Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OD MALVERZACIJA DO INVESTICIJA

Grad Benkovac revitalizirat će Hladnjaču i derutnu veletržnicu europskim novcem

Autor: Iva Bucić

27.01.2024. 16:30
Grad Benkovac revitalizirat će Hladnjaču i derutnu veletržnicu europskim novcem

Foto: Mislav KlanacProstor nekadašnje Regionalne veletržnice (RVT) u Benkovcu danas je devastiran i oronuo. Priroda pomalo preuzima primat na otprilike četiri hektara velikoj površini na kojoj je smješteno više derutnih hala. Najveću od njih, nekadašnju Hladnjaču Benkovac, veliku skoro četiri tisuće kvadrata, nedavno je unatoč negodovanju oporbenjaka kupio Grad Benkovac.


Hladnjača se rasprostire na 3.731 metar kvadratni. Vrijednost hale procijenjena je u iznosu od 753.865 eura, a početna cijena na trećoj dražbi bila je 188.466 eura. U konačnici je Grad Benkovac ovu nekretninu kupio za 200.966 eura.


Foto: Mislav Klanac


Dok gradonačelnik Tomislav Bulić smatra kako bi Hladnjača mogla biti od velike koristi za razvoj benkovačkog gospodarstva, posebno poljoprivredne proizvodnje i skladištenja te plasmana poljoprivrednih proizvoda, gradsku odluku o kupnji na sjednicama Gradskog vijeća u više je navrata propitkivao Frane Tokić (DP), koji je isticao da ne vidi nikakvog opravdanog razloga da Grad Benkovac ulazi u ovakvu investiciju netom nakon uzimanja kredita od tri milijuna eura te nakon što je 2023. godinu Grad završio s deficitom od oko milijun eura.


(Ne)siguran posao
S druge strane, SDP-ov gradski vijećnik Goran Nimac naglasio je da je firma Hladnjača u financijskim dubiozama te da je imovina opterećena kreditima, a uz to se uz navedenu firmu vezuju brojni sudski postupci i financijske malverzacije, pa stoga nema smisla da Grad Benkovac ulazi u ovako nesigurne poslove.


I Tokić i Nimac pitaju su zašto je benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić išao u otkup derutne hladnjače koja ne može funkcionirati samostalno, odnosno koja je bezvrijedna jer nema ni okolnog zemljišta, pristupnih puteva niti strojarnicu. No, sudeći prema riječima gradonačelnika, izgleda da je Gradu plan uz sredstva EU revitalizirati ne samo halu Hladnjače, nego čitavu regionalnu veletržnicu, što znači da će biti potrebno kupiti i preostale hale i zemljišta koja su činile RVT Benkovac.


Foto: Luka Jeličić/Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca


– Dogovoren je sastanak s predstavnicima Zadarske županije nadležnim za poljoprivredu i gospodarstvo, gdje će se razgovarati o modalitetima i mogućnostima pokretanja rada benkovačke Hladnjače i veletržnice u smjeru osiguravanja uvjeta za ulaganja u prerađivačke i uslužne djelatnosti koje bi bile na usluzi domaćim poljoprivrednicima, kazao je kratko gradonačelnik Bulić.


Pokretanja rada benkovačke hladnjače i veletržnice gradskim se oporbenim vijećnicima čini kao preskupa opcija, no gradonačelnik Bulić u studenom je pred gradskim vijećnicima kazao da će Grad pokušati pokrenuti poslovanje koristeći dostupne izvore iz EU fondova.


S druge strane, Nimac ističe da je kupovina hala pod hipotekama riskantan posao koji budi sumnje na malverzacije. U konačnici, istaknuo je, logičnije bi bilo da se na drugoj, povoljnijoj lokaciji izgradi otkupni centar za poljoprivrednike.


