Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

GRADSKO VIJEĆE

Benkovački vijećnici izglasali proračun za iduću godinu težak 14 milijuna eura

Autor: Iva Bucić

15.12.2023. 19:28
Benkovački vijećnici izglasali proračun za iduću godinu težak 14 milijuna eura

Foto: Luka JeličićBenkovački vijećnici na večerašnjoj su sjednici izglasali proračun za 2024. godinu, težak više od 14 milijuna eura. Prije glasanja, na aktualnom satu 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić potvrdio je da je Grad na javnoj dražbi kupio hladnjaču od skoro četiri tisuće kvadrata, za iznos nešto veći od 200 tisuća eura.


– Napravili smo prvi korak i sada u suradnji sa Županijom, Ministarstvom i Vladom moramo vidjeti kako udahnuti život u nju, kazao je gradonačelnik Tomislav Bulić.


Hala je prodana na trećoj javnoj dražbi, a dok su u Gradu iznašli sredstva za kupovinu ove nekretnine, odlučili su stegnuti kesu kada su u pitanju božićni ukrasi. Okićen je samo Benkovac, a okolna sela i naselja nisu, predbacili su gradonačelniku Buliću vijećnici Domovinskog pokreta.


“Božić je ljubav, vijećniče”
– U našim selima ne pamtim da je ikada igdje bilo okićeno što za Božić. Zašto je to tako? Zašto već šest i pol godina po svim selima nitko nije postavio nijedan božićni ukras? Ne treba se razbacivati, ali bolje bi bilo da povedete računa o vantroškoničkim radovima, ako vam je već do štednje, kazao je vijećnik Josip Krpina (DP).


– Bor nije Božić, ali ni zgrada nije kultura, zaključio je Krpina, aludirajući na to da nema gdje ne iskače reklama o doprinosima Grada Benkovca za kulturu.


– Smeta me dociranje o izvantroškovničkim radovima. Postoje institucije kojima se to prijavljuje. Za mene je cilj sve i jedan projekt dovesti do kraja, a institucije neka istražuju ako ima osnove za to. Božić nije bor, ni nakit, Božić je u srcu, Božić je ljubav, vijećniče. Sela su nam raštrkana i prazna, nažalost. Ne trebamo se razbacivati, imamo puno važnijih stvari, poput asfaltiranja i vode, kazao je Bulić.


Krpina je na to odvratio da se stječe dojam da je na Gradu Benkovcu velik pritisak to što ima brojna naselja. No, i u većim sustavima stvari funkcioniraju, istaknuo je Krpina, bilo da je riječ o božićnim ukrasima ili infrastrukturi.


– U najgoru ruku možemo skinuti iz grada, pa staviti u neko selo, da i mi imamo božićno ozračje. Bit će bolje kad završi Intervencijski plan, bit će novca i viška, kazao je DP-ov vijećnik Zoran Ledenko.


Foto: Luka Jeličić


Namet iznajmljivačima


Nakon aktualnog sata 12 vijećnika podržalo je prijedlog proračuna za 2024. godinu, planiran u iznosu od 14.004.667 eura. O proračunu je glasalo 15 vijećnika, jer sjednici nisu nazočili vijećnici Frane Tokić i Marina Čačić.


– Nedavna naslovnica Zadarskog lista govori dovoljno o financijskom stanju Grada Benkovca. Imamo skoro milijun eura deficita i tri milijuna eura kreditnog zaduženja, kazao je Krpina, na što je predsjednik Gradskog vijeća Boris Erceg kazao da je izvorni proračun tri milijuna, a vidi se da je netko svojom sposobnosti nabio proračun na 14 milijuna eura.


– Ako radimo, novca nikada nije dosta, sažeo je predsjednik Gradskog vijeća.


Nakon izglasavanja proračuna, vijećnici su izglasali Prijedlog programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture i Programa javnih potreba Grada Benkovca u predškolskom odgoju, kulturi i sportu za 2024. godinu. Glasalo se potom o Prijedlogu Odluke o odobravanju sredstava za sufinanciranje programa i projekata udruga, o Prijedlogu Socijalnog plana Grada Benkovca i Prijedlogu Odluke o porezima.


Potonja je točka izazvala negodovanje među vijećnicima, posebno povećanje poreza na kuće za odmor s 10 kuna na 3,30 eura po četvornom metru godišnje. Iznajmljivačima bi se onda trebalo ponuditi više zauzvrat, smatra Mate Ćurković (HDZ), kao i DP-ov Krpina.


– Ako se odvoje svi nameti, iznajmljivačima ostane osam ili devet tisuća eura, a u kuću ste uložili 300 tisuća eura. Na taj način to nije isplativo ni za 30 godina. Ne ulaže se ni približno u turizam koliko se uzima, istaknuo je Krpina.


Foto: Luka Jeličić


Opširan dnevni red


– Ne znam zašto zabijamo glavu u pijesak. Kolika je cijena kruha bila prije dvadeset godina, a kolika je danas, pitao je Krpinu gradonačelnik Bulić.


U konačnici je protiv povećanja poreza glasalo šest vijećnika, no prijedlog je unatoč tome usvojen.


Na dnevnom redu benkovačkih vijećnika našao se i Prijedlog Plana utroška sredstava od prodaje obiteljskih kuća i stanova u državnom vlasništvu, Prijedlog Programa korištenja sredstava ostvarenih od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, Prijedlog Programa korištenja sredstava ostvarenih od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, Prijedlog Programa utroška sredstava šumskog doprinosa te Prijedlog Odluke o I. Izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Pučkog otvorenog učilišta Benkovac. Vijećnici su potom izglasali i Prijedlog Odluke o Izmjeni i dopuni Odluke o najmu stanova, Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite, Prijedlog Godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara i Prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Tinj.