Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

novi prijepori

Virska oporba na konferenciji za medije zaziva prijevremene izbore

Autor: Iva Bucić

20.11.2023. 18:30
Virska oporba na konferenciji za medije zaziva prijevremene izbore

Foto: Mislav KlanacNakon što je virska vijećnica Jadranka Okreša na sjednici krajem listopada napustila većinu tražeći smjenu predsjednika Općinskog vijeća Josipa Bašića (Domovinski pokret), on je danas s kolegama iz oporbe sazvao tiskovnu konferenciju na kojoj je vijećnik Vira bez podjela Frane Vučetić optužio Okrešu da je u lipnju tražila 1.500 eura ako žele njezinu ruku u Vijeću.


Osim toga, Vučetić je pozvao načelnika Općine Vir Marina Radovića, nazvao ga slučajnim načelnikom i malim potrčkom bivšeg načelnika i, kako je više puta istaknuo, kriminalca Kristijana Kapovića, koji zapravo vodi Općinu.


Vir »selendra«


– Ako je toliko siguran neka da ostavku, izađimo na izbore. Dvije godine nisu radili ništa nego zazivali izbore, neka pripreme papire i ne da imaju sedam ruku, nego 12, idemo na prijevremene izbore, pozvao je Vučetić.
Objasnio je da oporba koju bez Okreše, osim njega i Bašića, čine Šime Buškulić (DP), Veseljko Orlić, Vesela Vučetić (HDZ) i Šime Vučetić (nezavisni, ranije SDP), neće podnijeti ostavke dok većina vijećnika ne bude za to.


– Nismo blesavi pa da podnesemo ostavke i da nas samo netko zamijeni, za ostavke mora biti većina u Općinskom vijeću. Neka pripreme potrebnu dokumentaciju i što se naš tiče ostavku možemo sutra potpisati, kazao je Vučetić.


Naglasio je da je u Viru u proteklih 20 godina potrošeno skoro 300 milijuna eura proračunskih sredstva.


– Naša dica odlaze u susjedno misto u školu, odlaze po susjednim mjestima i Zadru za sportske i društvene aktivnosti. Vir nema nijednu rivu, izgleda kao jedna obična selendra s proračunom od skoro 15 milijuna eura, poručio je Vučetić.


Ustvrdio je da pravna država i regulative ove države još nisu došle preko Virskog mosta. Kao jednu od ilustracija te tvrdnje istaknuo je činjenicu da je prije deset godina mijenjan zakon o prostornim planovima, a jedino Vir dandanas nije usklađen sa zakonom, a Ured za prostorno planiranje Zadarske županije uredno i dalje izdaje građevinske dozvole.


Otkrio je da je aktivirao mandat u Županijskoj skupštini Zadarske županije i najavio je da će na sljedećoj sjednici pitati kako je moguće da se izdaju građevinske dozvole na Viru, da u 20 godina nijedan izvještaj Općinsko vijeće nije dobilo za investicije koje su došle u Vir, kako je moguće da Vijeće nikada ranije nije dobilo nijedan dokument kojim je objedinilo prostorni plan i ukazalo što se i gdje i kako gradilo na Viru.


Pod pritiskom


Vučetić se, osim na načelnika, obrušio i na vijećnicu Jadranku Okrešu, optuživši je da je najprije u veljači tražila da je se imenuje za savjetnicu Općinskog vijeća i da za to prima naknadu.


– Mi smo to odbili jer se protiv takve politike i takvih savjetnika borimo. Ucjene nisu prestale u veljači, zadnje što je kod mene prelomilo bilo je u lipnju traženo 1.500 eura svaki mjesec da gospođi Okreši isporučimo za ruku, kazao je Vučetić.


Objasnio je da policiji nije prijavio ništa, ali stoji na raspolaganju državnom odvjetništvu i PU zadarskoj.


– Ja za sve imam saznanja i dokaze, ali DORH i policija u Zadru su posebna priča, kazao je Vučetić.


Svoje nezadovoljstvo radom ovih institucija Vučetić je još jednom naglasio kada smo upitali o nedavnom uhićenju Veseljka Orlića zbog obiteljskog nasilja. Dok je Bašić suzdržano poručio da, s obzirom na to da nema službenih informacija o tome, ne može ništa komentirati i da bi trebalo pitati one koji puštaju takve informacije, Vučetić je kazao da ga ne bi iznenadilo da je riječ o pritisku na oporbene vijećnike.


– S obzirom na to da u tome sudjeluje PU zadarska i državno odvjetništvo u Zadru, ne bi me iznenadili motivi koji se njemu stavljaju na teret. Možda je i to politička farsa i jedan pritisak. Nas šestero sada smo pod neviđenim pritiskom, kazao je Vučetić.