Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DAN OPĆINE

[FOTO] Svečano obilježen Dan općine Galovac

Autor: Nikolina Lucić

28.09.2023. 18:43
[FOTO] Svečano obilježen Dan općine Galovac

Foto: Luka JeličićSvečanom sjednicom Općinskog vijeća u Galovcu je obilježen Dan općine i blagdan Sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika te ravnokotarske općine. Proslavi su nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković, zamjenik zadarskog gradonačelnika Ante Babić, te brojni načelnici zadarskih općina i brojni drugi uzvanici te mještani.


Profesor Marin Burčul kao dobitnik nagrade za životno djelo kazao je kako je primitak takvog priznanja ostvarenje životnog cilja za svakog tko misli na budućnost svog mjesta


– Nina, naša dobitnica Godišnje nagrade, budućnost je naše zajednice i dokaz njezina napretka i prosperiteta. Upravo zato vjerujem da ćemo u zajedništvu svih naših različitosti i dalje doprinosi gospodarskom i društvenom napretku Galovca, istaknuo je Burčul, zaključivši kako će Galovac uvijek biti dijelom budućnosti Hrvatske.


Foto: Luka Jeličić


Napredak bez premca
Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Alen Burčul kazavši kako je Galovac s ponosom slavi svoju bogatu prošlost, slaveći i svjetlu budućnost.


Načelnik općine Galovac Marin Gulan pozvao je sve na današnju feštu u Galovcu i naglasio kako se Svečana sjednica nije održala čak tri godine.


– Kao načelnik sam 13 godina pokušavao raditi na dobrobit svojih susjeda i sumještana, jer ovo je teška sredina. No, danas je ovo mjesto kvalitetnijeg i kulturnijeg života, jer obnovili smo se najvažnije spomenike i općinske institucije, započeo je Gulan, dodavši kako je Općine uredila brojna dječja igrališta, obnovila javnu rasvjetu i komunalnu infrastrukturu.


– Za samo tri godine ovo je velik korak naprijed za nas. Projekt “Padvara” danas je napokon centar okupljanja i društvenog života Galovca, gdje je naš DVD i nova tržnica. Kod nas je i čvorište iz kojeg se napajaju mjesta koja nam gravitiraju i koji su nam susjedi, a kraj projekta planiramo za početak nove godine. Krećemo i u završnu fazu obnove mreže javne rasvjete. Oko 450 rasvjetnih tijela već je zamijenjeno. Idemo i u projekt “Začeli”. Galovac je s ponosom i domaćin jednog od najposjećenijih nogometnih turnira i dom županijskim prvacima sa rastućom školom sporta, objasnio je načelnik Gulan, istaknuvši kako ipak nije sve savršeno.


– Sa Županijom nas veže jako dobra i čvrsta suradnja, iako s državom ipak teže, tj. sporije surađujemo, naročito po pitanju birokracije i rješavanja građevinskih dozvola, koje muče sve žitelje Općine. Treba nam ruka za daljnje projekte, jer teško u išta možemo ulagati bez riješenih papira, zbog čega moramo odbijati projekte. Ne možemo bez pomoći s viših instanci, naglasio je Gulan i rekao kako je 300 obitelji dobilo dopis da im država oduzima pravo na posjed zemlje.


– Mi čvrsto stojimo iza svojih stavova i naših mještana. Lako je kazati da smo izvukli maksimum, no vrijeme će pokazati koliko će dobri biti učinci našeg rada. Ovo će Vijeće i dalje nastavljati izvlačiti maksimum, jer smo uvjereni da imamo dobru i svjetlu budućnost. Obrtništvo i turizam postali su sastavnim dijelom našeg identiteta, što mladi prepoznaju i cijene, zaključio je Gulan.


Foto: Luka Jeličić


Foto: Luka Jeličić


Prosperitetna sredina za život


Zadarski je župan Božidar Longin pak naglasio kako je Galovac mala, ali aktivna Općina.


– Aktualna lokalna samouprava naslijedila je, nažalost, pregršt problema koji su posljedica propusta iz prethodnih razdoblja, a koji itekako negativno utječu na svakodnevicu. Stoga je svaki napredak na ovom području vrijedan hvale. Načelnik i suradnici vrlo predano rade kako bi kvalitetnim projektima život svojih žitelja učinili što boljim, a time i sretnijim, rekao je župan i dodao kako će Županija nastaviti pružati podršku takvim nastojanjima te projektima lokalne samouprave.


– Prije svega pomoć se pruža izgradnji ili sanaciji komunalne infrastrukture kao temelju svakoga razvoja. Spomenut ću našu Županijsku upravu za ceste koja održava i ovdašnje prometnice, a pomogli smo financijski i projekt vašeg dječjeg vrtića. Brigu o djeci pokazujemo i kroz skrb o ovdašnjoj osnovnoj školi te područnoj školi u Gorici, kojima smo osnivač, podsjetio je Longin.


Brinu i o stanovnicima treće životne dobi, jer u Galovcu se provodi program “Pomoć u kući” u Domu za odrasle osobe Zemunik, a Županija sufinancira smještaj u privatne domove za starije i nemoćne osobe.


– Premda je ovo prije svega ruralni kraj, i ovdje se postupno razvija turizam. Blizina mora, a mirno okruženje za razliku od onoga na samoj obali, uz kvalitetnu autohtonu gastronomiju, dobar je recept za razvoj ruralnog turizma. Treba pohvaliti činjenicu da se turizam, posebice u zadnjih nekoliko godina s obale proširio i u zaleđe. Tako i u vašoj općini ima niz kuća s bazenima što svakako pozdravljamo, jer je uglavnom riječ o gostima koji su dobri potrošači, naglasio je župan Longin, zaključivši kako im je zajednički cilj produljiti turističku sezonu pa je jedna od aktivnosti koje provode i brendiranje Zadarske županije kao eno – gastro destinacije.


– Na tome sustavno radimo, zajedno s našom Turističkom zajednicom, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima. Sve to s ciljem povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom. Tu je naša dodatna prilika za iskorak koju moramo iskoristiti. S Općinom Galovac, vidljivo je iz brojnih primjera, imamo vrlo dobru suradnju, a uz značajnu potporu Vlade RH, nastojimo stvoriti što kvalitetnije uvjete za život svih naših stanovnika, rekao je Longin.


Foto: Luka Jeličić


Foto: Luka Jeličić