Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NESUGLASJE OKO PROJEKATA

Na sutrašnjoj sjednici sprema se smjena predsjednika Općinskog vijeća Polače

Autor: Iva Bucić

19.09.2023. 10:50
Na sutrašnjoj sjednici sprema se smjena predsjednika Općinskog vijeća Polače

Foto: D. STANIN/ PIXSELLNa sjednici Općinskog vijeća Polača sutra, 20. rujna bit će najvjerojatnije smijenjen predsjednik Vijeća Ante Bačić, nakon što su njegovu smjenu zatražile kolega s nezavisne liste, koja je na lokalnim izborima osvojila vlast u ovoj općini.


Smjenu predsjednika Bačića zatražila su četiri vijećnika s liste nezavisnih, Ivan Kulaš, Ivana Šiler, Velibor Galac i Denis Kulaš, a inicijativu je podržao i SDSS-ov Ljubomir Marčić.


– Petero vijećnika zatražilo je moju smjenu po blagoslovu načelnika. To znači da više nema većine i ne može se donijeti proračun. Ja sam se morao očitovati na njihov zahtjev u kojem stoji da je razlog traženja smjene nesuradnja s ostalim članovima Nezavisne liste.
No svi mi znamo da je glavni razlog pokretanja postupka razrješenja to što se dogovoreni projekti ne odrađuju, tumači Bačić.


Naime, kako Bačić kazuje, projekti koji su dogovoreni pri slaganju Nezavisne liste bačeni su na kraj liste prioriteta.


Ne provode se ključni projekti


– Prioritetni projekti neće se ni realizirati! Primjerice, projekt izgradnje vodovodne mreže neophodan je za Polaču jer imamo gubitke u mreži od preko 70 posto, plaćamo abnormalne količine vode koju nismo potrošili, a cijena je u Polači među najvećima u županiji. S obzirom na širenje Polače, treba prilagoditi infrastrukturu koja je građena 1956. godine, upozorava predsjednik Vijeća.


Naime, magistralni cjevovod u Polači počeo se raditi još 2009. godine, no nikada nije dovršen. U međuvremenu su istekle dozvole, pa ponovno treba raditi dokumentaciju. Osim vodovodne mreže, drugi važan prioritet Nezavisne liste bila je izgradnja dječjeg vrtića.


– Već 12 godina vrtić se ne završava, tek se sada raspisuje natječaj za opremanje vrtića, iako je Ministarstvo za tu svrhu osiguralo novac još početkom godine. Vrtić je trebao biti otvoren jesenas, a ne da naša djeca idu u vrtiće diljem županije, dok istovremeno imamo objekt koji smo mogli već opremiti i otvoriti.


Da ni ne spominjem da, kada se konačno završi, vrtić uopće neće biti naš, već smo dali vrtiću koji je osnovao Grad Biograd da njime upravlja, kazuje Bačić.


Iako su nezavisni vijećnici donijeli jednoglasnu odluku da svi infrastrukturni projekti od vitalne važnosti za Polaču trebaju biti prioritet, do dana današnjeg, kako ističe predsjednik Vijeća, proračunski novac troši se na nevažne projekte poput automatskog navodnjavanja igrališta koje košta 50-ak tisuća eura, stavljanje vanjske rasvjete, kupovine automobila za načelnika i slično.


– Nama to nisu prioriteti. Pa mi nemamo vodu u 21. stoljeću! Radi se puno sitnih projekata za koje sam upozorio da su samo potrošači akumuliranog novca, kazuje Bačić.


Trošenje općinskog novca


Među netransparentnim načinom raspolaganja općinskim novcem Bačić posebno ističe zaradu od prodaje općinskog zemljišta.


– U tri smo navrata prodavali općinsko zemljište, s ciljem da se saniraju dugovi i dovrši dječji vrtić. Radi se o više od milijun kuna (133 tisuće eura). Tri godine su prošle, a većinu projekata je u konačnici financirala država, priča Bačić.


Ističe da je u zadnjih otprilike dvije godine iz Polače otišlo preko 150 mladih ljudi, a samo oni, kako Bačić tvrdi, Polači mogu dati jednu novu dimenziju.


– Žao mi je birača i moje Polače, ali najbolje je da se na dostojanstven način zahvalimo biračima i neka se raspišu novi izbori, smatra predsjednik Vijeća i ističe da i dalje želi stvarati modernu Polaču, pa se neće libiti kandidirati za načelnika Polače.


Za komentar smo se obratili i nezavisnom načelniku Općine Polača, Tomislavu Prtenjači, koji tvrdi da o raspuštanju Vijeća ne zna ništa.


– Zatečen sam, ne znam o čemu se radi. Koliko znam, zasad sve funkcionira. Vijeće pada onim momentom kada se ne donese proračun, a još nije zakazana ni sjednica Općinskog vijeća, kazao je načelnik Prtenjača.