Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

VRŠNJAČKO NASILJE

ŠOKANTAN SLUČAJ U školi u Ražancu djevojčici zalijepili, a onda iščupali obrve

Autor: Nina Vigan

15.03.2024. 08:08
ŠOKANTAN SLUČAJ U školi u Ražancu djevojčici zalijepili, a onda iščupali obrve

Foto: IlustracijaTema vršnjačkog nasilja postaje sve učestalija, a bilo kakav oblik nasilja može utjecati na obrazovne ishode dok su škole dužne poduzeti odgovarajuće mjere i osigurati siguran prostor, prostor u kojem učenici mogu tražiti zaštitu i pomoć. Zadnju vijest o vršnjačkom nasilju prijavila nam je jedna čitateljica, bliska osoba učenice koja je žrtva vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Jurja Barakovića u Ražancu.


Pedagoške mjere


– Već neko vrijeme ona trpi uvrede i ponižavanja, govore joj svakakve uvredljive riječi. Sve je to bilo na riječima, sve do neki dan kad su joj za vrijeme malog odmora u razredu zalijepili i iščupali obrve. Škola je popričala s njima i to je ostalo na tome. Mama joj je u strahu, svi smo, a njoj se sad govori da je cinkarošica i slično. Majka je bila jutros na sastanku s pedagoginjom i rečeno joj je da djeca neće odgovarati jer je već prošlo neko vrijeme. Djevojčica je u strahu to držala u sebi, tek nakon par dana je rekla što joj se dogodilo. Mislim da ni roditelji te djece, tih dvojice dječaka, nisu isto tako ništa znali o tome. Ni ravnateljica nije znala, tek kad sam ja otišla kod nje u ponedjeljak. Očito je da nije napravljeno kako treba, ne znam točno kakvi su propisi i uvjeti ali ovo nije mala stvar, ovo je nasilje koje se ne smije tolerirati i tu djecu treba sankcionirati. To je bilo u školi, ne van škole i škola treba reagirati jer ovako ispada da su na strani nasilnika, kazala je osoba bliska učenici.


Vesna Drmić, ravnateljica škole, kazala je kako će škola poduzeti sve mjere kako bi se razjasnile okolnosti ovog događaja.
– Meni je jako žao, čula sam za taj slučaj koji se dogodio i odmah sam angažirala razrednicu i stručnu službu da se pozove majka djevojčice na razgovor da vidimo o čemu se točno radi. Oni su danas bili na razgovoru, a ja još nemam povratnu informaciju jer smo danas imali nacionalne ispite iz engleskog jezika, koji su tek maloprije završili. Znam da je majka bila na razgovoru i sad ću razgovarati sa stručnom službom, kazala je Drmić dodavši kako će sigurno provesti pedagoške mjere.


Kući plačući


Kako nam je rekla ravnateljica Drmić, roditelji dvojice dječaka su također obaviješteni i očekuje se razgovor s njima.


– Kad su bilo kakvi slučajevi u pitanju donosimo pedagoške mjere i sankcije, tako će biti i ovaj put. Znači, nakon što se obavi razgovor s učenicima i roditeljima, s obje strane, onda ćemo donijeti odluke i poduzeti mjere u skladu s pravilnikom i statutom škole, a ako treba obavijest će se i druge institucije. Svakako, ovaj slučaj je u postupku rješavanja, kazala je Drmić.


– Škola uvijek poduzima što treba za zaštitu djeteta. Moramo uzeti sve u obzir, sve pažljivo ispitati i poduzeti daljnje korake, ali normalno da će sva djeca koja su sudjelovala i odgovarati, kazala je Drmić.


Osoba koja nam je prijavila ovaj slučaj, odlučila se na to jer je važno razgovarati o vršnjačkom nasilju, jer dijete ide kući plačući. Kako kaže, nama starijima bi smetalo takvo ponašanje, a kamoli djevojčici od četrnaest godina i zato se mora pričati o tome.


– Ta djeca trebaju snositi posljedice za takvo ponašanje, da sve škole znaju da se takvo što ne smije dozvoljavati i prešućivati, kazala nam je čitateljica.