Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

AKTUALNI SAT

Pitanja benkovačkih vijećnika ukazala na goruće probleme Grada

Autor: Iva Bucić

26.10.2023. 08:15
Pitanja benkovačkih vijećnika ukazala na goruće probleme Grada

Foto: Luka JeličićNa dnevnom redu 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Benkovca našlo se osamnaest točaka, a na aktualnom satu vijećnici su za gradonačelnika Tomislava Bulića (HDZ) pripremili desetak pitanja. Jovan Bojanić, vijećnik Demokratskog Saveza Srba (DSS), upozorio je Bulića na devastaciju infrastrukture na području mjesnog odbora Buković koja se dogodila zbog radova na vjetroelektrani. Istaknuo je pritom da je riječ o prometnicama značajnima za Benkovački sajam.


– Već je na nekoliko pravaca došlo do takvih oštećenja da vododerine prijete da asfalt u potpunosti skinu. Kako će se i kada to sanirati i kako će se spriječiti u budućem djelovanju, upitao je Bojanić. Gradonačelnik Bulić kazao da su baš zbog toga prije nekoliko tjedana zaustavljeni radovi.


– Kanali stoje, u njih se ne polažu ni kablovi ni zemlja jer su došli kao kauboji i nelegalno počeli iskopavati javnu imovinu. Ustrajat ćemo na tome da investitori poštuju regule Grada Benkovca, komunalni red i da imovina nakon radova ostane u istom ili boljem stanju nego na početku radova. Imamo poprilično problema, ali dajemo svima do znanja da čuvamo javnu imovinu, kazao je Bulić.


Jaz, ne dubioze
Frane Tokić (Domovinski pokret) gradonačelniku je postavio pitanje o predaji imovine za namirenje duga koji benkovački Vodovod ima prema Vodovodu Zadar. Naime, Vodovod i odvodnja Benkovac predlaže predati imovinu koja još nije izgrađena, pa je Tokića zanimalo koliko je uopće dugovanje prema Vodovodu Zadar, koja se imovina planira predati za namirenje duga i kako se uopće planira predati nešto što nije ni izgrađeno? »Ključno je pitanje što će se dogoditi kada se imovina u obliku cjevovoda po naseljima preda Vodovodu Zadar. Tko će i na koji način naplaćivati isporuku vode krajnjim korisnicima«, upitao je Tokić.


– Ne možemo pobjeći od duga kojeg smo naslijedili, imamo sudsku presudu. Još uvijek ne znamo što ćemo predati, ali su u optjecaju vodovodne mreže u Nadinu, Islamu Grčkom i Smilčiću. Vodovodna mreža u Islamu Grčkom bit će izgrađena kako je dogovoreno do kraja godine i intencija je da, kada se Vodovod Zadar očituje o visini duga, predamo vodovodnu mrežu u Islamu Grčkom i Smilčiću, a ako ne bude potrebe vodovodnu mrežu u Nadinu nećemo predavati, kazao je Bulić. Gradonačelnik je istaknuo da se za građane ništa neće promijeniti, plaćat će po uslužnoj tarifi zadarskog Vodovoda, kao što plaćaju svi građani grada Benkovca koji će plaćati po uslužnoj tarifi kada se benkovački Vodovod pripoji Biogradu. »Spajanje s Biogradom gotova je stvar, čeka se samo presuda Ustavnog suda«, kazao je gradonačelnik Bulić.


​Tokić je Bulića osim toga pitao kako procjenjuje uspješnost provođenja Intervencijskog plana i što se uopće postiglo s obzirom na to da je Grad već u prvom polugodištu upao skoro milijun eura u deficit, a usput se zadužuje dok zaposlenost opada, a stanovništvo rapidno stari.


– Kako kao čelni čovjek Grada percipirate trenutno poslovanje Grada narušeno ogromnim izvantroškovničkim radovima u provođenju Intervencijskog plana? I danas je bljesnuo jedan iznos od 50-ak tisuća kuna u Mreži domova. U polugodišnjem izvršenju proračuna za 2023. imali ste preneseni rezultat poslovanja nešto više od milijun eura, a polugodište 2023. zatečeno je s 900 tisuća eura manjka u proračunu. Vidljivo je da na taj manjak na proračunu Gradu je neophodan iznos od tri milijuna eura putem kreditnog zaduženja, kazao je Tokić.


