piće u Sukošanu traje tijekom cijelog ljeta

Autor: Nikolina Lucić

10.07.2024. 14:44
Zabava uz domaću hranu i piće u Sukošanu traje tijekom cijelog ljeta

Foto: TZO Sukošan

Bogat program ljetnih manifestacija u Sukošan – jednoj od najpoznatijih destinacija zadarske regije – otpočeo je još u svibnju danima masline i ulja Peljuzica, a nastavljen je u lipnju fešticama i ekoakcijom čišćenja podmorja uz ronioce predvođene inicijatorom akcije Nikolom Lalićem, kada su učenici OŠ Sukošan na zvuk sirene u 5 do 12 bacili u more preko 1.500 biokugli.


Fešta se uz riblje delicije nastavila i navečer i tako zaokružila priču o vrlo važnoj poruci, a to je kako je more izvor hrane i zabave, jedan od naših najvažnijih resursa vrijedan zaštite.


Zabava se nastavlja ovog vikenda trećim »Festivalom pršuta i vina Sukošan«, koji je na rasporedu 12. i 13. srpnja s početkom u 20 sati na Trgu Ruševac. Prilika je to za sve ljubitelje domaćih dalmatinskih delicija da uživaju u bogatstvu okusa i mirisa domaćeg pršuta i vina koji su svakako simboli Dalmacije.


Dalmatinski sentiment


– Za obje večeri pripremamo izložbeno-prodajni sajam pršuta i vina, gastrokutak by catering Piazza. Prvu će nas večer zabavljati bend Kanela, a drugu Lucija Marcelić & Pink noise Band, počela je Dobrila Dević, direktorica sukošanske Turističke zajednice, najavivši i kako je sredinom mjeseca, 18. srpnja na turističkom rasporedu manifestacija »Stari alati i zanati«- etno-gastro manifestacija na Trgu Gornja vrata s početkom u 20.30.– Večer je to kada se Trg Gornja vrata obuče u staro ruho i sve prisutne vrati u neka davna vremena. Uz izložbu i prezentaciju starih alata i zanata, starih slika Sukošana, tu su i domaće životinje, prava dalmatinska pjesma i domaća spiza, dodala je Dević.


Dalmatinski sentiment u uske se sukošanske kalete vraća i tijekom ribarskih feštica utorkom u predjelu Makarska u La Bocca beach baru i gotovo svaki četvrtak u centru. Zabava uz domaću hranu i piće te dalmatinsku pismu tako je zagarantirana tijekom cijelog ljeta.


STARI ALATI I ZANATI


Večer kada Trg Gornja vrata obuče staro ruho i sve prisutne vrati u neka davna vremena. Uz izložbu i prezentaciju starih alata i zanata, starih slika Sukošana, tu su i domaće životinje, prava dalmatinska pjesma i domaća spiza


– Sajam domaćih proizvoda »Domaće je najbolje«, još je jedna manifestacija kojom se ponosimo, a na rasporedu je od 26. do 28. srpnja na šetnici Marijana Grdovića uz promenadne nastupe Duo Gitmana i klape Adria.


Kraj mjeseca začinit ćemo i drugim Jazz festivalom Sukošan koji će se održati 20. srpnja u dvorištu crkve svetog Kasijana s početkom u 21 sat, a organiziramo ga u suradnji s renomiranim jazz glazbenikom Filipom Pavićem koji je ujedno i umjetnički direktor samog festivala, najavila je Dević, dodavši kako će se selom glazba oriti i na koncertu »Disco night«, kada nastupa Disco magic band iz Splita, a okupljene će zabaviti glazba i hitovi sedamdesetih 27. srpnja u Sportskom centru Sukošan od 21.30 uz slobodan ulaz.Komunikacijska ploča


Dvojezična edukativna komunikacijska ploča koja je postavljena na novouređenom dječjem igralištu na Šetnici Marijana Grdovića u suradnji s udrugom studenata logopedije »Logomotiva« i potpredsjednicom udruge Veronikom Glavan. Ploču je izradila tvrtka Proslap dizajn, a financirala Općina Sukošan.


Program u Debeljaku


»Canzona & šansona« – večer canzone i šansone uz Neru Gojanović, Vladimira Garića i Gordanu Pavić zatvara zabavni kalendar u srpnju s početkom u 21 sat u dvorištu crkve svetog Kasijana 31. srpnja.


Uz programe u Sukošanu u suradnji s mjesnim odborom i mladima Debeljaka u srpnju ima i nekoliko manifestacija u Debeljaku i to »Gastro večer u Debeljaku« 19. srpnja uz klapu Leut i domaće delicije; »Dječje igre u Debeljaku« 14. srpnja od 20 sati na Sportskom centru uz mnoštvo zabave i igara za najmlađe pod vodstvom animatora i maskota te »Ljetne igre Debeljaka od 26. do 28. srpnja na Sportskom centru u organizaciji mladih.


– U Gorici će se 27. srpnja u organizaciji KUD-a Sv. Ivan Krstitelj održati već tradicionalna 15. smotra folklora »Zapivat ću nek’ se pisma čuje«, zaključila je direktorica.


Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sukošan.