Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Općina Galovac

Uredit će se vanjski teren i opremiti igralište Smajlića

Autor: Nina Vigan

27.03.2024. 15:22
Uredit će se vanjski teren i opremiti igralište Smajlića

Foto: Luka JeličićSredišnji državni ured za demografiju i mlade organizirao je uručivanje 148 Ugovora jedinicama lokalne samouprave Republike Hrvatske za projekte usmjerene na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2024. Godini. Ovim sredstvima financirat će se opremanje igrališta dječjih vrtića, uređenje postojećih vanjskih terena i uređenje okoliša. Općina Galovac ovom prilikom dobila je sredstva za uređenje u iznosu od 20.041,88 eura.


Zaokružena priča


Načelnik općine Galovac, Marin Gulan, istaknuo je kako se Općina prvi put prijavila na ovaj Poziv pošto su prošle godine otvorili Dječji vrtić Smajlić. Inače, vrijednost radova na izgradnji dječjeg vrtića, opremanju i uređenju okoliša je iznosila gotovo 700 tisuća eura, a vrtić je financiran europskim i nacionalnim sredstvima uz pomoć Zadarske županije i Općine Galovac. Vrtić trenutačno pohađa 48 mališana u tri dobne skupine, u prostoru površine 380 metara četvornih.


Marin Gulan, načelnik Općine Galovac


– Prijavili smo se na navedeni natječaj pošto smo u listopadu otvorili novi Dječji vrtić Smajlić, točnije prvi vrtić na području Galovca. Vrtić je novi i mi smo krajem godine uz pomoć Zadarske županije napravili malo dječje igralište u sklopu toga. To igralište je dosta maleno s obzirom na broj djece, a dio vanjskog okoliša je također ostao nesređen pa smo se prijavili na ovu mjeru koja je išla na ovaj natječaj. Prvi put smo se prijavili na ovaj natječaj usmjeren na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, a dobili smo odluku da možemo krenuti s investicijom kojom planiramo urediti vanjski teren i dodatno opremiti vanjsko igralište s fiksnom opremom, istaknuo je načelnik Gulan te dodao kako će realizacijom ovog projekta biti moguće ravnomjerno korištenje vanjskog terena, igrala za svu djecu, te bi s tom investicijom bila zaokružena priča opremanja novog vrtića.


Solarna elektrana
Također, izradili smo i prijavili na natječaj projekt izgradnje solarne elektrane kako bi vrtić imao i svoju struju. U krugu vrtića uređen je parking, posađena su stabla i zbilja se ulaže u cijeli projekt vrtića, naglasio je Gulan.


Gulan je također istaknuo kako su zadovoljni radom vrtića, koji je odmah pri upisu bio popunjen. Najzadovoljniji su roditelji koji otvaranjem ovog vrtića, više ne moraju voziti djecu u vrtiće u gradu Zadru.


– Roditelji su zadovoljni, imamo te tri skupine o kojima se brine šest odgojiteljica, ravnatelj, pedagog, kuharice, spremačica, medicinska sestra. Ovo je za svih nas nova priča, i funkcionira odlično iako smo bili skeptični u početku hoće li biti popunjeno. Sve su skupine odmah bile popunjene, nema neupisane djece i jako smo zadovoljni, napominje Gulan dodajući da je vrtić optimalan za potrebe mještana s područja općine.