Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učinimo Privlaku privlačnijom

Privlačani u eko akciji čistili podmorje: Ovo radimo za buduće generacije

Autor: Đurđa Baljak

15.04.2023. 15:52
Privlačani u eko akciji čistili podmorje: Ovo radimo za buduće generacije

Foto: Andrijana Surić/Udruga ŠijavogaUdruga Šijavoga u subotu je organizirala Eko akciju čišćenja »Učinimo Privlaku privlačnijom«. Pokrovitelji akcije su bili Općina Privlaka, Turistička zajednica Privlaka i trgovina »Alen« iz Privlake, a u akciji su sudjelovali Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra i Gradsko društvo Crvenog križa iz Zadra. Okupljanje sudionika započelo je u jutarnjim satima, nakon čega su krenuli u akciju čišćenja podmorja i priobalja. Ronioci iz RK Sv. Roko Bibinje su čistili morsko dno, dok su ih cijelim putem pratile lokalne barke na vesela. Ostali sudionici su čistili obalu te su s kopna asistirali roniocima i barkama.


Cjelokupnu akciju je inicirao svestrani Roko Surić iz Udruge Šijavoga, a koji je pored toga član RK Sv. Roko Bibinje i Crvenog križa, ali i zaposlenik Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

– Naša Udruga se bavi promicanjem tradicionalnih vrijednosti, a jedan od njih je svakako i održavanje čistoće obale i podmorja. Ovakve akcije organiziramo već nekoliko godina, a ovaj put je to povodom Dana planete zemlje koji se obilježava 22. travnja. Na ovu akciju se odazvalo između pedeset i šezdeset volontera i volonterki, a čistilo se na lokaciji Porat, staroj lučici u Privlaci. Čistili smo obalu i podmorje te smo prikupili dva kontejnera otpada i smeća, započeo je Surić te dodao kako ih posebno veseli činjenica da je sudjelovao i veliki broj djece.


– Posebno nas veseli što se priključio veliki broj djece. Stvar je u tome da ovo ne radimo za turiste, nego za naše buduće generacije. Tako da je dobra stvar što su sudjelovala i djeca kako bi mogla naučiti da sve ono što bacimo trajno ostaje i uništava okoliš, ali i predstavlja naše ruglo, istaknuo je Surić te dodao kako su pronašli svašta, a ponajviše plastičnih vrećica, ambalaža i cerada. S druge strane, u podmorju su izronili različite ribarske alate ili njihove omote, stare brodske motore, pajete, pajole i tako dalje.– U Privlaci ovakve akcije nastojimo organizirati bar jednom godišnje. Međutim, naši partneri, ronioci iz RK Sv. Roko iz Bibinja, ovakve akcije organiziraju gotovo svaki vikend diljem Županije, ali i Hrvatske. Pored toga, i ronioci iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju su veliki prijatelji eko akcija, pa se često odazivaju, iako su sami po sebi arheolozi. Pored njih, sudjelovali su, naravno i volonteri Udruge Šijavoga i Crveni križ Zadar. Trebali su sudjelovati i članovi Zajednice tehničke kulture Zadar, ali su iz određenih razloga bili spriječeni, kazao je Surić te dodao kako su ih financijski potpomogli Turistička zajednica Privlaka, Općina Privlaka i trgovina Alen iz Privlake.


Eko akcija je bila popraćena i edukativnom prezentacijom za djecu na temu »Malakologije«, odnosno neobičnih morskih puževa i školjki. Održao ju je Alen Petani iz RK Sv. Roko Bibinje.


– Održao sam jednu malu radionicu na temu »Malakologije« da se mlađi naraštaji upoznaju s mekušcima koji žive u našem podmorju. Izvadili smo iz porta nekoliko puževe golaće, običnih puževe s kućicama i školjke. Djeca su ih promatrala, dirala i postavljala razna pitanja. Nakon toga smo sve žive organizme vratili natrag u more. Uz to smo postavili i izložbu kućica, školjaka i puževa kako bi djeca mogla vidjeti neke primjerke koji se nalaze na većim dubinama, a do koje je zapravo dosta teško pronaći. Prezentirali smo i neke knjige koje smo svojevremeno napisali na tu temu, kazao je Petani.


Nakon čišćenja i edukativne prezentacije, cjelokupni događaj završen je s grupnom fotografijom svih sudionika, nakon čega je uslijedio ručak za sve vrijedne volontere i volonterke.


– Udruga Šijavoga je pripremila i ručak za sve naše volontere, pa je tako bio izbor između pečenog mesa i gulaša uz krumpir salatu. Ovaj put nije bilo šparoga jer smo sve riješili na Šparogijadi prošli mjesec, našalio se za kraj simpatični Surić.