Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

za 24. srpanj

Josip Bašić odgodio sjednicu, Vir i dalje bez proračuna

Autor: Marina Šaponja

10.07.2023. 11:30
Josip Bašić odgodio sjednicu, Vir i dalje bez proračuna

Foto: Toni PerinićSjednica Općinskog vijeća Općine Vir koja se trebala održati danas s početkom u 10 sati, a na kojoj se očekivalo donošenje proračuna, odgođena je za 24. srpnja. Mediji su odluku o odgodi sjednice dobili samo sat vremena ranije, iako je u nedjelju navečer bilo poznato da će se ona odgoditi.


No, predsjednik Vijeća, Josip Bašić u tome nije vidio ništa sporno, komentiravši kako se sjednice ne održavaju zbog novinara te kako oni medije nisu ni zvali na sjednicu Vijeća. Dodajmo kako su sjednice općinskih vijeća inače javne, a interes javnosti tim veći kad je u pitanju proračunska sjednica, koja se održava nakon više od pola godine.


– Danas sam, sukladno Poslovniku Općinskog vijeća, promijenio termin održavanja 13. sjednice Općinskog vijeća Općine Vir koja je bila zakazana za 10. srpnja 2023. godine. Odgodu su 9. srpnja 2023. godine zatražili vijećnici Frane Vučetić, Veseljko Orlić, Šime Buškulić i Šime Vučetić zbog toga što Ministarstvo pravosuđa i uprave nije donijelo, odnosno nisu dostavljene, Odluke za sve načelnikove Odluke o obustavi od primjene Odluka donesenih na 11. i 12. sjednici Općinskog vijeća, objasnio je Bašić.
Također su tražili odgodu zbog prijedloga Proračuna Općine Vir za 2023. godinu koji je stavljen na dnevni red, bez prethodne konzultacije načelnika Općine Vir s vijećnicima, dok je istovremeno izglasani Proračun u postupku na Visokom upravnom sudu RH čiji se pravorijek očekuje.


Za novu većinu u Općinskom vijeću Vira na čelu koje je predsjednik Vijeća Bašić, posebno je sporna odluka o Virskom ljetu te Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju vijeća za koncesijska odobrenja koje je Općinsko vijeće donijelo na svojoj 11. sjednici 27. ožujka 2023. godine, a načelnik je potom donio Odluke o obustavi od primjene svih odluka donesenih na toj sjednici uključujući i te dvije.


– Vijećnici smatraju da se radi o dvije važne Odluke koje direktno utječu na kvalitetu života stanovnika Vira, s čime se u postupnosti slažem, te da je potrebno pričekati dostavu svih Odluka Ministarstva pravosuđa i uprave kako bi se moglo o njima raspravljati i po potrebi uvrstiti na dnevni red, rekao je Bašić, dodavši i kako je načelnik sam, bez odobrenja Vijeća donio zaključak o prekoračenju buke u virskim kafićima i noćnim klubovima te izrazio sumnju kako pojedini lokali na Viru rade bez potrebnih dozvola.


– Smatram da su zahtjevi vijećnika za odgodom održavanja sjednice opravdani te će se 13. sjednica Općinskog vijeća Općine Vir održati 24. srpnja 2023. godine s početkom u 10 sati, najavio je Bašić.