Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

hvalevrijedna akcija

Mali volonteri u Dobropoljani čistili more

Autor: Portal ZL

20.06.2023. 12:39
Mali volonteri u Dobropoljani čistili more

Foto: Ronilački klub KPA ZadarU mjestu Dobropoljana na otoku Pašmanu u subotu, 17. lipnja, gdje se okupilo više od 50 volontera, uključujući članove Ronilačkog kluba “KPA Zadar”, studente Sveučilišta u Zadru sa odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i lokalne stanovnike, održana je prva akcija čišćenja projekta “oSVIJESTi se na Pašmanu”.


Opremljeni potrebnom ronilačkom opremom, sudionici su se uputili u podmorje kako bi uklonili otpad koji su prijetili morskom životu. Istodobno, na obali su se organizirale radionice o recikliranju i upravljanju otpadom s ciljem poticanja održivog ponašanja među lokalnim stanovništvom.


Druga akcija čišćenja bit će provedena na drugoj lokaciji na otoku Pašmanu u rujnu. Očekuje se da će projektni tim nastaviti angažirati lokalne volontere i organizirati edukativne radionice za vrtićke i školske skupine kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja morskog ekosustava.

Glavna svrha projekta je stvoriti interes i potaknuti mlade ljude da se aktivno uključe u podvodne aktivnosti i buduće akcije čišćenja podmorja u svojim zajednicama.


“Tijekom prve akcije projekta ‘oSVIJESTi se na Pašmanu’ imali smo izvanredan odaziv lokalne zajednice. Sudjelovalo je više od 50 volontera, od čega više od 30 djece, što je zaista inspirativno. Cilj nam je potaknuti lokalne stanovnike da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti morskih ekosustava.


Uključenost ciljanih skupina, poput vrtićkih i školskih skupina, također je ključna komponenta projekta. Za vrtićke skupine planirana je aktivnost uključivanja u akciju čišćenja s obale te razvrstavanje prikupljenog otpada po vrstama, čime se razvija svijest o potrebi razvrstavanja otpada već u predškolskoj dobi.Školske skupine razredne nastave sudjelovat će u aktivnosti prosijavanja pijeska na plažama otoka Pašmana. Budući da su plaže većinom pjeskovite, kroz sito različitih veličina, učenici će izdvojiti otpad od mikroplastike. Ova aktivnost ima za cilj podizanje svijesti o prisutnosti mikroplastike u okolišu, čime se potiče odgovorno ponašanje prema okolišu već u ranim školskim godinama.


Jedna od važnih tema koju će se obraditi je zakiseljavanje mora, proces koji uzrokuje snižavanje pH vrijednosti mora zbog povećane koncentracije ugljikovog dioksida (CO2) u oceanima. Zainteresirani učenici viših razreda osnovne škole sudjelovat će u čišćenju obale te će im biti demonstrirane posljedice zakiseljavanja mora kroz eksperiment s upotrebom octa otopljenog u vodi.


Kroz ovo iskustvo, učenici će bolje razumjeti štetnost i probleme uzrokovane povećanom koncentracijom CO2 te će biti potaknuti na razmišljanje o utjecaju zakiseljavanja mora na morski ekosustav i lokalnu zajednicu.


Unutar ove aktivnosti, ciljana skupina je upoznata s osnovama ronjenja i potrebnom opremom za podvodne aktivnosti.Vrijedan projekt


Projekt “oSVIJESTi se na Pašmanu” Ronilačkog kluba “KPA Zadar” ima opći cilj čišćenja lučice i plaže na dvije lokacije dvaju različitih otočnih jedinica lokalne samouprave (JLS) na otoku Pašmanu. Istovremeno, projektni tim provodi izvaninstitucionalnu edukaciju vrtićkih i školskih skupina putem interaktivnih radionica.


Specifični cilj ovog projekta je povećati interes mladih za podvodne aktivnosti kako bi se aktivno uključili u buduće akcije čišćenja podmorja u svojoj zajednici i drugim zajednicama na području Zadarske županije.


Projekt je dobio financijsku potporu sredstava Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu putem Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Provedba projekta započela je početkom svibnja i trajat će najkasnije do kraja rujna 2023. godine.


Tijekom tog razdoblja, projektni tim planira provesti dvodnevne akcije čišćenja na dvije različite lokacije na otoku Pašmanu.