Recept za katastrofu


– To su derutne komore, one su se trebale održavati, a još prije 15, 20 godina, dok sam ja ondje radio, to je sve trebalo mijenjati. Bilo bi bolje da se sve radilo nanovo, u tom se slučaju moglo naći adekvatnije mjesto, a ne da se kupuje nešto što je otišlo pod hipoteku, tu nema tko nije upisan. Kupovinom derutne Hladnjače, uz to, Grad je preuzeo sve dugove koji su upisani u vlastovnici i teretovnici, a u konačnici će Grad od svega imati najmanje koristi, tumači Nimac, gradonačelnikov protukandidat na posljednjim lokalnim izborima, koji je u Regionalnoj veletržnici Benkovac deset godina radio kao pravnik.


Foto: Luka Jeličić/Goran Nimac (SDP)


Kao dio nacionalne mreže, Veletržnica Benkovac osnovana je 1998. godine na inicijativu Vlade, a pripajanjem Agroprodukta nastaje Regionalna veletržnica (RVT) Benkovac, zamišljena kao logističko-sabirni centar poljoprivrednih proizvoda iz Zadarske i Šibensko-Kninske županije.


Prve malverzacije započele su praktički samim osnivanjem Veletržnice. Loši i štetni poslovni potezi, neotplaćivanje kredita i nagomilane kamate, sudske tužbe i troškovi u konačnici su presudili RVT Benkovac, koja je u blokadi od 2004. godine.


– RVT Benkovac imala je svoju perspektivu, no ona je opljačkana i dovedena u takvo stanje da se previše zaduživala s kreditima koji nisu bili razvojni, nego su se samo bezglavo trošili novci, prisjeća se Nimac.


 


Nimac ističe da je politika na čelu s bivšim benkovačkim gradonačelnikom Brankom Kutijom imenovala direktore koji nisu bili sposobni za tu funkciju, niti su imali škole niti znanja. S duge strane, RVT Benkovac dobivala je velike kredite bez da su banke pratile na što se sredstva zapravo troše. Kombinacija ta dva faktora bila je recept za katastrofu.


Prodaja u bescjenje


– Plan je bio veletržnicu obezvrijediti i otkupiti je za jednu kunu i tražiti da se otpišu dugovi državnih banaka i slično. Ja sam o načinu poslovanja obavijestio USKOK, ali to je sve stajalo u ladici. Danas je bolje cijeli taj kompleks uopće ne dirati, kad se u obzir uzmu banke i hipoteke, kaže Nimac.


Donedavni stečajni upravitelj RVT Benkovac Ante Poljak, koji je na vlastiti zahtjev razriješen početkom godine, u svom izvješću ističe da je predlagao da se zbog visokih troškova postupka podvuče crta i da se namiri one koji se mogu namiriti. Smatrao je da treba obustaviti stečajni postupak jer nakon prodaje Hladnjače za ostatak imovine RVT Benkovac nema interesa kupaca.


Foto: Mislav Klanac


– Sigurno nije bila ispravna odluka da prodaju Hladnjaču odvojeno od nerazdvojnog ostalog dijela cjeline, to je bila štetna odluka. Nepodmirene obveze tada su nastale upravo zato da bi se dovelo stečajnog dužnika u nepriliku kako bi morao prodati ostatak cjeline u bescjenje onome tko je kupio Hladnjaču. Kao stečajnog upravitelja to me dočekalo na početku preuzimanja dužnosti, s time se susrećem i na kraju, kada Grad Benkovac kupuje Hladnjaču, a stečajnog dužnika – RVT Benkovac u stečaju, svjesno se dovelo u situaciju ogromnih dugova prema Gradu Benkovcu, a sve s ciljem da on ostatak imovine kupi pošto-poto. To je svrha i smisao svega, napisao je Poljak u izvješću.


S Poljakovom ocjenom slaže se i Nimac i ističe da su se sve hale i zemljište bivše RVT Benkovac trebale prodavati u paketu, a ne parcijalno.


– Ovaj drugi dio sada ne može kupiti nitko osim Grada Benkovca. U slučaju preostalih hala, glavni je vjerovnik državna banka HBOR, pa investicija ima smisla jedino ako im je u planu otpisati dugove. Ali zašto bi HBOR otpisivao dugove, pita se Nimac.