Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Potrebno bolje prevenirati vršnjačko nasilje i nasilje u obitelji

26.11.2019. 07:15


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se svake godine obilježava 25. studenog, Policijska uprava zadarska u suradnji s Odjelom za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru ovih dana je organizirala Okrugli stol pod nazivom "Međusektorska suradnja na temu zaštite i podrške žrtvama i svjedocima".
Cilj ovog okruglog stola bila je razmjena iskustava u prošlom razdoblju, moguće prepreke u radu, rezultati međusobne suradnje, te unaprjeđenje podrške žrtvama i svjedocima, a sve u skladu s Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH (NN 75/2015), Direktivom 2012/29/EU i međuresornim Sporazumom o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji potpisanim u Vladi RH dana 23. studenog 2018. godine.


Važnost umrežavanja tijela
Tijekom radionice ukazano je na važnost međusektorskog umrežavanja tijela nadležnih za pomoć žrtvama i na važnost razmjene iskustava, te važnu ulogu policije koja se prva susreće sa žrtvom. Prisutni su se osvrnuli na pojam žrtve po ZKP-u i na prava žrtava koja ostvaruju, te na postupanja policije i drugih tijela državne uprave u tim slučajevima. Također se raspravljalo i o provođenju postupka Pojedinačne procjene potreba žrtve za zaštitom i izricanju te provođenju mjera opreza u praksi, o načinima izvješćivanja žrtve o odluci suca istrage i nadležnog Državnog odvjetništva, te izlasku počinitelja iz istražnog zatvora.
Izloženi su i rezultati Prekršajnog Odjela Općinskog suda u Zadru, te problemi s kojima se susreću u postupanju, kao i podaci o postupanjima s mladima u radu Općinskog suda u Zadru, te u predmetima koji se odnose na problematiku "obiteljskog nasilja".
Raspravljalo se i o suradnji Centra za socijalnu skrb Zadar s drugim institucijama, a prisutni su upoznati i s osnivanjem županijskog tima Zadarske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji sastavljenog od predstavnika centara za socijalnu skrb Zadar, Benkovac i Biograd na Moru, predstavnika PU zadarske, predstavnika Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, predstavnika Opće bolnice Zadar, sudaca Županijskog suda u Zadru, sudaca Općinskog suda u Zadru, savjetnika iz Odjela za prava žrtava i svjedoka Županijskog suda u Zadru i predstavnika udruge Duga. Svoju ulogu u rješavanju ove problematike objasnili su i predstavnici Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije, predstavnici Odjela za besplatnu pravnu pomoć Ureda državne uprave u Zadru i odjela za podršku žrtvama i svjedocima te policijski službenici koji se svakodnevno susreću s problematikom nasilja u obitelji.
Na okruglom stolu predstavljen je i novi nacionalni projekt "Lily", kojeg je nositelj MUP, Ravnateljstvo policije, s partnerima. Projekt je usmjeren na prevenciju nasilja nad ženama.


Zajedničke aktivnosti i kontakti
Nakon što su razmijenili iskustva iz područja poslova koje obavljaju svi sudionici okruglog stola sa svrhom unaprjeđenja buduće suradnje, zaključili su da su potrebne zajedničke aktivnosti i kontakti raznih institucija kako bi se sustavno provodile aktivnosti usmjerene na žrtve i počinitelje, a poseban naglasak je stavljen na potrebu provođenja preventivnih aktivnosti usmjerenih na prevenciju vršnjačkog nasilja i nasilja u obitelji još od najranije dobi.
Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, predstavnici Kaznenog odjela i Prekršajnog odjela Općinskog suda u Zadru, predstavnici Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, predstavnici Centra za socijalnu skrb Zadar, predstavnici Odjela za besplatnu pravnu pomoć Ureda državne uprave, predstavnici Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije, predstavnici udruge Duga, predstavnici Službe policije, Službe kriminalističke policije, Službe za granicu, Operativno komunikacijskog centra policije Zadar, predstavnici I Policijske postaje Zadar i II Policijske postaje Zadar, te policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske.
PREDSTAVLJEN NOVI NACIONALNI PROJEKT "LILY"
Na okruglom stolu predstavljen je i novi nacionalni projekt "Lily", kojeg je nositelj MUP, Ravnateljstvo policije, s partnerima. Projekt je usmjeren na prevenciju nasilja nad ženama