– Uspješni smo da ne možemo biti uspješniji, sviđalo se to vama ili ne. Tražimo da premostimo jaz koji imamo s obzirom na ugovore koje imamo s Ministarstvom. Grad nije u dubiozama i problemima niti će biti. Što se tiče vaših zapažanja o zaposlenosti, u materijalima možete vidjeti povećanje prihoda od poreza za 106 posto u odnosu na prethodno polugodište. To dovoljno govori o stanju u ovom gradu, kazao je Bulić.


Neiskorišteni potencijal


Josip Krpina (DP) gradonačelnika je upoznao s problemom koji imaju stanovnici Ulice braće Lučić, u kojoj nema sustava kanalizacije, a septičke se jame zbog padalina brzo napune. Osim što se okolicom širi nesnosan smrad, stanovnici plaćaju velike cijene crpljenja septičkih jama i odvoza.


– Vjerojatno bih osjetio da smrdi, puno sam puta onuda prošao pješke, a nedavno smo tamo i uređivali Dom zdravlja. Znamo da taj dio grada nije obuhvaćen fekalnom odvodnjom, to je u planu, odgovorio je Bulić.


Krpina je također želio saznati kakve planove Grad Benkovac ima po pitanju poljoprivrednih površina na području Pristega i Dobre vode, koje je nekada koristio Badel. To je, ustvrdio je, neiskorišteni potencijal, koji se odavno trebao iskoristiti. No, kako je pojasnila viša savjetnica za gradsku imovinu, Kristina Sakić, ta se površina trenutno može koristiti samo kao pašnjak i treba vidjeti hoće li se moći koristiti za poljoprivredu.


Na pitanje SDP-ovog vijećnika Gorana Nimca o tome zašto Grad nema pristup eMatici kao Stankovci i Obrovac, pročelnica Petra Dabo Zrilić kazala je da su uočili taj problem i zatražili od Ministarstva pristup toj aplikaciji. Postupak izdavanja suglasnosti u Ministarstvu je u tijeku, što znači da će se pojednostaviti upis novorođenčadi i druge procedure.


Zoran Ledenko (DP) na koncu se kao predsjednik sportskog društva Vukšić osvrnuo na činjenicu da su za organizaciju sportskog turnira dobili financijska pomoć od samo 300 eura.


– To je jedan sramotan iznos za turnir koji košta 10-ak tisuća eura, to je za mene poražavajuće, kazao je Ledenko.


Proširen dnevni red


Nakon aktualca, vijećnici su glasali o prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Benkovca za 2023. godinu, o prijedlozima zaključaka o prihvaćanju financijskih izvještaja za 2022. godinu za Eko Zadar, Radio Benkovac, Vodovod i odvodnju Benkovac te komunalno poduzeće Benković. Na sjednici se, nadalje, glasovalo o davanju dvorane za ispraćaje na mjesnom groblju u Rodaljicama na upravljanje Benkoviću te o izboru najpovoljnijeg ponuditelja na natječaju za prodaju građevinskih parcela u Poslovno-industrijskoj zoni Veljani.


Na dnevnom redu bio je i prijedlog izmjene i dopune odluke o proglašenju statusa javnog dobra u općoj uporabi – nerazvrstane ceste za nekretnine na području Grada Benkovca. Glasovalo se i o četiri točke koje su naknadno dodane na dnevni red – o izmjeni odluke o izvršenju proračuna, o kratkoročnom zaduženju Grada, te o izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture.


Loše stanje parketa u sportskoj dvorani


Mate Ćurković (HDZ) upozorio je gradonačelnika na stanje parketa u sportskoj dvorani, istaknuvši da su potencijalno ugroženi korisnici kao i djeca koja ondje imaju nastavu tjelesnog. Dvorana je, napomenuo je Ćurković, u vlasništvu Zadarske županije i da od njih treba tražiti sanaciju, na što je gradonačelnik Bulić kazao da će se Grad potruditi da se kroz projekt rekonstrukcije škole riješi i taj problem.