Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

nezaboravan pothvat

Marica i Mijat iz Vira stopirat će do Liverpoola, žele upoznati Let 3

Autor: Nikolina Lucić

10.03.2023. 08:38
Marica i Mijat iz Vira stopirat će do Liverpoola, žele upoznati Let 3

Foto: Luka JeličićPosjet Viru ne može završiti bez upoznavanja s osebujnim i krajnje jedinstvenim osobama. Ovaj su put to Mijat i Barišić-Ružić i njegova supruga Marica Barišić, koji se u sedmom desetljeću života pripremaju na nezaboravan pothvat – put u Liverpool na Eurosong.


– Mi smo Vam prije 50 godina autostopom išli na koncert Beatlesa u Liverpool, a upoznala sam i Micka Jaggera, kojeg sam čak naučila i par riječi na hrvatskom, kazala nam je, Marica samoprozvana članica jugoslavenske hipi generacije, te dodala – vidjeli smo da hipiji iz cijelog svijeta putuju na koncerte pa smo odlučili učiniti isto.


Marica i suprug joj Mijat iza sebe imaju na tisuće proputovanih kilometara. Kao studenti autostopom su obišli pola Europe. Spavali su na klupama, zarađivali usput, na putovanju se i zaručili i eto, ostali zajedno već 50 godina.
Svoje su avanture već ispričali svim nacionalnim, a i ponekim lokalnim medijima. Sada im je cilj da preko medija dođu do legendarnog benda Let 3, upoznaju ih i požele im sreću u Liverpoolu.


Susret sa Stonesima


– Autostopirali smo svim prijevoznim sredstvima, osim traktorom i zbog toga se i želimo javiti Letovcima. Cilj nam je da bilo kako bilo dođemo do Liverpoola, a pošto smo poznati diljem Hrvatske, nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi to i ostvariti.U Londonu smo spavali u Hyde Parku, a u Nizozemskoj u stogu sijena, tako da nam ništa nije problem i ne tražimo veliki luksuz, kazala nam je Marica i pokazala originalnu ploču Stonesa iz ‘63. godine i autogram Micka Jaggera.


Ima ta ploča svoju priču.


– Kad su Stonesi po prvi puta putovali u Jugoslaviju, na minhenskom smo se aerodromu zatekli u ogromnoj gužvi i gunguli koju su oni uzrokovali. Žene su vrištale, a muškarci su željeli biti kao i oni. Igrom slučaja smo se našli u istom avionu s legendarnim Stonesima, točnije sjedili smo red ispred njih.


S Jaggerom sam komunicirala kombiniravši engleski i ruski. Zamalo smo dobili autograme cijelog benda, no stjuardesa nas je zaustavila u tom naumu jer smo se spremali za polijetanje, kaže Marica, koja u 74. godini sad ponovno ide put Engleske kako bi našim kandidatima na Eurosongu, ali i svim fanovima tog spektakla pokazala kako se navija.


Jaggerov autogram


– Na svoje sam se prvo putovanje otisnula sa 16 godina i sama putovala kod tetke u Englesku 1966. godine. Tri godine kasnije, Mijat i ja kao studenti, tadašnje socijalističke hyppi generacije 1969. godine putujemo autostopom na koncert Beatlesa u Liverpool. Taj je koncert po mnogočemu bio prekretnica za nas, s ponosom ističe Marica.


Godine 1976. godine dogodio se i sudbonosni susret s Rolling Stonesima, kada je Marica dobila autogram Micka Jaggera.


– Bili smo na njihovom prvom koncertu u jednoj socijalističkoj zemlji, u Domu sportova u Zagrebu, kada su »zapalili Zagreb«. Te 1989. godine smo kao profesori materinjeg jezika radili u Hrvatskoj dopunskih školi je u Hamburgu.


Čuli smo da se ruši Berlinski zid, pa smo i mi iz Hamburga stopirali za Berlin, nosili čekić i »štemajzl« i kući za uspomenu donijeli komad berlinskog zida s grafitima, dodala je Marica i rekla kako su bili na ludom koncertu Beatlesa u Liverpoolu, na još luđem koncertu Rolling Stonesa u Domu sportova u Zagrebu, a sada bi jako željeli ići na najluđi nastup našeg Leta 3, na Eurosong ponovo u Liverpool.Stoga vas – naše čitatelje, zajedno s Mijatom i Maricom molimo da njihovu priču podijelite sa svojim prijateljima i tako im pomognete da ostvare svoj san i upoznaju bend Let 3!


Virski Let 3


Putujući najjeftinijom, ali istovremeno i najriskantnijom metodom – autostopom, Marica i Mijat su tijekom desetljeća na putu i s više od deset tisuća prijeđenih kilometara i nebrojeno mnogo zemalja, iz svojih pustolovina izašli s bogatim životnim iskustvom koje im je u mnogočemu odredilo živote.


– Kad je Let 3 najavio da će na Eurosong putovati traktorom, odlučili smo stopirati i traktor, jer smo do sada sva vozila stopirali osim traktora i aviona, sa smiješkom nam je kazala Marica i dodala – pozitivno razmišljamo i znamo da ćemo uspjeti otići u Liverpool, jer mi smo još mladi, tek nam je 74. i 77. godina i puni smo ludih ideja kao i Let 3, dodala je Marica.