Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PRVI PUT U POVIJESTI

Dječji vrtić "Smajlić" veliki je dobitak za mali Galovac

Autor: Matea Guzalić

16.11.2023. 16:30
Dječji vrtić

Foto: Luka JeličićČetrdeset i osam mališana već gotovo mjesec dana uživa u prekrasnom prostoru novootvorenog Dječjeg vrtića »Smajlić« u Galovcu. Ovo je prvi vrtić u povijesti Općine Galovac, a službeno otvorenje održalo se 10. studenog.


Vrijednost radova na izgradnji, opremanju i uređenju okoliša je gotovo 700 tisuća eura, a vrtić je financiran europskim i nacionalnim sredstvima uz pomoć Zadarske županije i Općine Galovac. Upisani mališani su podijeljeni u tri dobne skupine – jaslička, srednja mješovita i starija mješovita, a dane provode u društvu iskusnih odgojiteljica u prostoru od 380 metara četvornih.


Vrtić ima tim od ukupno deset djelatnika koji se sastoji od šest odgojitelja, ravnateljice, zdravstvenog djelatnika, pedagoga i servirke. Ovaj tim je iznimno pozitivan i sretan što je Galovac napokon dobio vlastiti vrtić, a njihov zadatak nije stao na samom otvorenju, već nastavljaju dalje puni inovativnih ideja kojima će ovaj prostor samo napredovati i privlačiti sve veći broj djece.


Bubamare, ribice i sovice
– Vrtić je novootvoren, zasad radimo skoro mjesec dana. Imamo tri grupe pod nazivom ‘bubamare’, ‘ribice’ i ‘sovice’ koje pokrivaju dobne skupine od jedne do tri, tri do pet te pet do sedam godina. Zasad su nam sve tri skupine u adaptaciji, i dalje se uhodavamo u neki normalan tijek vrtića. Skupine su se popunile, 48 djece je odlična brojka za Galovac te jedan veliki pomak za ovo mjesto u najpozitivnijem smislu. S obzirom na to da domaći obično imaju prednost prilikom upisivanja djece u vrtić, roditelji napokon ne moraju brinuti hoće li uspjeti upisati dijete u vrtić u Zadru, Sukošanu ili Škabrnji, već imaju sigurnost ostavljanja djece kod nas. Nadamo se da ćemo ovim vrtićem potaknuti roditelje da se ne sele iz Galovca, već da ostanu živjeti u ovom mjestu. Povratne informacije od roditelja su zasad odlične, ne zna se jesu li više uzbuđeni oni ili djeca. Što se tiče našeg tima, svi smo jako veseli, pozitivni i turbo raspoloženi. Napokon je sve krenulo kako treba i napokon možemo raditi, kaže nam Blanka Ćurko, ravnateljica Dječjeg vrtića »Smajlić«.


Projektiranje vrtića započelo je prije više od deset godina, apliciranje za EU fondove odvilo se 2018. godine, a sama gradnja počela je 2019. godine. Završetkom ovog projekta, Općina Galovac po prvi put u povijesti mjesta ima kompletno realiziran vrtićki i predškolski odgoj. Izgradnjom vrtića, dječjeg igrališta, Doma kulture i brojnih drugih sadržaja, Općina se trudi osigurati sve potrebne uvjete za provedbu današnjeg načina života, a idući korak im je izgradnja sportske dvorane koja je neophodna za razvoj djece.


Ravnateljica Blanka Ćurko i načelnik Marin Gulan, Foto: Luka Jeličić


Isplativo ulaganje


– U ovaj projekt smo ušli prije više od deset godina kada smo razmišljali što je potrebno i neophodno za naše mjesto i tako je odluka pala na projekt dječjeg vrtića. S projektiranjem smo počeli 2011. godine, no tada nije bilo raspisanih EU fondova, pa smo se na njih aplicirali tek 2018. godine. Uz pomoć fonda za ruralni razvoj, krenuli smo u provedbu posla te krenuli s gradnjom 2019. godine. Gradnja je završila nakon otprilike dvije i pol godine, a kasnije smo čekali priključak struje te razne dozvole i suglasnosti. Sada smo napokon došli do faze u kojoj su djeca krenula u vrtić. Što se tiče investicija, ovo je za nas bio velik izazov kojeg ne bismo uspjeli svladati bez fondova i bez naših ministarstava, no ušli smo u jedan rizik i smatram da je ovo dugoročno jako isplativo, ulažemo u djecu od samog početka, izjavio je Marin Gulan, načelnik Općine Galovac, ističući ogroman značaj ovog vrtića za Galovac i njegove mještane.


– Značaj za Općinu je ogroman, ovo je prvi put u povijesti mjesta da imamo kompletno realiziran predškolski i vrtićki odgoj. Do sad nam je to bio velik problem jer djeca iz Galovca većinom nisu išla u vrtić, a mali dio njih je išao u vrtiće u grad Zadar, Sukošan ili Škabrnju. No, tamo su cijene bile ekstremno skupe jer nisu imali popust, tako da je to bilo neprihvatljivo. Što se tiče upisa, postojala je skepsa hoće li nam se skupine popuniti kao što je to slučaj kod svih vrtića u okolnim mjestima. No, sad kad su prošli upisi možemo sretno reći da nam se trud isplatio jer su sve tri skupine uspješno popunjene. Također smo sretni što smo uspjeli dovesti ovaj projekt do kraja, a mislim da su sretne i bake koje više ne moraju čuvati djecu. Sve u svemu, ovo je jedan veliki dobitak za jedno malo mjesto, zaključuje Gulan.


Foto: Luka Jeličić