Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Zapela prodaja Galešnjaka

Otok je pod zaštitom, gradnja je zabranjena i odluka se neće mijenjati!

Autor: Marina Šaponja

22.03.2023. 09:30
Otok je pod zaštitom, gradnja je zabranjena i odluka se neće mijenjati!

Foto: Arhiva ZLPočetkom godine poput bombe odjeknula je vijest o prodaji otoka Galešnjaka, jedinog otoka na svijetu koji prirodno ima oblik srca te je po svom jedinstvenom obliku »otok ljubavi« postao izrazito popularan.


Dio vlasnika parcela na otoku usuglasio se kako će prodati svoje terene te je objavljen oglas o prodaji dijela otoka za vrtoglavih 10 milijuna eura. Nije dugo trebalo proći da se jave zainteresirani, privatni investitori, ali i tvrtke koje imaju namjeru dodatne valorizacije otoka, izgradnje hotela, restorana, luksuznog resorta…


Gotovo tri mjeseca kasnije sa suvlasnikom agencije za prodaju nekretnina Silvestrom Kardumom provjerili smo ima li konkretnih upita ili dogovora o prodaji dijela Galešnjaka.
– Nema ništa konkretno, bilo je upita, ali sada čekamo jednog vlasnika zemljišta, posljednjeg s kojim nismo postigli dogovor i to zbog toga što je do njega jako teško doći. Ukoliko bi se on odlučio na prodaju, išlo bi se u prodaju cijelog otoka, rekao je Kardum dodajući da problem predstavlja činjenica da se na Galešnjaku ne može ništa graditi.


Otok Galešnjak koji se nalazi između Turnja i otoka Pašmana spada pod općinu Pašman pa smo načelnika te općine Krešimira Ćosića upitali ima li novosti u vezi prodaje.


– Otok je pod posebnom zaštitom i gradnja na njemu je zabranjena. Ne postoji namjera da se ova odluka ukine. O prodaji se pisalo na sve strane, a na njemu se ne može ništa graditi, jasna je poruka načelnika Ćosića.


A dok je ova odluka na snazi, čini se da će biti i manje investitora, budući da je cilj ipak gradnja određenih objekata na Galešnjaku. A to bi, pak, uništilo njegove prirodne ljepote.


Podsjetimo, nenaseljeni otočić u obliku srca otkriven je 2009. na tražilici Google Earth te je odmah postao top vijest na televizijskim kanalima poput CNN-a i BBC-a. Njegova promocija bila je ujedno i promocija Hrvatske te Jadrana, a dosada su ga obišle i velike pjevačke i sportske zvijezde poput Beyonce i Michaela Jordana.


Otok ljubavi postao je popularan i kao mjesto gdje se održavaju vjenčanja jer ne postoji savršenije mjesto za početak braka od otoka ljubavi – otočića u obliku srca.