Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

APSURDNO BACANJE NOVCA

Novouređena cesta Bibinje - Babindub opet raskopana!

Autor: Nina Vigan

28.11.2023. 13:30
Novouređena cesta Bibinje - Babindub opet raskopana!

Foto: Mislav KlanacU srpnju ove godine, dovršeni su radovi sanacije dijela kolnika županijske ceste 6039, točnije dionice Bibinje – Babindub. Cesta predstavlja veliko prometno rasterećenje, a osobito je bitna mještanima koji imaju poljoprivredna zemljišta u tom području. Trenutačno, cesta nije prometna, štoviše, na cesti se opet izvode radovi.


Nema logike


Mario Sikirić, općinski vijećnik, kazao nam je kako je to bila kvalitetno izgrađena cesta s pripadajućom signalizacijom.


– To vam je nova dionica ceste, koja se proteže gore do serpentina na Dračevcu, znači 1.300 metara. Županijske ceste su dobro obavile posao, gore su serpentine proširili i stavili signalizaciju, a sad su došli bageri, sve to iskopali. Cesta je, nažalost, trajala par mjeseci i jednostavno ne vidim nikakve logike u ovom, novac se olako baca u vjetar, kazao je Sikirić, dodajući kako mu se čini da nije bilo nikakve komunikacije između HEP-a i Županijske uprave za ceste.

– Cesta je zatvorena bez ikakve najave. Samo jedan dan ljude je dočekao tampon na cesti, nitko nije znao da će se to raditi. Ljudi imaju tu polje, to je bibinjsko polje, a sad su onemogućeni da dođu sa svojim strojevima. Nema alternativnih puteva osim od strane Dračevca ili Sukošana, a pomet tu nije dozvoljen traktorima.


Ajde da je prošlo nekoliko godina, pa da je neki nepredviđeni projekt u planu, ali kroz samo par mjeseci to je tragikomično, naglašava Sikirić uz komentar da je napravljena šteta i trošak.


Ova cesta dio je transverzale Bibinje – Babindub, te bi trebala povezati Bibinje sa Zračnom lukom Zadar i autocestom, a procijenjena vrijednost nabave iznosila je 158.123,20 eura.


Svjesni problemaTomislav Dražić, direktor zadarske Elektre, objasnio je kako se trenutačno postavlja rasplet kabela koji idu prema Babindubu.


– To je rasplet kabela iz 110 stanica koje će ići prema gradu, odnosno prema Babindubu. Između nas i Županijskih cesta komunikacija je dobra, međutim, Županijske ceste su tada morale odraditi posao, a mi iz financijskih razloga u tom trenutku nismo mogli postavljati kabele. Svjesni smo problema koje mještani imaju, ali radovi traju još desetak dana i nadam da će biti gotovi po planu, kazao je Dražić.


Branko Kutija, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije, trenutno je na putu i, nažalost, nije bio dostupan za komentar. Poslali smo i HEP-u upit, možda najvažnije pitanje, točnije očitovanje, o tome tko snosi trošak ove rekonstrukcije.


U trenutku objave ovog članka nismo dobili informaciju, međutim, svakako ćemo je objaviti kada stigne.