Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ozbiljne optužbe

Virska sapunica se nastavlja. Josip Bašić optužio načelnika Radovića za korupciju

Autor: Iva Bucić

08.03.2024. 14:50
Virska sapunica se nastavlja. Josip Bašić optužio načelnika Radovića za korupciju

Foto: Mislav KlanacNakon što je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica 15. sjednicu Općinskog vijeća Općine Vir proglasio nezakonitom, oporba poziva državne institucije da istraže kako je točno načelnik Marino Radović utrošio, kako procjenjuju, preko 10-ak milijuna eura otkako je njegova većina na nezakonitoj sjednici izglasala općinske proračune za 2023. i 2024. godinu.


Naime, odluka ministra Malenice kojom se poništava proračunska sjednica stigla je više od dva mjeseca nakon što je održana. Stari-novi predsjednik Općinskog vijeća Vir Josip Bašić i vijećnik te predsjednik udruge Vir bez podjela, Frane Vučetić, pozvali su u petak na medijskoj konferenciji Ministarstvo financija i sve nadležne inspekcije te DORH da utvrde što se točno događa na Viru.


Osim nezakonitog trošenja općinskog novca, Vučetić i Bašić upozoravaju na nepoštivanje zakonskih procedura pri donošenju odluke o privremenom financiranju. Naime, nakon odluke Ministarstva o poništavanju proračunske sjednice, načelnik Radović donio je odluku o nužnim rashodima, a oporbeni vijećnici naglašavaju da je to umjesto njega trebalo učiniti Općinsko vijeće.
– U javnosti se banalizira i sve se prikazuje kao omaška. Ali ta je sjednica namjerno sazvana nezakonito, nije riječ o proceduralnoj greški kako tvrdi načelnik Općine Vir Marino Radović i njegov vijećnik Antonio Vučetić.


Njima se žurilo dočepati se proračuna, to je pomno smišljena akcija kako potrošiti oko 6 i pol milijuna eura u deset dana, a to se samo odnosi na sredstva iz proračuna za 2023. godinu, kazuje Bašić.Nezakonito trošenje sredstava


Ako se tome pribroje i sredstva utrošena iz proračuna za 2024. godinu, koji je težak 16.5 milijuna eura, Vučetić procjenjuje da je od kraja prosinca potrošeno preko 10 milijuna eura, a sve na temelju odluka donesenih na nezakonito sazvanoj sjednici.


– Možda i više od 10 milijuna eura proračunskih sredstava potrošeno je nezakonito. To je otimačina i nasilnom pokušaju dolaska do proračunskih sredstava. To nisu privatna sredstva, nego javna općinska sredstva Općine Vir. Na potezu su državne institucije i pravna država mora prijeći preko Virskog mosta, dodao je vijećnik Vučetić.


Osim što je ministar utvrdio da je načelnik Radović nezakonito sazvao 15. sjednicu Općinskog vijeća, proglasio je ništavim sve odluke donesene na toj sjednici, uključujući izglasane odluke o imenovanju novog predsjednika Općinskog vijeća i dva njegova potpredsjednika, te proračune za 2023. i 2024. godinu. Za 2023. godinu proračun je iznosio 9,9 milijuna eura, s viškom od više od 3,4 milijuna eura, a proračun za 2024. godinu iznosi 16.5 milijuna eura.


Ministar Malenica takvu je odluku donio nakon što je zaprimio Bašićev dopis, u kojem ukazuje da je 15. prosinca načelnik Vira sazvao spomenutu sjednicu Vijeća, koja je održana pet dana kasnije, i to protivno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.Nepoštivanje zakona


Naime, predsjednik Vijeća Bašić je istu sjednicu Vijeća sazvao u zakonskom roku, čime je nadmudrio suprotnu stranu okupljenu oko načelnika Marina Radovića i nove većine u Vijeću, koju čini sedmero vijećnika. Sazivanje spomenute sjednice Vijeća prvi put je zatražilo 30. studenog prošle godine šestero vijećnika koji podržavaju načelnika Radovića.


Nakon toga se trebala, ali se nije poštovala procedura i rokovi određeni Zakonom i odlukom Ustavnog suda iz 2007. godine. Predsjednik Vijeća Bašić je maksimalno otegnuo sa sazivanjem sjednice OV-a uputivši poziv 15. prosinca, odnosno zadnjeg dana zakonskog roka, te ju je sazvao za 29. prosinca, ponovno rastežući do krajnjih granica zakonsku odredbu o roku za sazivanje sjednice od 15 dana.


– Sklopljena je nova većina, uz sumnju na ozbiljnu političku korupciju te je na državnom institucijama da ispituju što se tu dešava. Vijećnici se nisu htjeli očitovati na moj poziv za sazivanje 15. sjednice, a onda je Radović uputio poziv za 20. prosinca.


Obratio sam se Ministarstvu, ali nisam dobio odgovor do predviđenog datuma održavanja sjednice, tako da je prva sjednica nezakonito održana 20. prosinca, a druga, koju sam ja zakazao za 29. prosinca, uopće nije održana, pojašnjava Bašić.