Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Komemoracija u Paljuvu

Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stipe Elkaza

Autor: Vanja Mirčeta

15.03.2023. 16:38
Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stipe Elkaza

Foto: Luka JeličićPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježje kod zaseoka Baždarići u Paljuvu i misom zadušnicom  obilježena je 30. godišnjica pogibije 22-godšnjeg hrvatskog branitelja Stipe Elkaza iz Kijeva, pripadnika 4. gbr Pauci. Molitvu odrješenja na mjestu pogibije molio je župnik Novigrada i Paljuva don Josip Galić koji je predvodio i svetu misu u lokalnoj crkvi Marije zaštitnice kršćana.


Stipe Elkaz rođen je 10. siječnja 1971. godine u Kijevu, u kotlini između Dinare i Kozjaka, a nakon odsluženog vojnog roka 1991. godine odlazi na ratište, gdje sudjeluje u obrani Hrvatske. Poginuo je 15. ožujka 1993. godine u gustoj šikari kod Paljuva gdje je, kako kažu mineri, “pronašao svoju minu”.


Komemoraciji na mjestu pogibije nazočili su članovi obitelji Stipe Elkaza, sestra Veronika sa suprugom Ivanom Žeravicom, načelnik općine Novigrad Joso Klapan sa suradnicima te članovi UVDDR ogranak Knin, klub Kijevo.
– Rane su još duboke. Teško je, zaista teško. Ono što kažu kako vrijeme liječi sve, nije istina, bol ne blijedi, samo se naučite živjeti s njom. Ono jutro kada je krenuo, rekao je “vratit ću se”, što mu inače nije bio običaj. Inače bi se spremio i otišao, nitko ne bi niti znao, ali to jutro kada je krenuo, nije mu se kao ni išlo, samo je stao i rekao da će se vratiti, kao da je znao da će zapravo otići zauvijek.


Još i danas imam osjećaj kao da će se nekim čudom ipak pojaviti. On mi je bio jedini brat, jedino sam njega imala, uvijek je bol ista, kao da je sve još jučer bilo. Našeg heroja Stipe danas se sjećamo sa sjetom, ali i velikim ponosom, kazuje teškim glasom Stipina sestra Veronika koja sa suprugom Ivanom ima četvero djece i živi u Vrliki.


Pričuvni policajac postaje Kijevo


Početkom balvan revolucije u kolovozu 1990. godine Stipe Elkaz odslužio je tadašnju JNA te se automatski priključio dobrovoljačkom odredu Kijevo, koje je već tada iako slabo naoružano organiziralo seoske straže. Do pada Kijeva Stipe je izvršavao zadatke kao pričuvni policajac Policijske postaje Kijevo.


Po dolasku na oslobođeni teritorij kao pripadnik MUP-a borio se u zaleđu Šibenika, a 1. siječnja 1992. godine priključio se u aktivni sastav 4. gbr u inženjerijsku postrojbu minera.


– Naš otac Josip, koji je preminuo prije 14 godina bio je na sinjskoj bojišnici nakon što je prošao tešku golgotu kninskih kazamata jer je bio zarobljen tijekom pada Kijeva te je 207 dana proveo u Martičevu zatvoru. Kako su otac i brat bili na bojišnici s majkom Marom bila sam prognanica u naselju Resnik, prisjeća se sestra Veronika, ne skrivajući ogorčenje strašnom cijenom koju je ova obitelj platila za svoju Domovinu.


Marinko Čavka, dopredsjednik Županijskog odbora Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata poručio je kako i danas kraj ovog spomen-obilježja još jednom upisujemo trag žrtve koju su hrvatski branitelji podnijeli za slobodu.


– Sastali smo se ovdje kako bismo tradicionalno obilježili dan Stipine pogibije, i dok god je u nama volje i želje Udruga će nastaviti njegovati vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata, a upravo poginuli branitelji su temelj, odnosno vrijednost bez kojeg ne bi bilo niti ove države, kazao je Čavka te nastavio:


– Naši poginuli tijekom Domovinskog rata žive u našim sjećanjima, a njih i sve one koji su bez pogovora branili svoju domovinu sjećamo se, poručio je Čavka izražavajući nadu kako će se u isto doba sljedeće godine opet svi skupa, možda i u većem broju, naći na ovom mjestu, prisjećajući se hrvatskog viteza, Stipe Elkaza.


Svatko od poginulih branitelja ima svoju priču


Spomen-obilježje kao uspomenu na Stipu Elkaza, junaka i viteza Domovinskog rata podigla je Općina Kijevo u suradnji s Općinom Novigrad.


– Područje Općine Novigrad za vrijeme VRO Maslenica bilo je glavno bojište i glavna linija prodora naših snaga. Najveće bitke su se odvijale upravo na ovom području od Novigrada do Kašića. Poginulo je jako puno hrvatskih branitelja.


Iako mi svečano obilježavamo VRO Maslenica u siječnju, ipak zajedno s rodbinom poginulih i braniteljima održavamo i pojedinačne komemoracije jer ima dosta pojedinačnih spomen-obilježja na području naše Općine i mi to njegujemo svih ovih 30 godina, a nastavit ćemo s tim i dalje jer smatramo da naši preminuli branitelji kao pojedinci imaju svatko svoju osobnu priču kroz koju su dali veliki doprinos u osnivanju naše Domovine.


Stipe Elkaz, poginuo je kao mladić, nije mogao dati veću žrtvu do svog života, stoga smatramo da on i svi ostali takvi ljudi zavrjeđuju da ostanu trajno prisutni među nama te je najmanje što možemo učiniti za njih da ih se sjetimo tradicionalno svake godine, što i radimo od siječnja pa sve do zadnje komemoracije koju priređujemo krajem srpnja, poručio je načelnik Općine Novigrad, Joso Klapan.