Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

KRAJ POLITIČKE SAGE

Josip Bašić potvrđen za predsjednika Općinskog vijeća Vira

Autor: Toni Perinić

14.12.2022. 12:33
Josip Bašić potvrđen za predsjednika Općinskog vijeća Vira

Foto: Toni PerinićNakon višemjesečnih prepucavanja i sporenja, Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo je rješenje kojim se za predsjednika Općinskog vijeća Vira potvrđuje Josip Bašić iz novoformirane većine.


Podsjetimo, 7. studenog je, nakon više otkazivanja, na Viru održana dugo očekivana sjednica Vijeća, odnosno dvije sjednice – jedna u vijećnici kojom je predsjedao Vučetić, a druga pred općinskom zgradom na kojoj je Bašić većinom glasova izabran za predsjednika tog predstavničkog tijela.


U obrazloženju odluke Ministarstva, koju potpisuje državni tajnik Sanjin Rukavina, navodi se kako su zaprimili dva zapisnika te shodno tome donijeli odluku kako je Vučetićev navod da zbog poslovnika nije mogao uvrstiti točku o izboru novog predsjednika neosnovan.


Dvije sjednice
– Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da je ovom predmetu potrebno razlikovati sjednicu koju je sazvao predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Antonio Vučetić od sjednice koju je sazvao ministar pravosuđa i uprave. Dakle, kako je prethodno navedeno, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Antonio Vučetić u više navrata je sazivao i otkazivao 9. sjednicu Općinskog vijeća te mijenjao dnevni red sjednice na način da je točke razrješenja i imenovanja predsjednik Općinskog vijeća stavljao pa skidao s dnevnog reda.


Na dnevnom redu sjednice sazvane 7. studenoga 2022. godine u 15.00 sati, među ostalim, bila je uvrštena samo točka razrješenja predsjednika Općinskog vijeća. Navode predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir o neuvrštavanju prijedloga dopune dnevnog reda s točkom izbora novog predsjednika Općinskog vijeća zbog nepoštivanja poslovničke procedure ovo Ministarstvo u konkretnom slučaju ne smatra odlučnim u ovom predmetu, posebno stoga što je uvidom u naprijed navedenu dokumentaciju utvrđeno da je točke razrješenja i imenovanja prethodno uvrstio u dnevni red 9. sjednice Općinskog vijeća, navodi se u obrazloženju.– Slijedom svega navedenog, Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo je da je na sjednici Općinskog vijeća Općine Vir koju je sazvao ministar pravosuđa i uprave kao čelnik tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu temeljem ovlasti iz članka 34.a stavka 3. Zakona, sudjelovao 7 od ukupno 13 članova Općinskog vijeća.


Također je utvrđeno da je dnevni red s predloženom dopunom usvojen potrebnom većinom glasova te da su vijećnici izglasali odluku o razrješenju predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Antonija Vučetića te odluku o izboru novog predsjednika Općine Vir Josipa Bašića, istaknuto je u odluci.


Predugo se čekalo


Kontaktirali smo bivšeg i sadašnjeg predsjednika i oni su suglasni oko jednog – predugo se čekalo na odluku ministarstva.


– S obzirom na to da je sjednica održana početkom studenog, odluka je trebala stići ranije, ali drago mi je što je Ministarstvo zauzelo stav. Poštovali smo proceduru i zakon te i dalje smatram da smo u pravu. Ne osporavamo novu većinu, ali Josip Bašić je mogao za predsjednika biti izabran i bez cirkusa i predstave. Na ovu odluku ne postoji klasična mogućnost žalbe, već nam je otvorena mogućnost da pokrenemo postupak te ne isključujem mogućnost da to i učinimo u budućnosti, otkrio nam je bivši predsjednik Vučetić.


Novi predsjednik Bašić ističe kako im je prvi korak što skorije održavanje sjednice te donošenje proračuna.


– Bivši predsjednik je prekršio zakon i proceduru i odugovlačio je maksimalno. Pred nama je proračun, u čijoj izradi nismo sudjelovali, ali ćemo ga prihvatiti, uz dodavanje amandmana. Vrijeme je da krenemo s radom, jer Vir više ne može čekati, kratko je kazao Bašić.