Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

REKORDNA GODINA

Tri četvrtine putnika iz zadarske Zračne luke prevezao Ryanair

Autor: Nikolina Lucić

05.01.2024. 16:25
Tri četvrtine putnika iz zadarske Zračne luke prevezao Ryanair

Foto: Luka JeličićZračna luka Zadar sa svojih više od milijun putnika godišnje jedan je od najvažnijih primatelja turista u Zadru. Tijekom špice sezone kroz nju prodefilira mnoštvo putnika koji se rasprše po Zadarskoj, kao i u više susjednih županija tražeći jedinstvene i neponovljive atrakcije i programe. U nastojanjima da se Zadarska županija u sljedećim sezonama zaista isprofilira kao kvalitetna destinacija, Zračna luka Zadar igra važnu ulogu, ne samo kako vrata u našu destinaciju koja trebaju odražavati kvalitetu koja se turistima nudi, već i kao faktor koji se zbog svoje blizine Zadru treba još bolje koristiti za privlačenje putnika koji se najčešće odlučuju za dolazak avionom u destinaciju.


12 posto veći promet


No, prije svega, kako nam je kazao glasnogovornik Zračne luke Nikola Barać, još su jednu rekordnu godinu završili s 1.230.794 putnika, što je za 11,65 posto više u odnosu na godinu prije.


Ritam pozitivnih vibracija za nadolazeću godinu već je najavio britanski niskotarifni avioprijevoznik easyJet koji u ljetnom redu letenja 2024. godine planira uvesti novu liniju između Zadra i francuskog Toulousea. Najavljena linija trebala bi biti u prometu od kraja lipnja do početka rujna sljedeće ljetne sezone 2024. i to s najvećim brojem letova upravo u srpnju i kolovozu, odnosno tijekom same špice sezone. Prvi let na novoj relaciji dostupan je za kupovinu karata u srijedu, 26. lipnja, a posljednji najavljeni let na istoj relaciji dostupan je za kupovinu karata u nedjelju 1. rujna 2024. godine. Linija će prometovati između Zadra i Toulousea dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom.

I skandinavski avioprijevoznik SAS najavio je liniju Copenhagen – Zadar od 29. lipnja do 3. kolovoza.


A upravo se na krilima pozitivnih turističkih tokova ulaganjem u obnovu, proširenje i izgradnju infrastrukture Zračne luke namjerava osigurati nastavak tog trenda i to kako bi putnicima dolazak u našu regiju, boravak u Luci, prijevoz do krajnje destinacije i na kraju povratak u domovinu prošao što kvalitetnije i bez problema. Trenutačna infrastruktura zadarske Luke ne može udovoljiti porastu prometa, odnosno globalnim trendovima turizma koji sve više traže niskotarifne letove. Zbog toga, ali i zbog želje za primanjem interkontinentalnih zrakoplova, Zračna luka će kroz nekoliko godina opširnim zahvatima dobiti potpuno novo naličje i kapacitete za prihvat većeg broja putnika. A, upravo je eksponencijalni rast putnika i glavni poticaj za sve projekte.


Foto: ZRAČNA LUKA ZADAR


Ryanair najprometniji


– Najviše, gotovo tri četvrtine putnika prevezao je Ryanair na svojih 45 odredišta koliko ih je bilo u 2023. godini. Sličan trend rasta očekuje se i u 2024., iako je prerano za konkretne projekcije brojki, rekao je Barać, kazavši kako u danima pred nama tek predstoji izračun projekcije putnika za ovu godinu.


Hrvatske su zračne luke u schengenski prostor ušle 26. ožujka prošle godine s ljetnim redom letenja, a mnogo se očekivalo od prednosti ulaska u Schengen koji uvelike pojednostavljuje kretanje putnika.


glasnogovornik Zračne luke Nikola Barać


– Ulazak u Schengensku zonu nije značajnije utjecao na broj putnika. No, možemo konstatirati da je putnicima uvelike olakšano putovanje na odredištima unutar EU-a, dok je porast broja putnika koji Zračna luka kontinuirano bilježi već neko vrijeme posljedica pozitivnih promjena u turističkim tokovima i prepoznatljivosti naše regije kao kvalitetne turističke destinacije, zaključio je Barać. Oni su ipak samo jedan od kotačića u savršenom funkcioniranju turističke destinacije, tako da sa svoje strane, ulaganjem u infrastrukturu nastoje povećati razinu kvalitete svoje usluge, kao i broj putnika.


Foto: ZRAČNA LUKA ZADAR


Prvi korak u obnovi infrastrukture, ugovor za izgradnju stajanke, koji se sufinancira iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti (NPOO), a koji će omogućiti da zadarska Zračna luka bude najmodernija zračna luka po pitanju očuvanja okoliša u Europi, potpisan je krajem listopada prošle godine, a cjelokupan projekt »Elektrifikacije i ekologizacije sustava prihvata i otpreme zrakoplova u Zračnoj luci Zadar«, čiji je dio i izgradnja same stajanke, vrijedan je nešto više od 16,3 milijuna eura, a 12,8 milijuna eura sufinancira se iz NPOO-a.