Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

neslužbeno doznajemo

Raspušta se Općinsko vijeće Vira, slijede prijevremeni izbori

Autor: Nikolina Lucić

15.05.2024. 12:53
Raspušta se Općinsko vijeće Vira, slijede prijevremeni izbori

Foto: Toni PerinićDvogodišnjoj se političkoj trakavici na Viru napokon nazire kraj, jer se, prema neslužbenim informacijama, raspušta Općinsko vijeće i ide na prijevremene izbore, samo godinu dana prije nadolazećih lokalnih izbora. Informaciju su nam potvrdili načelnik Marino Radović i bivši predsjednik OV-a Antonio Vučetić, kazavši kako su, nakon dvije godine opstrukcija, prijevremeni izbori najpametnije rješenje.


Podsjećamo kako politička prepucavanja i svađe na Viru traju već dvije godine, otkada je početkom studenog 2022., nakon više otkazivanja, na Viru održana dugo očekivana sjednica Vijeća, odnosno dvije sjednice – jedna u vijećnici kojom je predsjedao Vučetić, kao sada već bivši predsjednik OV-a, a druga pred općinskom zgradom na kojoj je Josip Bašić većinom glasova izabran za predsjednika tog predstavničkog tijela, budući bivši predsjednik OV-a.


Političke igre


Problemi u Vijeću počeli već krajem 2022. godine, kada su počele prve trzavice oko izglasavanja proračuna. Vir je tako još prošlo ljeto dočekao bez važećeg proračuna, a ista se situacija i trenutno ponavlja.
Nakon što je krajem prošle godine virski načelnik Marino Radović vratio većinu u Općinskom vijeću dobivenu na posljednjim lokalnim izborima, tražio je hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se konačno, nakon skoro godinu dana, trebao odblokirati proračun za 2023. godinu.


Općinski načelnik Radović većinu u Općinskom vijeću izgubio je u ljeto 2022. godine, kada je izgubio ruku vijećnika Veseljka Orlića. Međutim, nakon više od godinu dana, Radović je opoziciji vratio istom mjerom te je prelaskom Jadranke Okreše ponovno uspostavio većinu u Vijeću.Radovićeva novoformirana većina tada je tražila smjenu predsjednika Vijeća Josipa Bašića, kao i dva njegova potpredsjednika, Vesele Vučetić i Veseljka Orlića, a kao kandidata za novog predsjednika OV-a predlažu Antonija Vučetića te Rajka Radovića i Jadranku Okrešu za potpredsjednika i potpredsjednicu Vijeća.


To mu nije uspjelo, a politička se pat pozicija nastavila i u ovoj godini, u kojoj je Vir ponovno bez važećeg proračuna.


Dok nam Bašić nije želio komentirati ovu odluku, jer kako kaže, službeno još ništa nije dobio, Radović i Vučetić slažu se kako su prijevremeni izbori najbolja solucija.


– Raspisivanje izbora označit će kraj dvogodišnje agonije kroz koju mještani Vira prolaze. Alternativa je daljnja paraliza sustava i urušavanje projekata i preuzetih obaveza. Mještani Vira trebaju kazniti one koji su svojim opstrukcijama Vir dvije godine držali u lancima, kazao je Vučetić dodavši kako je sa svojim političkim istomišljenicima spreman još jednom izaći pred birače i od njih tražiti obnovu povjerenja.


– Mještani Vira su imali priliku vidjeti što se dogodi kada nakon 20 godina kontinuiteta našu zajednicu obezglavite. Nakon dvije godine zabušavanja, vjerujem kako će birači znači razlučiti dobru od loše političke opcije, poručio je Vučetić.


Njegov nam je politički kolega i načelnik općine Marino Radović kazao kako je uvjeren u apsolutnu pobjedu svoje liste na budućim prijevremenim izborima.


– OV se raspušta odlukom Vlade, a na prijedlog resornog Ministarstva pravosuđa i uprave. Točan datum raspuštanja još uvijek ne znamo, ali Visoki je upravni sud potvrdio pravorijek Ministarstva, dodao je Radović.


Marino Radović, načelnik Općine Vir


Uvjeren u pobjedu


Podsjećamo, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica donio je odluku kojom je proglasio nezakonitom 15. sjednicu Općinskog vijeća Vira održanu 20. prosinca prošle godine. Proglasio je ništavim odluke donesene na toj sjednici, među ostalim i odluku o proračunu Vira za ovu godinu.


Ministar Malenica je ovu odluku donio nakon što je zaprimio dopis Josipa Bašića, predsjednika Općinskog vijeća Vira, kojim se ukazuje da je 15. prosinca načelnik Vira sazvao spomenutu sjednicu Vijeća, koja je održana pet dana kasnije, i to protivno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.


Naime, predsjednik Vijeća Bašić je istu sjednicu Vijeća sazvao u zakonskom roku, čime je nadmudrio suprotnu stranu okupljenu oko načelnika Marina Radovića i nove većine u Vijeću, koju čini sedmero vijećnika.


Sazivanje spomenute sjednice Vijeća prvi put je zatražilo 30. studenog prošle godine šestero vijećnika koji podržavaju načelnika Radovića. Nakon toga se trebala, ali se nije poštovala procedura i rokovi određeni zakonom i odlukom Ustavnog suda iz 2007. godine.


Dino Stanin/PIXSELL


Predsjednik Vijeća Bašić je maksimalno otegnuo sa sazivanjem sjednice OV-a uputivši poziv 15. prosinca, odnosno zadnjeg dana zakonskog roka te ju je sazvao za 29. prosinca, ponovno rastežući do krajnjih granica zakonsku odredbu o roku za sazivanje sjednice od 15 dana.


Strana okupljena oko načelnika Radovića i nove većine od sedmero vijećnika nije, pak, imala dovoljno strpljenja čekati zakonske rokove, već je Radović sazvao sjednicu Vijeća 15. prosinca. Prema zakonu, načelnik bi, da predsjednik Vijeća nije sazvao sjednicu OV-a u roku od 15 dana, to imao pravo učiniti po proteku tog roka.


– Nastupili su zakonski uvjeti za raspuštanje Vijeća i smatram kako je to za nas i naše sumještane trenutačno najbolja odluka. Građani će, uvjeren sam, na izborima, kao i 2021. godine, pokazati zdrav razum i okrenuti leđa destrukciji kojoj su svjedočili posljednje dvije godine.


Zbog toga ove godine nismo mogli isplatiti uskrsnice, nastaviti sa započetim projektima, niti ući u nove obveze, kao što je asfaltiranje nerazvrstanih cesta, za što smo dobili 80 tisuća eura. Vrijeme je da nadoknadimo dvije izgubljene godine, poručio je Radović, zaključivši kako je uvjeren da će mu Virani ponovno dati povjerenje.