Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DAR UMIROVLJENICIMA

Neki gradovi u Zadarskoj županiji osigurali isplate uskrsnica, a neki ne. Donosimo detalje

Autor: Nina Vigan

28.02.2024. 09:27
Neki gradovi u Zadarskoj županiji osigurali isplate uskrsnica, a neki ne. Donosimo detalje

Foto: IlustracijaPovećani troškova života i upravljanje kućnim budžetom svakodnevan su izazov mnogim građanima, a osobito umirovljenicima. Uz odluku Vlade o isplatama jednokratnih novčanih primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, dobro dođu i isplate povodom većih blagdana, točnije isplate božićnica i uskrsnica. Sve više gradova u Hrvatskoj isplaćuje uskrsnice, a mi smo provjerili koji gradovi u Zadarskoj županiji će uskoro obradovati svoje umirovljenike.


U Obrovcu poklon paket


Iz Upravnog Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, potvrdili su nam kako će i ove godine isplaćivati uskrsnice. Pravo na novčanu pomoć, uskrsnicu, imaju umirovljenici s prebivalištem na području grada Zadra čija mirovina ne prelazi iznos od 200 eura i koji su evidentirani na popisu umirovljenika kojim raspolaže Središnja služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Umirovljenicima koji udovoljavaju tim kriterijima, novčana pomoć isplaćivat će se u iznosima od 53,00 eura. Iz Grada također napominju kako umirovljenici ne trebaju poduzimati nikakve prethodne radnje kako bi ostvarili ovo pravo, pošto se popis prosljeđuje Hrvatskoj pošti koja uskrsnice dostavlja na kućne adrese umirovljenika.


Isto tako, umirovljenici grada Obrovca mogu očekivati isplatu uskrsnica jer će i ove godine, kao i u zadnjih nekoliko godina, dijeliti dar u naravi, točnije uskrsni poklon paket u vrijednosti od oko 13 eura, svim svojim umirovljenicima kao i korisnicima socijalne pomoći koji su u nezadovoljavajućim životnim prilikama. Na području Grada ih je oko 850, te se također ne trebaju posebno prijavljivati kako bi ostvarili ovo pravo.
U gradu Biogradu na Moru i ove godine kao i predhodnih godina isplaćivat će se prigodan dar povodom uskrsnih blagdana, i to u četiri kategorije. Uskrsnice će se isplaćivati umirovljenicima s prebivalištem na području grada Biograda na Moru u iznosu od 50 eura do 150 eura, ovisno o iznosu mirovine. Zatim, osobama starije životne dobi s prebivalištem na području grada Biograda na Moru (žene s navršenih 60 godina i muškarci s navršenih 65 godina) koje nisu ostvarile pravo na starosnu, prijevremenu ili obiteljsku mirovinu, te nisu u radnom odnosu niti obavljaju samostalnu djelatnost, isplaćivat će se uskrsnice u iznosu od 100 eura. Nezaposlenim osobama s prebivalištem na području grada Biograda na Moru koje su najmanje 6 mjeseci u evidenciji nezaposlenih osoba u kontinuitetu, isplaćivat će se uskrsnice u iznosu od 135 eura, dok će se djeci s posebnim potrebama s prebivalištem na području grada Biograda na Moru isplatiti iznos od 400 eura.


Nema sredstava


Grad Pag će također nastaviti praksu isplate uskrsnica umirovljenicima. Gradonačelnik Ante Fabijanić potvrdio nam je kako zadnjih tri ili četiri godine isplaćuju uskrsnice, međutim, do objave članka nismo dobili potvrdu o kojem iznosu se radi.


Gradonačelnik Benkovca, Tomislav Bulić, kazao nam je kako Grad nažalost nema dovoljno sredstava u proračunu.


– Nismo imali takvu praksu do sad, s obzirom na to da, nažalost, nemamo dovoljno financijskih mogućnosti za takvo nešto. Vrlo rado bismo mi obradovali naše umirovljenike s pedestet ili sto eura dodatka, ali jednostavno, takve su okolnosti, kazao je Bulić.


Stanovnike još jednog grada u Zadarskoj županiji, nažalost, neće obradovati isplata uskrsnice, a riječ je o Gradu Ninu iz kojeg su nam potvrdili kako sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, Grad nije predvidio isplatu uskrsnice.