Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OBILJEŽAVANJE 32. GODIŠNJICE

Gradonačelnik Nina Emil Ćurko otvorio izložbu Fotografije i dokumenti

Autor: Portal ZL

27.06.2023. 14:44
Gradonačelnik Nina Emil Ćurko otvorio izložbu Fotografije i dokumenti

Foto: 112. brigadaNin i ninsko područje, odigrali su značajnu ulogu u blokadi tadašnje kasarne Šepurine i prometnice Paški most- Ražanac – Poljica-Zadar . To je bila cesta života jer je Maslenički most u rujnu 1991. okupiran i potom srušen od neprijatelja, podsjetio je Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade


– Drago nam je i počašćeni smo što je obilježavanje 32. obljetnice 112. brigade započelo u našem gradu, rekao je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina, otvarajući izložbu Fotografije i dokumenti 112. brigade u ninskoj Galeriji Višeslav-Barokna kuća. Izložba, koju je postavio Marijan Maroja, donosi presjek borbenog puta 112. brigade od osnivanja 112. brigade 28. lipnja 1991. do demobilizacije 24. prosinca 1995., kada završava njen ratni put.


Uz fotografije koje su postavljene kronološki, i najvažnije dokumente iz 1991. godine, tu su i novinski izvještaji koji posjetitelja vraćaju u vrijeme Domovinskog rata. Četiri su ključna trenutka na koje je stavljen naglasak su obrana Zadra, oslobađanje brda Križ, akcija Maslenica i operacija Oluja.


Cesta života
Prvi ratni zapovjednik 112. brigade, pukovnik Marko Čulina, izrazio je zadovoljstvo što je izložba postavljena baš u kraljevskom gradu Ninu.


Tu je bila i naša zona odgovornosti u ratu. Nin i ninsko područje, odigrali su značajnu ulogu u blokadi tadašnje kasarne Šepurine i prometnice Paški most- Ražanac – Poljica-Zadar . To je, podsjetio je Čulina bila cesta života jer je Maslenički most u rujnu 1991. okupiran i potom srušen od neprijatelja.


U prepunoj Galeriji Višeslav Čulina je gradonačelniku Ćurku uručio monografiju 112. brigade „Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja“ u kojoj autori Marko Čulina i Dušan Nikitović na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki opisuju događaje od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15  siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.Izložba za koju u Ninu i ninskom kraju vlada veliki interes, prema riječima Marijane Ramov, više savjetnice za kulturu i informiranje u gradu Ninu, ostaje otvorena do 3. srpnja ove godine.


Nastavak obilježavanja


Obilježavanje 32. obljetnice 112. brigade nastavlja se sutra u srijedu 28. lipnja u 9 sati na Gradskom groblju polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim pripadnicima 112. brigade i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za Domovinu. Isti dan u 9,30 sati u Kapelici na Gradskom groblju Zadar služit će se sveta misa za poginule pripadnike 112. brigade HV.


U 11 sati u sklopu obilježavanja 32. godišnjice brigade u Domu Zadarske županije župan Božidar Longin priredit će prijam za sudionike.


– Istom prigodom dodijelit ćemo zahvalnice Udruge 112. brigade institucijama i pojedincima koje smo prepoznali kao najistaknutije u promicanju vrijednosti i istine o Domovinskom ratu te za uspješnu suradnju sa našom Udrugom, ističe Marko Čulina.


Jednoglasnom odlukom Predsjedništva Udruge zahvalnice su zaslužili Zadarska županija, Grad Zadar, Grad Obrovac, Općina Poličnik, Državni arhiv u Zadru i Zadarski list te pojednici: Nedjeljko Jusup, pater Ivo Topalović i Ana Medić.