Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BROJKE

U ožujku nastavljen trend rasta zaposlenih u županiji

Autor: Nikolina Lucić

25.04.2024. 07:00
U ožujku nastavljen trend rasta zaposlenih u županiji

Foto: SERGEJ DRECHSLERPozitivni gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u trećem mjesecu 2024. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana ožujka u Zadarskoj županiji bilo je 63.025 zaposlenih osoba, odnosno tri tisuće (4,9 posto) više nego na isti dan godinu ranije.


Plod znanja i vizije


Dobre brojke u ožujku nadovezuju se na prva dva mjeseca 2024. godine u kojima je potvrđen kontunuirani smjer rasta zaposlenosti na području Zadarske županije.


– Vesele nas pozitivni gospodarski pokazatelji u našoj županiji, rast izvoza, prosječnih plaća i ukupnog gospodarskog proizvoda. Svakako da je to velika zasluga naših poduzetnika koji su u proteklom razdoblju ostvarili značajan iskorak, pokazavši u velikoj mjeri inovativnosti i tržišnu konkurentnost. Ukupan gospodarski rast u najvećoj mjeri plod je zaštitnih mjera Vlade RH, odgovornog upravljanja nacionalnom ekonomijom, povećanja investicija te kontinuiranog podizanja plaća i zaposlenosti, poručio je župan Božidar Longin dodavši kako je za nastavak trenda rasta gospodarstva potrebno održati investicijsku aktivnost, a očekuje se i nastavak razvojnog ciklusa uz pomoć EU sredstava.
– Važno je naglasiti da ćemo mi u Zadarskoj županiji, uz redovne operativne programe, moći koristiti i one namjenske. Osigurano je tako 5,5 milijuna eura iz posebnog programa za Bukovicu i Ravne Kotare, više do 25,6 milijuna eura za naše otoke, a Grad Zadar i njegovo urbano područje imaju na raspolaganju 43 milijuna eura iz ITU mehanizma. To će sigurno dati dodatan doprinos ravnomjernom razvoju svih naših krajeva. Ono što je posebno važno naglasiti – ništa od ovoga nije došlo samo od sebe! To je plod znanja, vizije i vrijednog rada, od nacionalne do lokalne razine, istaknuo je župan.


Značajno porastao broj zaposlenih


Ako zaposlenost promatramo po gradovima i općinama, više od 70 posto radnog stanovništva i dalje je raspoređeno u tri najveća grada – Zadru, Biogradu i Benkovcu. Od ukupnog broja zaposlenih, njih 38.824 (61,6 posto) radi u sjedištu županije, gradu Zadru. Slijede gradovi Biograd (3.399), Benkovac (3.190), Pag (1.297) i Nin (1.218) te općine Poličnik (1.148), Pakoštane (1.108), Sukošan (1.081), Preko (982) i grad Obrovac sa 870 zaposlenih osoba.


Navedeni podaci potvrđuju kako je broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za gotovo 17 tisuća (36,3 posto) s trendom daljnjeg rasta. Dobre brojke zabilježene su i na nacionalnoj razini pa je broj zaposlenih u RH na dan 31. ožujka 2024. veći za 44.338 ili 2,73 posto.