Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ODLIČNI REZULTATI

Zračna luka Zadar treća po porastu prometa u Europi

Autor: Nikolina Lucić

11.11.2023. 15:59
Zračna luka Zadar treća po porastu prometa u Europi

Foto: Luka JeličićZračna luka Zadar brzim koracima nadoknađuje štetu prouzročenu pandemijom i ograničenjima u putovanju, tako da je svrstana na visoko treće mjesto među europskim zračnim lukama po ritmu oporavka u trećem tromjesečju ove godine. Prekid putovanja izazvan pandemijom uništio je mnoge dionike turističke industrije, a udarac su primile i prijevozničke tvrtke, pa tako i aerodromi, gdje je bilo vrlo zahtjevno osigurati kakve-takve uvjete za neometan prihvat putnika. Hrvatska je u cijelom tom kolopletu negative jako dobro prošla, tako da se naš turistički sektor mogao pohvaliti tek nešto manjim brojem dolazaka u odnosu na godine prije pandemije.


Tako su rezultati u trećem tromjesečju ove, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, svrstali Zadar s porastom prometa od 155,7 posto na treće mjesto, iza aerodroma Trapani (378%) i Perugia (194%), a ispred aerodroma Kutaisi (107,4%) i Samarkand (99,9%). Avioprijevoz uspio se, za razliku od nekih drugih oblika putovanja, relativno dobro oporaviti, čemu svjedoče i recentni uspjei u Zračnoj luci Zadar.


Nova vizura


Što se tiče rezultata zračnih luka razvrstanih po kategorijama sukladno ukupnom broju putnika, svakako je za pohvalu istaknuti Zračnu luku Zadar koja se baš kao i Hrvatska našla na listi najboljih, konkretno na listi pet zračnih luka koje bilježe najbrži oporavak u trećem tromjesečju 2023. u usporedbi s istim razdobljem u 2022. godini, a koje se nalazi u kategoriji zračnih luka do milijun putnika.
Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar kazao nam je da su zadovoljni očiglednim rastom broja putnika, koji sada traje već pet godina.


– U tom smo razdoblju udvostručili broj putnika i on sada prelazi milijun na godišnjoj razini. Kao što smo bili svjedocima i ovog ljeta, tu magičnu broju od milijun putnika dostižemo sve ranije i ranije. Sve je to dokaz kako su Zadar i naša regija široko prepoznati po svojoj kvaliteti i bogatstvu turističkih sadržaja, što je na kraju krajeva i glavni razlog rasta broja putnika, pojasnio je Klišmanić, dodavši kako i u idućoj godini očekuju daljnji rast broja putnika.


Foto: Luka Jeličić/Josip Klišmanić


A kako bi najavljeni rast broja putnika čim manje opterećivao postojeću infrastrukturu i tekao što glađe, u godinama pred nama Zraćna luka Zadar će dobiti potpuno novu vizuru i kapacitete, te će tako napokon moći primiti i zrakoplove s prekooceanskih letova, što će u mnogočemu turistima olakšati putovanje u Zadar, a time i otvoriti vrata rastu broja putnika s udaljenih tržišta.


Turistički sajmovi


No, Klišmanić je uvjeren, a to je i više puta naglasio, kako Zračna luka ne bi imala ništa da Zadar i zadarski dio Dalmacije nisu tako popularni kod turista. Upravo zato kontinuiranu i čvrstu suradnju s turističkim sektorom ističe kao možda i najvažniji čimbenik u daljnjem rastu putničkog prometa iz zračne luke.


– Prije koji dan vratio sam se sa sajma u Londonu, a Turističkoj zajednici Zadarske županije pridružit ćemo se i na sajmu u Berlinu i tako iskoristiti još jednu mogućnost da potencijalnim putnicima približimo naše usluge i kapacitete i tako sudjelujemo u daljnjem rastu turističkog prometa u našoj regiji, najavio je Klišmanić.