Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Politička kriza na vrhuncu

Virsko vijeće pred raspuštanjem, Okreša zatražila smjenu predsjednika Bašića kojeg je ona predložila

Autor: Iva Bucić

30.10.2023. 11:40
Virsko vijeće pred raspuštanjem, Okreša zatražila smjenu predsjednika Bašića kojeg je ona predložila

Foto: Luka JeličićPolitička kriza na Viru kulminirala je na jutrošnjoj 14. sjednici Općinskog vijeća, koja je zaključena prije nego li je i počela. Sjednica započela je burno, a prije početka aktualnog sata sjednicu je napustila vijećnica kandidacijske liste grupe birača, Jadranka Okreša, tražeći da se predsjednika Općinskog vijeća Josipa Bašića razriješi zbog nezakonitog rada Vijeća.


– Sjednice se konstantno sazivaju kroz tri mjeseca ili po proteku i više mjeseci, a pred nama je puno gorućih pitanja koja trebamo rješavati u interesu stanovnika Vira. Takav rad Vijeća ovisi o predsjedniku, jer je on taj koji saziva sjednice, kazala je Okreša prije nego li je napustila vijećnicu.


F. Vučetić: Tražim raspuštanje Vijeća!


Tako je oporba, koja je čitavu godinu u Vijeću držala većinu, ostala bez sedme ruke, što znači da i vladajući i oporba sada imaju po šest ruku.
– Ucjenjivati i reketariti nas neće nitko, ma pa makar to bili i moji dojučerašnji najbliži suradnici. Nećete dobiti pare, nećete dobiti ništa. Ja ću svoja saznanja podijeliti širokoj javnosti i mi ne želimo braniti svoje mandate pod svaku cijenu i biti u vlasti. Predlažem i načelniku Općine, pošto je dugo zazivao izbore, da bude frajer i da da ostavku. Kad si toliko zazivao politički fajt, sada je rukavica bačena, kazao je Frane Vučetić.


Frane Vučetić (foto: L. Jeličić)


Načelnik Radović većinu u Vijeću izgubio je kada je Veseljko Orlić iz redova vlasti prešao u opoziciju. U siječnju je ta novoformirana većina izglasala općinski proračun, no načelnik Radović obustavio je njegovu primjenu zbog nezakonitih amandmana, što je potvrdilo i Ministarstvo uprave. Slijedom toga izglasani je proračun težak 15,6 milijuna eura proglašen nezakonitim, a pravorijek treba dati još i Visoki upravni sud RH.


Nakon kratke pauze, Vučetić je ponovno stao za govornicu i zatražio raspuštanje Općinskog vijeća.


– Evidentno je da više ne postoji većina koja je Josipa Bašića izabrala kao predsjednika Vijeća. Ne želimo, kao naši prethodnici, uzurpirati volju građana po šest, sedam mjeseci i godinu dana i više. Dokazali smo da smo drugačiji od njih. Vir je iznad svih i iznad svega. Tražim da se Općinsko vijeće raspusti. Nema više odugovlačenja, Viru su potrebni hitni rezovi. Prostorni je plan od Vira napravio jedno veliko smetlište, jedan veliki otok slučaj. kazao je Vučetić.


Podnošenje ostavki


Nakon što je načelnik Radović u više navrata zbog blokade proračuna zazivao raspuštanje Općinskog vijeća, sada je raspuštanje zatražila druga strana. No s obzirom na to da je omjer snaga u Vijeću šest naprema šest, a za odluke o raspuštanju potrebno je sedam ruku, pitanje je hoće li se i ta odluka može izglasati. Nadalje, procedura je takva da ostavka mora biti pisana, ovjerena kod javnog bilježnika i predana minimalno tri dana prije sjednice Gradskog vijeća.


– Imamo šest vijećnika koji godinu dana traže da se raspusti Općinsko vijeće. Sad smo došli u situaciju da šest drugih ljudi, imali smo i sedmu pa ne znam di je nestala, koji su htjeli dati ostavku. Čemu produživati agoniju građana, kazao je Vučetić pozivajući stručne službe da započnu s procedurom raspuštanja Vijeća.


No načelnik Radović vijećnicima je objasnio da stručne službe ne mogu pripremati takve dokumente, nego njima treba dostavite ostavke, koje onda stručne službe prosljeđuju na Ministarstvo.


Marino Radović (foto: L. Jeličić)


– Godinu dana nisu htjeli sjesti s nama za stol, nego su zazivali izbore. Jasno je svima da nema nikakve suradnje, ni dogovora, ni kompromisa. Ja osobno neću glasati za išta što predloži ova struktura. Ako oni imaju sedmu ruku i novu većinu, ja s tim nemam problem, ali evidentno je da toga nema. Sad je u Vijeću omjer 6-6 i većina ne postoji. Ako gospoda mogu dobiti gospođu Jadranku Okrešu poslije svega, da njima drži većinu i da za njih glasa, ja ni s tim nemam problema, ali neću da ova agonija traje mjesecima. Ja prvi neću za njih dignuti ruku, kazao je Vučetić.


– Sami ste rekli da ništa naše nećete podržati. Građani znaju tko je odgovoran za nered koji je nastao, poručio je načelnik Radović.


– Kako ćemo mi nešto podržati što dolazi od strane tebe, marionete i jednog kriminalca koji je trebao biti u zatvoru već 20 godina. Vas triba pozatvarati, prije bi ruku sebi odriza nego vas podrža, kazao je Vučetić.


U konačnici je dnevni red podržalo šest vijećnika, a šestero ih je bilo protiv, pa je stoga sjednica zaključena.